Çocuğun eğitimi hangi yaşta başlar? sorusu bir çok anne baba tarafından sorulmaktadır. Genel bir ittifakla çocuk eğitimi anne karnında ve doğumdan itibaren başlar denilmektedir.
Çocuğun eğitimi için en önemli yaş aralığı 0-3 yaş arasıdır. Bu yaş aralığında çocuğun hayatı süresince aklında çıkmayacak ve her zaman kendisine lazım olacak bilgiler edinir. Bu bir nevi eğitimin temeli gibi olur.
Okul Öncesi Eğitim Kaç Yaşında Başlar
Okul öncesi eğitim ile kast edilen Anaokulu 36 – 68 aylık çocukların eğitimi için açılan okul öncesi eğitim kurumlarıdır. Anaokulu ve uygulama sınıfları için kayıtların yapıldığı yılda eylül ayı sonu itibarıyla 36 ayını tamamlamış ve 68 ayını henüz doldurmayan çocukların kaydı yapılmaktadır.
0-6 Yaş Çocuğun Eğitim
Doğumdan sonraki ilk iki yıl bebeklik dönemi, 3-6 yaş arası ilk çocukluk yılları, oyun yılları, 7-11 yaş arası ilkokul yılları yani ikinci çocukluk , 12-18 yaş arası ergenlik dönemi olarak tanımlanmaktadır. Burada eğitimden maksat çocuğun olgunlaşması ve doğumundan ölümüne kadar fiziksel, zihinsel, dil ile sosyal manada öğrenmenin desteklenmesidir.
Eğitim Anne Karnında mı Başlar
Çocuğun eğitimi anne karnında başlar düşüncesi genel yaygın kabul görmüş bir düşüncedir. Daha ileri giderek buna katılmayan ve evlilik öncesine dayandığına dair düşünceler de vardır.
Bu noktada evlenecek bireyler daha çok yakışıklı mı? güzel mi? tahsilli nasıl? zengin mi? kafa dengi mi? soruları soruluyor. Ancak iyi bir anne ya da baba olur mu? soruları ve bakış açısı maalesef ikinci planda kalıyor. Önceliği işi, kariyeri ve sosyal çevresi olanların nasıl anne baba olacağı bir soru işaretidir.
Bunları neden yazdık evlilikle inşa edilen bir yuva çocuk için ilk eğitim kurumu olduğundan. Bu gözle de evlilikler değerlendirerek hareket edilmelidir. Eğitimin ilk adımını sağlıkla olursa, sağlıklı ve mutlu yuvalar olursa neticesinde sağlıklı ve mutlu çocuklar olur ve kaliteli eğitim ortamı sağlanmış olur.
Başka bir ifade ile çocuğun eğitimi evlilik kararı ile başlar, hamilelik ile temeli atılır. Çocuk doğduktan sonra örnek olma ağırlıklı bir eğitim ile devam etmektedir.
Aile Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Çocuklar bizlerden genetik özelliklerimizi alır. Lakin çocuklara öğretmeye çalıştıklarımızdan daha çok gösterdiklerimizi alır ve bu doğrultuda yetişir. Bu noktada nasıl bir çocuk hayal ediyorsak kendimizde bu davranış şekillerini geliştirmek zorundayız.
Çalışkan bir çocuk istiyorsak çalışmayı kendimizde göstermeliyiz. Eğer kul hakkına riayet, helal ve harama hassasiyet, ahlaki değerlere sahip bir çocuk istiyorsak bu yöndeki hassasiyetlerimizi evvela kendimizde göstermeliyiz.
Unutmayalım ki kendimizde olmayan bir huyu ve davranışı çocuklara kazandıramayız. Kendi yapamadıklarımızı onlara zorla yaptıramayız. Çocuklar bizlere tertemiz ve tamamen boş bir şekilde veriliyor. Bizler o temiz zihinleri ne ile nasıl doldurursak çocuğumuz onları alarak kabul edecektir. Yani çocuğun eğitimi için ne ekersek onu biçeriz.