Yalan söyleme eğiliminde bir çocuğunuz varsa ki muhtemelen vardır bunu nasıl önleyebileceğinizi biliyor musunuz? İşte 7 maddede çocuğun yalan söylemesi nasıl önlenir.
Çocuğun yalan söylemesini önlemek için çocuğa önce doğruyu söylemenin ne olduğunu öğretmek gerekir. çocuğun yalan söylemesi nasıl engellenir? Çocuk yalan söyler peki neden?
Çocuklar neden yalan söyler?
- Bir şeyleri örtbas ederek kendini kurtarmak için
- Dikkat çekmek için
- İlgi görmek için
- İstedikleri bir şeyi yaptırmak için
- İstemedikleri şeyleri yapmamak için
- Anı kurtarmak için
Genellikle masumane olsa da yalan söylemeye alışan çocuklar bu alışkanlıklarını uzun süre devam ettirebilir. Peki çocuğa doğru konuşmak nasıl öğretilebilir?
Kontrol yöntemi çocuğu doğru konuşmaya teşvik eder. Örneği nefes testi yapın. “Dişlerini fırçaladın mı?” çocuğun cevabı “evet” se gel koklayalım bakalım mis gibi olmuş mu? Bu testten sonra çocuk bir daha dişlerini fırçalamasa bile size evet demeyecektir. Çünkü bilir koklanacak o mis gibi koku.
Daha iyi anlamanız adına bir örnek daha verelim. Genelde çocuklar yemeklerden sonra ellerini yalap şap yıkarlar, sadece suya tutarlar sabunlamazlar. Aynı eğilim tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra da vardır. Siz aynı testi eller içinde uygularsanız çocuk her seferinde el yıkamayı alışkanlık haline getirecektir.
Günlük ödev ve derslerde de durum aynıdır. Çocuğa yalan söylememeyi öğretmeden önce doğru söylemeye aşılamak gerekir. Çocuğunuzun gerçeği söylemediğini öğrendikten sonra, yalan söylemeyi durdurmak için adımlar atmaya başlayabilirsiniz.
Dürüstlük, her türlü ilişkinin temelidir, çünkü güven geliştirir. Bir çocuk yalan söylediğinde, bu güven bozulur ve ilişkiler zarar görür. Ebeveynler genellikle yalan ile nasıl başa çıkacaklarını bilmezler ve ortak disiplin teknikleri sorunu tam olarak çözmez.
Yalan söylemek çoğu zaman birkaç bileşenden oluştuğundan, genellikle daha kapsamlı bir plan gereklidir. İşte çocuğun yalan söylemesi nasıl önlenir öğrenmek için 7 basit yola geçmeden önce çocuk ne zaman yalan söylemeye başlar hep birlikte inceleyelim.
Çocuklar ne zaman yalan söylemeye başlar?
Çocuklar, genellikle üç yaşına kadar erken yaşta yalan söylemeyi öğrenebilirler. Bu dönem içerisinde kontrol altına alınamayan yalan söyleme ileriki dönemlerde daha da yoğunlaşabilir.
Çocuklar 4-6 yaşlarında daha fazla yalan söyler . Çocuğunuz yüz ifadelerini ve ses tonuna dikkat ettiğiniz taktirde yalan söylediğini anlamanız kolaylaşabilir.
Çocuklar okul çağına geldiklerinde daha sık yalan söyleyebilirler ve yalan söylemede daha da profesyonelleşmiş olabilirler. Yalanlar daha da karmaşıklaşır, çünkü çocuğunuzun daha fazla kelimesi vardır ve başkalarının nasıl düşündüğünü anlamakta daha iyidir.
Yıllarca çocuklar yakalanmadan başarılı bir şekilde yalan söyleyebilirler. Peki çocuğun yalan söylemesi nasıl önlenir, çocuğun yalan söylemesi nasıl engellenir işte size 7 basit teknik.
Çocuğun yalan söylemesi nasıl önlenir?
Her ebeveyn çocuğuna kayıtsız şartsız inanmak ister. Her söylediğinin doğru olduğu ve ne ne söylerse söylesin sonuna kadar arkasında durabilmeyi arzu eder aşağıdaki teknikleri dikkatle okuyun. Çocuğun yalan söylemesini önlemek konusunda size yol gösterecektir. İşte çocuğun yalan söylemesi nasıl engellenir.
1. Gerçekler hakkında konuşun
Gerçekliğin ve hakikatin ona kazandırabileceklerinden bahsedin örneğin ona yalancı çoban hikayesini anlatın. Yalan söylemenin sonunda etrafındaki kimsenin ona güvenmeyeceğinden bahsedin.
2. Çocuğun gerçeklerden sapmaya başladığını hissettiğinizde, müdahale edin.
“Bir dakika bu konu bu şekilde değil miydi?” Bazen çocuklar daha yeni başlıyor ve kendilerini kurtarmaya başladığında duramıyorlar, yalana devam ediyorlar. Ebeveynler çocukların ilk ve en önemli öğretmenleridir. Eğitim kurumdan önce ailede başlar. Kurumlar çocukları belirli konularda eğitmekle yükümlüdür. Ebeveynler ise hayat dersi verirler.
Çocuğunuz bir konuda yalan söylemeye bir olayı farklı şekilde anlatmaya başladığında araya girin.
“Bir dakika düşün ve tekrar anlatmaya başla” diyerek onu doğru söylemeye teşvik edin. “ Tekrar başla ve gerçekte nasıl olduğunu anlat” demekten çekinmeyin.
3. Güven kelimesinin önemini anlatın.
Az öncede dediğimiz gibi çocuk kendini kurtarmak için yalan söyleyebilir. Yalanı engellemek için bir disiplin planı oluşturun. Doğru söylediği zaman ona teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Doğrunun hayatta ne kadar önemli olduğunu sürekli ifade edin. Güven kelimesinin anlamını aralıklı olarak anlatın.
4. Cezalar yalan söylemeyi tetikler.
Çocuğu eğitmek için verilen cezalar dozunda olduğunda önem arz etmektedir. Fakat sürekli ve sıksık tekrarlayan cezalar ile kendi çıkarları doğrultusunda ebeveynlerin vermiş olduğu cezalar çocuğu yalan söylemeye teşvik edecektir. Ceza eğitim sistemi içerisinde çok fazla kullanılmasa da bazen etkili bir yöntemdir. Fakat abartılan cezalar olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
5. Yüzleşme konusuna gidin
Gerekli gördüğünüz zamanlarda yüzleşme konusuna girin. Çocuğunuz biri ile ilgili olan bir durumu sadece kendi çıkarlarını göz önüne alarak size aktarıyorsa yüzleşme yapacağınızı söyleyin. Çocuğunuz bu durumda yalan konusunda ısrarcı olmaktan vazgeçip size gerçekleri aktarmaya başlayacaktır.
6. Çocuğunuzla iletişim içerisinde olun
Çocuklar genellikle iletişim eksikliği durumunda yalana baş vururlar. Yetersiz ilgi gören çocuklar kendilerini sürekli mağdur göstermek için yalana baş vururlar. Günümüzde ebeveynler çocukların istediklerini alarak ilgilendiklerini sanıyorlar. Çocuğun sizinle zaman geçirmek istediğini unutmayın.
7. Çocukları korkutmayın
Çocukların büyük bölümü ebeveynlerinden korktukları için yalan söylerler. Çocuğu doğru söylemeye teşvik etmek için korkutmayın. Korku yalanın en büyük tetikçisidir.
Kesinlikle tum soylediklerinize katiliyorum baski cocuklari yalan soylemeye iter
teşekkür ederiz