Eğitimde yapay zeka son zamanlarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Pandemi dönemiyle birlikte eğitimin dijital ortamlara taşınması eğitim döneminin farklı bir sürece girmesini sağlamıştır. Bu süreç kimileri tarafından büyük bir avantaj olarak görülse de, avantaj olarak görmeyen ve olumsuz yanlarının daha yoğun olduğunu düşünen geniş bir kitle olduğunu da dile getirmek yanlış olmaz.
Eğitimde Yapay Zeka Kullanılabilir mi?
Çağın her gün gelişiyor olması ve dijital dünyada yaşamak insan hayatındaki birçok alışkanlığı değiştirilmiştir. Dijital çağın getirdiği yapay zeka gibi avantajlardan yararlanmayı reddetmek ve bu gibi bir durum yokmuş gibi davranmak hiçbir fayda sağlamayacağı gibi, çağın gerisinde kalmaya neden olur. Bu durum eğitim için de geçerlidir. Yapay zekanın eğitimde kullanılmasıyla birlikte birçok farklı avantaj sunulacağını dile getirmek kesinlikle yanlış olmaz. Ancak bunun için öncelikle eğitim sistemini yapay zeka için hazır hale getirmek gerekir.
Yapay Zeka İçin Uygun Standartlar Nasıl Oluşturulur?
Yapay zeka son birkaç yılda popüler hale gelmiş bir konu olsa da aslında uzun zamandır hayatımızın içinde bulunmaktadır. Uzun yıllar önce sınıflara yerleştirilmiş olan akıllı tahtalar, dijital platformlar üzerinden yapılan dersler ya da teknolojik eğitimler, yapay zekanın uzun süredir eğitim sisteminin içerisinde yer aldığını göstermektedir.
Ancak bu doğrultuda eğitimde yapay zeka kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken bazı öncelikler bulunmaktadır. Bunlardan ilki öğrencilerin tamamını teknolojiye erişebilir hale getirmektir. Yapay zekanın en olumsuz yönlerinden bir tanesi yalnızca dijital ortam üzerinden gerçekleşebiliyor olması sebebiyle herkes için erişilebilir olmamasıdır. Öğrencilerin yeterli aygıtlara sahip olmaması ya da bir sınıfta yer alan öğrencilerin tamamının aynı kaynaklara erişim sağlayamaması gibi etkenler eğitimde yapay zeka kullanımının önüne geçen problemler olarak bilinmektedir.
Yapay Zeka ile Eğitim Çeşitliliği
Eğitimde yapay zeka kullanımı ile birlikte sağlanan birçok fayda olduğunu dile getirmek yanlış olmaz. Bunlardan ilki ve en önemlisi eğitim çeşitliliği sağlıyor olmasıdır. Öğrencilerin tamamının aynı yöntemler ile öğrenmiyor olduğunu fark etmek ve buna bağlı olarak öğrenim yöntemlerini göz önünde bulunduran bir sistem oluşturmak eğitim sistemindeki kaliteyi direkt olarak yükseltecektir. Yapay zeka sayesinde eğitim çeşitliliği sağlanarak öğrenciler farklı yöntemler ile öğrenme deneyimi yaşayabilir.
Zaman Yönetimi
Eğitim sistemi göz önünde bulundurulduğunda zaman yönetimi konusunda büyük bir başarı elde edilmediği görülmektedir. Bu durum fiziksel eğitimin sunduğu en büyük eksiklerden biridir. Hem eğitmenlerin hem de öğrencilerin günlerinin çok büyük bir kısmını eğitim kurumlarında geçiriyor olmaları zaman yönetimi konusunda başarısız bir yol izlenmesine sebebiyet vermektedir. Bu noktada eğitimde kullanılan yapay zekanın zaman yönetimi konusunda başarılı bir adım olduğunu dile getirmek yanlış olmayacaktır.
Eğitimde yapay zeka kullanımıyla birlikte performans verimliliği sağlanır. Böylelikle öğrencilerin hangi tarz konuları öğrenmede sıkıntı çektikleri ya da hangi yöntemle daha kolay öğrenim sağladıkları istatistiksel olarak eğitmenler tarafından algılanabilir.