Çocuklarda tuvalet eğitimine ne zaman başlamalıyım? Çocuklarda tuvalet eğitiminin yaşı kaçtır? Çocuklara tuvalet eğitimi nasıl verilmeli? Çocuğuma tuvalet eğitimi verirken nelere dikkat etmeliyim. Çocuklara tuvalet alışkanlığı nasıl kazandırılır. İşte çocukların tuvalet eğitimi ile ilgili bilinmesi gerekenler.
Yeni ebeveynlerin en büyük sorunlarından biride çocuklarda uygulanabilecek tuvalet eğitimidir.
Çocuklara tuvalet eğitimi
Çocuklara tuvalet eğitimi, çocuğunuza vücudunun idrar yapma ve bağırsak hareketi sinyallerini tanımasını ile başlar. Çocuklara tuvaleti kullanmasını öğrenmek ve çocuklara tuvaleti kullanmayı öğretmek çocuklar için eğlenceli ve heyecanlı ebeveynler için ise zor ve sabır isteyen bir iştir. Peki çocuklarda tuvalet eğitimi ile ilgili bu yazımızda hangi soruların cevaplarını bulacaksınız.
- Çocuğum tuvalet eğitimine hazır mı?
- Tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı?
- Çocuğumun tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarım?
- Çocuğumu tuvalet eğitimine hazırlama.
- Tuvalet eğitiminin temelleri nelerdir?
- Doğru tuvalet eğitimi.
Tuvalet eğitimi ne zaman başlamalı?
Tuvalet eğitimi, çocuk hazır olduğuna dair işaretler gösterdiğinde başlamalıdır. Başlamak için doğru bir yaş tanımı yoktur. Çocuğunuz hazır olmadan önce tuvalete gitmeye çalışırsanız, hem sizin hem de çocuğunuz için bu bir savaş haline dönebilir. Bağırsak ve mesane kaslarını kontrol edebilme yeteneği, doğru büyüme ve gelişme ile birlikte gelir.
Çocuklar farklı oranlarda gelişir. 12 aylıktan küçük bir çocuğun mesane veya barsak hareketleri üzerinde kontrolü yoktur. 12 ila 18 ay arasında çok az da olsa kontrol altına alabilirler. Çoğu çocuk 24 ila 30 ay arasında barsak ve mesane kontrolünü ele alır. Bu durumda 24 aydan sonra yani 2 yaşında ilen tuvalet eğitimine başlanması en doğru zamandır. Tuvalet eğitimi ortalama zamanı 27 ay ve sonrasındadır.
Çocuğumun tuvalet eğitimine başlamaya hazır olduğunu nasıl anlarım.
Aşağıda verilmiş olan maddeler çocuğun tuvalet eğitimine hazır olma belirtileri göstergesidir. Tuvalet eğitim sürecine gelen çocuk şunları yapabilmelidir:
- Çocuk yürüyor ve en azından kısa sürede olsa oturabiliyorsa,
- Verilen görevleri tamamlayabiliyor veya yapmak için çaba gösteriyorsa,
- “Hayır” dediğiniz zaman sizi anlayabiliyorsa,
- Bezine tuvaletini yaparken saklanıyorsa,
- Evde bulunan kişilerin tuvalete gitmesini izliyor ve dikkat ediyorsa,
- Uyku esnasında bir kaç saat altını ıslatmadan durabiliyorsa,
- Saklanarak veya jet mimikleri ile tuvaletini yaptığını hissettiriyorsa
- Bezlenmekten hoşlanmıyor veya tuvaletini yaptıktan sonra bezinin değişmesi gerektiğini hissettiriyorsa,
- Verilen komutları anlayabiliyorsa,
Çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır hale gelmiştir. Zaman geçmeden tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.
Çocuğu tuvalet eğitimine hazırlama
Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olma belirtileri nelerdir az önce öğrendiniz eğer bu eğilimleri gösteriyorsa ilk adım olarak ona bir lazımlık alın veya eğlenceli gelebilecek olan küçük klozet oturağı da olabilir. Bu adım çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını, alacağı eğitime eğilimli olup olmadığını size net olarak gösterecektir.
Lazımlık bazı çocuklar için klozet oturağından daha eğlenceli olabilir. Çocuğunuz hangisini daha eğlenceli bulursa süreç sizin için çok daha kolay olacaktır.
Burada önemli olan çocuğunuzun hangisini daha çok seveceği beğeneceğidir. Lazımlık veya klozet aparatı hangisi olursa olsun önemli olan çocuğunuzun hızlı şekilde tuvalet eğitimini almasıdır.
Tuvaletin ne olduğunu anlamasını sağlayın
- Çocuğunuza tuvaletin ne olduğunuz anlamasını sağlayacak kelimeler öğretin. “çiş, kaka” gibi.
- Çocuğunuzun altını değiştirdikten sonra değiştirdiğiniz kirlenmiş olan bezi tuvalete götürün. Böylelikle çocuğunuzun tuvaletini nereye yapması gerektiğini anlamasına yardımcı olmuş olacaksınız.
- Çocuğunuzun almış olduğunuz klozet aparatı veya lazımlığa oturmasına yardımcı olun. Hatta oturduğu zaman “çiş, kaka” gibi kelimeler kullanarak oraya yapmasını sağlayın.
- Çocuğunuzun sizi izlemesine izin verin. Tuvalete çocuğunuzla birlikte girin, sihirli kelimeleri kullanmayı unutmayın.
- Çocuğunuza eğitim kilotu alın. Aldığınız eğitim kilotu ile gün içerisinde dolaşmasına izin verin.
- Çocuğunuzun aldığı gıdalara özen gösterin. Kabızlık tuvalet eğitimi için geçecek sürecini zorlaştırabilir.
