İnsanlar Neden İntihar Ederler? İntihar sonucunda ölüm olmasına rağmen tercih edilen ölümcül eylem bir davranıştır. Maalesef insanların psikoloji bozukluğu veya toplumsal nedenlerle böyle bir eylem gerçekleştirmektedir.
Çoğunlukla ağır depresyonların neden olduğu biliniyor. Aslında her bir intihar girişimi ölümle sonuçlanmaz. Ama beraberinde bir çok sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Bu sebeple intiharı aklımda diyenler sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmeleri için mutlaka yetkin bir destek almayı düşünmelidirler.
Öncelikle bilinmesi gerekir ki intihara meyilli kişiler bu girişime anlık karar vermezler. Birkaç ay öncesinde bunun sinyallerini birtakım şeylerden şikayet etme, içine kapanma, depresyon, durup dururken ağlama, öfke nöbetleri, her şey yolundayken bile kendilerini mutsuz hissetmeleriyle verirler. Umutsuzluk ve çaresizlik durumları söz konusu olduğu için kendilerini dayanılmaz acı içerisinde hissederler.
İntihar Etme Sebebi Hakkında Notlar
Kendilerine değer verme arzusunda olsalar da bunu başaramazlar. Fakat genellikle yüksek standartları olan, mükemmeliyetçi, yanlış yapmaktan korkan, kendini sıkça eleştiren kişilerdir.
Bu psikolojide olmalarının en büyük nedenlerinden biri ise hayatında bulunan kişilerdir. Aile içerisinde ya da birlikte olduğu kişi ile sağlam diyaloglar kuramayan, şüpheci olan ya da ilgisizliklerinden kendisini değersiz hissederler.
Bu tür davranışlarda maruz kaldıklarında ve bunların süreklilik halinde olması sonucu içe kapanıklık ve kendini değersiz hissetme hisleri ortaya çıkar. Bu hislerin sonucunda kişi hayattan tat almamaya başlar.
Sevdiği kişilerle iletişim bozukluğu, onların haddinden fazla olan öfke patlamaları, anlama yoluna gitmeyip suçlayıcı tavırlar sergilemeleri, verdiği güvensizlikler, aşağılanmaların yaşanması, yanlış anlaşılması gibi olaylar bu durumu daha çok tetikler.
Sizden ilgi, şefkat ve sevginizi göstermenizi beklerler. Bu beklentileri gerçekleşmeyince de size karşı besledikleri duyguları sorgulamaya başlarlar.
Hayatında olumlu şeylerin sayısı da oldukça fazla olsa da belirli bir zaman dilimi içerisinde yaşadıklarının birikimi bu şekilde açığa çıkar. İntihara sürükleyen olay ise bardağı taşıran son damla olur. İntihar sanıldığının aksine bir plana dayalıdır ve zihinde yavaş yavaş tasarlanarak gelişir.
İntihar Nasıl Önlenir? İntihardan Vazgeçirme
İntiharın sebebini bilirsek önlemekte yardımcı olur. Kişileri İntihara sürükleyen önemli etkenlerin başında aile ilişkileri gelir. Ayrıca ailede intihar edenlerin bulunması, sevilen biriyle kavuşma arzusu, uzun süreli ölümcül hastalık, cinsel kimlik sorunu, terkedilmenin öcünü alma isteği, taciz edilme ve tecavüze uğrama gibi nedenlerdir.
İntiharı Nasıl Önleyebiliriz?
O kişinin bu eğilimini fark ettikten sonra öncelikle fevri davranışlardan kaçınarak onu anlama yöntemine gitmeli, baş başa kalacağımız bir ortamda bunu neden düşündüğünü sorarak bir psikolog edasıyla dinlemeliyiz.
Yaptığının yanlış olduğunu söyleyerek otoriter bir tavır takınmanız onu sizin de anlamadığınızı düşünerek sizden uzaklaşmasına neden olacaktır.
Unutmayın, onun ihtiyaç duyduğu kişi onu yargılayan ya da sorgulayan değil anlayan bir kişi. Bu ruh halinden çıkana kadar yalnız bırakmamaya özen göstermeli, mutlu olacağı şeyleri yapmaya çalışmalıyız.
Mümkünse sizinle alakalı problemlerini de intihar üzerine konuşurken anlatıyorsa, davranışlarınızı sorgulayın. Onun geçmişteki ve şimdiki güçlü yanlarını ona tekrardan hatırlatın. Her ne kadar pesimist bir ifade ile konuşsa da siz sabırlı olmasını bilin.
İnsanlar Neden İntihar Ederler? Bunun bir sebebi de inanç boşluğu olduğundan bu boşluğu doldurmaya çalışmak da isabetli olacaktır. Namaz kılmak, dua etmek ve ahiret inancını pekiştirmeye yönelik bilinçli çalışmalar yapmak çok iyi olur.