Deprem hayatımızın tartışılmaz gerçeklerinden bir tanesi. Dünyada sürekli depremler olmakta. Kayıt altına alınmış dünyanın En Büyük Depremleri nelerdir ? İşte cevabı.
Şili Depremi (9,5)
22 Mayıs 1960’da Güney Amerika kıtası Şili’de gerçekleşmiş olan deprem, bugüne kadar ölçülmüş en büyük deprem.
Şili depreminin ardından oluşan tsunami, Pasifik Okyanusu’nda hızlı bir şekilde ilerleyerek, ciddi can ve mal kayıplarına neden oldu.
Depremin merkez üssü başkent Santiago de Chile’nin yaklaşık 700 km güneyindeki Valdivia şehri.
Deprem Büyük Okyanus’ta yayılan tsunamiye sebebiyet verdi. 10.000 Kilometre mesafedeki Hilo, Hawaii ve Güney Afrika’nın sahil bölgelerini tahrip etti.
Dev dalgalar sonucu Hawaii’de 61, Japonya’da 138, Filipinler’de de 32 kişi yaşamını yitirdi.
Ülkenin güneyinde bulunan Puyehue Yanardağı da depremden etkilenirken sarsıntı sonrası yanardağ haftalarca aktif kaldı.
Alaska Depremi (9,2)
Alaska’da 28 Mart 1964’te meydana gelen 9,2 büyüklüğündeki deprem, en şiddetli ikinci deprem olarak kayıtlara geçti. 3 dakika süren deprem, tsunamiyi tetikledi.
Sarsıntı ve ardından oluşan dev dalgalar, 128 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olurken yaklaşık 310 milyon dolarlık hasar oluşturdu.
Endonezya (Sumatra Adası) depremi ( 9,1)
26 Aralık 2004’te Hint Okyanusu’nda Sumatra Adası’nın açıklarında meydana gelmiş olan bu deprem, toplam 40 ülkede yaklaşık 230 bin kişinin ölümüne yol açarak 21. yüzyıla damgasını vurdu.
9,1 büyüklüğündeki deprem, yaklaşık 10 dakika sürdü. Sarsıntı sonucunda oluşan metrelerce yüksekliğindeki dev dalgalar, Endonezya’nın yanı sıra Asya’nın kuzeyi ve Afrika’nın doğusunda 14 ülkeyi etkiledi.
Deprem ve tsunami nedeniyle 1 milyon 700 milyon insan evsiz kaldı.
Depremden kaynaklanan tsunami dalgaları 30 m yüksekliğe ulaşarak, özelikle denize kıyısı bulunan ülkelerde çok ağır hasarlara yol açtı.
Japonya (Tohoku) depremi ve tsunamisi (9)
Deprem, 11 Mart 2011’de Japonya’nın kuzeydoğusundaki Honshu kıyılarının açıklarında, 24 km derinlikte, 9 büyüklüğünde meydana geldi.
Bu deprem, Japonya’nın aletsel olarak kaydedilmiş en büyük depremi olmasının yanı sıra, dünyada 1900’lerden beri kaydedilmiş en büyük beş deprem arasında yer alıyor.
Japon hükümeti, felaketi resmi olarak “Büyük Doğu Japonya depremi” olarak adlandırdı. Deprem sonrasında bölgede yüksekliği 37.9 metreye varan tsunami dalgaları meydana geldi.
Tsunami ülkede çok büyük zarara yol açtı. Depremde 15.900 kişi hayatını kaybetti ve 2.531 kişi hâlen kayıp olarak belirtiliyor.
Kara ve demiryolları ağır hasar gördü, çeşitli yerlerde yangınlar çıktı ve bir baraj yıkılarak bölgeyi su basmasına neden oldu.
Kuzeydoğu Japonya’da 4.4 milyon ev elektriksiz, 1.5 milyon ev ise susuz kaldı, deprem sonucu gıda sıkıntısı da meydana geldi.
