Araç sahipleri tarafından merak edilen şeylerden birisi de LPG ruhsata nasıl işletilir sorusudur. LPG taktırmak isteyenlerin çoklukla araştırdığı konular içinde bulunmaktadır. Biz de sizler için araştırdık.
Günümüzde benzin fiyatlarının oldukça fazla artması ve ulaşım masraflarının buna bağlı artması ile birlikte LPG taktırmak en büyük çözüm yollarından birisi haline gelmiştir. Zira LPG ile ucuz yakıt sarfiyatı sağlandığından hem ekonomik olması iyi bir seçenekler haline gelmektedir.
2022 LPG ruhsata işletme aşamaları ile ilgili olarak aşağıda verilen maddeleri dikkat uygulamak son derece önemlidir. Zira bu maddeleri sırası ile uygulamanız durumunda herhangi bir çıkmayacaktır.
2022 LPG Ruhsata İşletme İşlemleri
1- Öncelikle LPG sistemini arabanıza montaj eden firmadan garanti belgesi, faturalarınızı ve mühendis onaylı projenizi almalısınız.
2- Bu işlemden sonra araç muayene istasyonundan randevu alıp aracımızı muayene yaptırıyoruz. Muayeneden önce egsoz ölçümünü yaptırarak gitmek iyi olacaktır.
Araç ruhsatınıza LPG işletmek için gideceğiniz araç muayene istasyonunda bazı evraklar istenecektir. Bu evraklar ise LPG projesi, Garanti belgesi, Fatura ve Ruhsat olacaktır.
3- Bu işlemlerden sonra Notere giderek araç ruhsatına LPG işletmek mümkündür. Önceleri Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne giderek bu işlemler yapılıyordu. Yeni düzenleme ile nu işlem artık noterde yapılmaktadır.
LPG’yi ruhsata işletmek için Noterde istenecek belgeler ise şunlardır. Nüfus cüzdanı, Trafik tescil belgesiyle birlikte boş trafik tescil belgesi, 1 adet nüfuz cüzdanı fotokopisi, Araç tespit raporu fotokopisi, LPG faturasına ait fotokopi, Tadilat belgesi, Araç sigorta fotokopisi, Muayene raporu
2022 LPG Ruhsat İşletme Ücreti
Günümüzde LPG ruhsata işletme ücretleri konusunda sık sık ciddi değişiklikler meydana geliyor. 2022 LPG işletme ücretleri aşağıda bulunmaktadır.
Muayene ücreti: 507,40 TL
Egsoz Emisyon Ücreti: 110 TL
Noter Ruhsat İşlem Ücreti: 457 TL
LPG’yi Ruhsata Geç İşletirsem Ne Olur?
Mevzuata göre araçta yapılan her değişiklik 30 gün içerisinde ruhsata işletmek gerekmektedir. Eğer bu süre sonunda işletilmezse cezayla karşılaşırsınız. Aracınıza LPG taktırmış ancak 30 günlük süre içerisinde ruhsatınıza işletmemişseniz; geç işletme cezası olarak 32/1 maddeden 196 TL bir ücret ödersiniz. Bununla beraber ehliyetinize -10 ceza puan işlenecektir.
Ayrıca LPG’yi taktırıp ruhsatınıza işletmezseniz; trafikte seyir halindeyken yakalanmanız durumunda, aracınızın trafik polisi tarafından bağlanabilir. Hem aracınızın güvenliği ve sizlerin can güvenliği için mutlaka LPG’yi ruhsatınıza işletmeniz lazımdır.
LPG Ruhsata Nasıl İşletilir? LPG Ruhsata İşletme Ücreti 2022 konularında bilgiler verdik. Makine Mühendisi Nasıl Olunur, Maaşları Ne Kadar? konulu makalemizi okumak için linke tıklayınız.