Cilt Bakımı Ne Kadar Sıklıkla Yapılmalı sorusunun cevabı bu yazımızda.
Cilt bakımı derinlemesine temizlik sağlar ve kullanılan ürünlerin emilimini ve etkinliğini artırır. Masajlar da cildi rahatlatır. Bu sebeple aralıklarla cilt bakımı yaptırmak son derece önemlidir. Peki ama cilt bakımı ne kadar sıklıkla yapılmalı? Dilerseniz bu sorunun cevabına birlikte yer verelim.
Cilt Bakımının Kuralları Nelerdir?
Düzenli bakım güzel bir cilt için temel kurallardan biridir. Bu bakımı evde kendiniz de yapabilirsiniz ancak bir profesyonele danışırsanız daha iyi sonuçlar alırsınız. Cilt bakımı lekeleri, kırışıklıkları, kuruluğu ve yağlanmayı önlemek gibi çeşitli nedenlerle yapılabilir. Özel Amerikan Hastanesi Vehbi Koç Vakfı Dermatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Buket Pence, “Her gün cildimize uyguladığımız temizleme, nemlendirme ve güneş kremleri ile en temel cilt bakımını yapmalıyız. Profesyonel estetisyenler günlük bakımı yapamıyorlarsa ayda en az bir ya da iki kez cilt bakımı yapabilirler. Profesyonel cilt bakımı cildi daha derinlemesine temizler, masaj yapar, yüz ve boyun kaslarını rahatlatır” diyor ve cilt rahatladığında kullanılan losyon, krem ya da maskelerin daha iyi emildiğine dikkat çekiyor. Ayrıca bakım sivilceleri de önlüyor.
Cilt Bakımı Nasıl Ve Ne Sıklıkta Uygulanmalıdır?
Kullanılan bileşenler, uygulama yöntemleri ve şekilleri ile kullanım sıklığı cilt tipine bağlı olarak değişir. Dermatologlar hastalarında cilt bakımını tedaviye eşlik etmesi için kullanırlar. Yani tedaviyi hızlandırmak için cildi inceltmektedirler. Bu amaçla 7-10 gün aralıklarla 5-6 seans cilt bakımı yapılır. Bu tedaviler tamamlandıktan sonra lekeler belli bir oranda hafifler. Ayrıca leke açıcı kremlerin etkinliği artar, hastanın kırışıklıkları açılır, günlük kırışıklık kremlerinin emilimi artar ve yağlı ciltlerde akne gelişimi engellenebilir. Her seans öncesi cilt temizlenir, ardından glikolik asit (meyve asidi) ile derinlemesine temizlik ve yüzeysel eksfoliasyon yapılır. Her seans sonunda cilt problemlerine (leke, kırışıklık, akne) yönelik losyonlar ve güneş kremleri uygulanır, ihtiyaç halinde nemlendirici de uygulanabilir.
Cilt Bakımının Adımları Nelerdir?
Günlük yıkama cilt için çok önemlidir. Eğer cilt çok yağlı değilse sadece geceleri uygulanmalıdır. Yatmadan önce ciltteki kir, toz ve makyajın temizlenmesi önemlidir. Cilt tipine göre losyonlar, sütler ve yağ giderici kremler makyajı temizlemek için kullanılabilir. Makyaj yoksa nötr (pH=7) veya asidik (pH=5,5) sabunlar da kullanılabilir.
Bu aşamada tonik (sıkılaştırıcı) olarak gül suyu, retinoik asit, salisilik asit, glikolik asit veya resorsinol kullanılabilir. İnce, hassas ve kuru ciltler için bu aşama atlanabilir.
Alfa hidroksi asit (AHA), beta hidroksi asit (BHA), hyaluronik asit ve gliserin içeren jel, losyon, krem ve maskeler günlük olarak, özellikle yağlı ciltlerde göz ve dudak çevresinde, kuru ciltlerde ise tüm yüzde kullanılmalıdır. Maskelerin etkinliği, yüzde 15 ila 20 dakika daha uzun süre bırakılarak ve daha az sıklıkla (haftada 2-3 gün) kullanılarak artırılabilir.
Güneş kremi cilt bakımının önemli bir parçasıdır. Cilt kanserine karşı tek koruyucudur ve ayrıca leke ve kırışıklıkların gelişmesini önler. Yaşlanma karşıtı ürünler yaşa uygun bir şekilde kullanılacaksa, güneş kremlerinden önce ve/veya gece boyunca uygulanabilir.
Cilt Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?
Cilt bakımını yapan kişi hijyeni ön planda tutmalıdır. Eldiven giymeli ve yüze uygulanan tüm ürün ve maddeler tek kullanımlık olmalıdır.
Ciltte aktif akne veya diğer bulaşıcı hastalıklar (siğil, uçuk, mantar vb.) olmamalıdır.
Siyah veya beyaz lekeler (açık ve kapalı komedonlar) zorla çıkarılmamalıdır.
Peelingler yaz aylarında yapılmamalıdır.
Cilt temizlendikten sonra güneş koruyucu kullanılmalıdır. Tedaviler sırasında kendinizi güneşten korumalısınız.