Tuvalet eğitimi için süreç kimilerinde çok kolay kimileri için zaman alıcı ve zorlu olabilir. Bu süreçte çocuğu çok zorlamak doğru bir adım olmayacaktır. Doğru zamanda doğru sinyalleri kullanarak başlayan tuvalet eğitimi süreci sizin ve çocuğunuz için en önemli adımdır. Çocuğun tuvalet eğitimine karşı yapacağınız baskı ile ilgisini kaybederse sizi zor günler bekliyor olabilir.
Tuvalet eğitimine başlamak
Evde olduğunuz, evden çıkmayacağınız bir gün tuvalet eğitimine başlamak en iyi fikirler arasında gelmektedir. Unutmayın ki tuvalet eğitimi iki ayrı süreçten oluşmaktadır. Gece ve gündüz iki farklı eğitim ve süreç gerektirmektedir. Fakat ilk gündüz eğitimine alıştırıp sonra gece eğitiminin başlanması çocuk üzerinde fazla baskı oluşmaması için tavsiye ederiz. Aşağıda vermiş olduğumuz pratik yöntemler çocuğun tuvalet eğitimine yardımcı hareketler olacaktır.
Tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı
Çocuğun tuvalet eğitimine başlanması için en uygun zaman beklenmelidir. Biraz önce de belirttiğimiz üzere en uygun zaman 24 aydan sonradır. Fakat çocuğunuz zaten size tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterecektir. Yanlık zamanda veya zamanından önce çocuğa tuvalet eğitimi vermeye çalışmak çocuk üzerinde gereksiz baskıya sebep olarak psikolojik problemlere neden olabilir.
Çocuğunuzu izleyin çocuğun tuvaletini yaparken saklanması, koltuk aralarına girmesi, başka odaya gitmesi bir utanç belirtisidir. Çocuğu tuvalet eğitimi vermek için bu sinyaller önemlidir.
Çocuğunuzu zorlamayın. Tuvalet veya lazımlığa oturduğunuz çocuğunuz bir kaç dakika içerisinde tuvaletini yapmıyorsa onu tuvaletten çıkarın. Onu zorlamayın, üzerinde baskı kurmayın. Çocuk bunu bir ceza olarak algılayabilir.
Çocuğunuzu cesaretlendirin
Çocuğa tuvalet eğitimi konusunda övgü yağdırın ve bu işlemi biraz oyuna vurun. Tuvaletini yapmaya başladığında alkışlayın onu heveslendirin.
Gün içerisinde belli aralıklarla onu tuvalete götürmeye teşvik edin, fakat abartmayın bu iş işkenceye dönüşmesin.
Unutmayın ki çocuk tuvalet eğitimine yeni alışıyor. Ara sıra kazalar olabilir sakın üzerine gitmeyin, kızmayın, sinirlenmeyin.
Çocuğunuzu rahat giydirin
Çocuk sizi tuvaletinin geldiğine dair uyarabilir fakat ilk zamanlar bu işi ucu ucuna yapar. Yani sizi uyardığında aslında tuvaletini yapmaya başlamış olabilir. Çocuğunuzu hemen soyabileceğiniz şekilde rahat giydirin. Bu yöntem zaman kazanmanızı sağlayacaktır.
Temizlik esnasında uyarılarda bulunan
- Çocuğunuz erkek veya kız fark etmeden nasıl temizlenmesi gerektiğini temizlik yaparken söylerin.
- Temizlik esnasında çocuğunuza nasıl temizleneceğini uygulamalı olarak gösterin
- Tuvalet işlemi bittikten sonra tuvaletin temizliğinin nasıl sağlanması gerektiğini öğretin.
- El yıkama alışkanlığına alıştırın. Hatta bunu oyun haline getirin. Köpükler baloncuklarla eğlenmesini sağlayın.
Çocuklarda tuvalet eğitimi hiç ummadık şekilde tahmin ettiğinizden daha uzun sürebilir. Veya hiç zorlanmadan bu süreci atlatabilirsiniz. Bu süreçte mutlaka sakin olun çocuğunuzu heveslendirin ve kesinlikle çocuğa ters davranmayın. Bu tarz davranışlar tuvalet eğitimi süresinin hem uzamasına hem de çocuğunuzun hevesinin kırılmasına sebep olacaktır. Unutmayın ki bu işlemi günün birinde öğrenecek.
- Unutmayın! Çocuğunuz yaklaşık iki saat tuvaletini yapmıyor ve altı kuru kalıyorsa tuvalet eğitim zamanı yaklaşmış demektir.
- Çocukların pantolonlarını aşağıya doğru çekiştirmesi tuvalet eğitimi zamanının geldiğine işaret eder.
- Siz tuvaletteyken yanınıza geliyor veya sizi kapı önünde bekliyorsa doğru zaman yaklaşmış demektir.
Tuvalet eğitim sürecine dikkat edin
- Rahat hızlı çıkarabilir kıyafetler giydirin.
- Çocuğunuzu izleyin. Tuvaletini yaparken yaptığı hareketlere dikkat edin.
- Çocuğunuzu sıkmadan tuvalet ihtiyacı olup olmadığını sorun onu yönlendirin.
- Sabah uyandığında, yemeklerden yarım saat kadar sonra, akşam yatmadan mutlaka tuvalete oturtun.
- Çocuğa tuvalet alışkanlığı kazandırın
- Tuvalette rahat oturmasını sağlayın gerekirse ayağının altına destek koyun.
- Çocuğun altını mutlaka silin. Silerken ne yapması gerektiğini söyleyin.
- Elleri temiz olsa bile mutlaka yıkatın. Çocuk tuvaletten sonra el yıkama alışkanlığı kazansın.