Deprem ve sonrasında tsunami, Fukuşima nükleer santralinde hasara yol açtı. Nükleer reaktörlerin ağır hasar alması sonucu yayılan radyasyona engel olunamadı.
Rusya (Kamçatka) Depremi (9)
Rusya’nın doğusunda 4 Kasım 1952’de meydana gelen depremin büyüklüğü 9,0 olarak ölçüldü.
Depremin yaşandığı Kamçatka bölgesi Avustralya, Asya ve Amerika kıtaları arasındaki deprem levhalarının bulunduğu ve sık sık sismik aktivitelerin yaşandığı “Pasifik Ateş Çemberi” adlı bölgenin kuzey ucunda yer alıyor.
1 milyon doların üzerinde maddi hassar oluşturan depremde can kaybı olmadı.
Kamçatka’da 4 Kasım 1952’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem, 1900’den bu yana kaydedilen en büyük depremler arasında yer alıyor.
Şili Depremi (8,8)
27 Şubat 2010’da Şili’de Concepcion kenti yakınlarında yerel saati 03:34’te (06:34 UTC) çok şiddetli bir deprem meydana geldi.
Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, 8.3 olarak duyurduğu deprem büyüklüğünü önce 8.5’a, daha sonra 8.8’e yükseltti.
Depremin merkez üssü, başkent Santiago’nun 325 kilometre güneybatısı ve Concepcion kentine 115 kilometre uzaklıktaydı.
Yerin 35 kilometre altında meydana gelen deprem, yaklaşık 1.5 dakika sürdü.
2 milyon kişiyi etkileyen depremde 500 bin ev yıkıldı ya da ağır hasar gördü.
Deprem nedeniyle yollar, köprüler ve bazı hastaneler yıkıldı, elektrik ve telefon şebekeleri de çöktü.
8,8 büyüklüğündeki depremin ardından Şili’de, en büyüğü 6,9 olmak üzere 60 kadar artçı deprem meydana geldi.
Küba depremi (7,7)
Küba ve Jamaika arasındaki bölgede 28 Ocak 2020’de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
ABD Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü (USGS), merkez üssü Küba’nın güneyi ile Jamaika’nın 117 kilometre kuzeybatısı olan depremin, deniz tabanının 10 kilometre altında gerçekleştiğini bildirdi.
USGS, depremin büyüklüğünü ilk anda 7,3 olarak açıklamıştı.
Depremler İçin Alınacak Önlemler
Deprem değil ihmaller can yakar”
Depremler, ani ve beklenmedik olaylardır ve insanların hayatını ve malvarlığını tehlikeye atabilir. Ancak, depremlere karşı önlemler almak ve hazırlıklı olmak, insanların güvenliğini ve mal varlığını koruyabilir. Önlemler deprem sırasında güvenliğinizi artırabilir:
- Güvenli bir yerde yaşamak: Deprem güvenliği için uygun olarak inşa edilmiş ve standartlara uygun olarak denetlenmiş bir bina seçmek önemlidir.
- Deprem çantası hazırlamak: Deprem çantası, güvenli bir yerde bulunmak için gerekli olan malzemeleri içermelidir, örneğin su, ilaçlar, ilk yardım malzemeleri, aydınlatma ve gıda.
- Deprem simülasyonları yapmak: Deprem sırasında ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için deprem simülasyonları yapmak faydalıdır.
- Evinizi depreme hazırlamak: Evinizi deprem güvenliği için uygun hale getirmek için gerekli olan değişiklikleri yapmak, örneğin rafların ve dolapların sabitlenmesi, ağır objelerin yere yakın depolanması vb.
- Deprem anında ne yapılması gerektiğini bilmek: Deprem sırasında ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için eğitim almak ve uygulamalar yapmak önemlidir.
Bu önlemler, deprem sırasında güvenliğinizi artırabilir ve mal varlığınızı koruyabilirsiniz. Unutmayın, deprem güvenliği için hazırlıklı olmak en iyisidir.