Analitik düşünme yeteneğinizi geliştirmek için neler yapmalısınız?
Analitik düşünme “bir sorun yada problemi çözüme ulaştırmak için, elde olan verileri ayrıştırarak sorunu oluşturan unsurları göz önünde bulundurarak doğru sonuca hızlıca ulaşmak için izlenen düşünme çekli” olarak tanımlanır. Fakat analitik düşünme yeteneği nasıl öğrenilir diye bir soru soracak olursanız maalesef bu sorunun cevabını hiç kimse veremez.
Analitik düşünme yeteneğinin bir öğrenim yolu yoktur. Ancak düşünme şeklinize ışık tutabilecek, beyninizi geliştirebilecek teknikler sizin analitik düşünme yeteneğinizin gelişmesine yardımcı olur.
Analitik düşünmeyi daha kısa bir şekilde adlandırmak gerekirse olaylara farklı bakış açıları ile yaklaşıp hızlı ve doğru karar alma yeteneği olarak ta değerlendirilebilir. Peki 12 adımda analitik düşünme yeteneği nasıl geliştirilir?
Analitik Düşünme Yeteneğini Nasıl Geliştirilir?
1- Matematik problemleri çözün
Analitik düşünme yeteneğini geliştirmek için en yaygın kullanılan yöntemlerden biride matematik problemleri çözmektir. Matematik problemlerdin de size özet bir bilgi geçilir, bu bilgiden yola çıkarak sonuca ulaşmanız beklenir. Bu birazda oyun oynamaya benzer sonuca ulaşmak için yol belli olsa bile farklı stratejiler türeterek sonuca ulaşmanız mümkündür. Günlük hayatta da bu problemler karşınıza çıkar ve ne kadar hızlı sonuca ulaşırsanız size zaman ve başarı olarak geri döner.
2- Her şeyin başı okumak
Biz size yine bol bol okuyun diyeceğiz ama bunun yanında bol bol okuyan insanlarla iletişim içerisinde olun sözünü de ekleyeceğiz. Analitik düşünme yeteneğini geliştirmek için mükemmel olan başka bir yol da fikir alışverişinde bulunmaktır. Farklı kişilerin olaylara bakış açılarını nasıl yaklaştıklarını öğrenerek kendinize mükemmel bir veri tabanı oluşturabilirsiniz. Bu tip etkileşimler hem sizi sosyalleştirecek hem de kendinizi daha iyi ifade etme yeteneğinizi geliştirecektir.
3- Belki ilginç gelecek ama oyun oynayın
Analitik düşünce becerinizi geliştirmek için oynayabileceğiniz bir çok oyun bulunmaktadır. Oyunlar size düşünme, odaklanma, görsel hafızayı geliştirme, mantık yürütme, strateji oluşturma gibi bir çok beceri katar. Satranç, dama, go gibi oyunların yanı sıra bulmaca, su doku ve benzeri oyunlar da uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda video ve konsol oyunlarından da yararlanabilirsiniz. Arama bulma, strateji içeren oyunlar da sizi hızlı düşünmeye iterek analitik düşünce yapınızı geliştirecektir.
4- Düşünün, kendinizle baş başa kalın
Analitik düşünme yeteneğinin içerisinde olan bir kelime düşünün. Neyi nereye koyacağınıza karar verin. Gerek işiniz gerek özel hayatınız ile ilgili griftleri, atılabilecek adımları kendi kafanızda değerlendirin. Bu sayede karşınıza çıkabilecek sorunlar ile ilgili hangi adımı atacağınıza karar vermiş olursunuz.
5- Kendi kafanızda veri tabanınız olsun
Hayatta en iyi bildiğin şey kendi bildiğin şeydir sözünün doğruluğuna hep inanmışımdır. Ancak bu başka bilgilerin doğru olmadığı anlamına gelmez. Ne kadar çok şey bilirseniz, o kadar yer sahibi olursunuz. Ne kadar çok şey bilirseniz, ne zaman, nerede, hangi adımı atacağınıza daha kolay karar verirsiniz. Analitik düşünme yeteneği sadece düşünmek ilgili değildir. Düşüncenizin sonunda attığınız adım size analitik düşünce becerisine sahip ünvanını kazandırır.
6- Hayata bakış açınızı genişletin
Size Amerika’yı yeniden keşif edin demiyoruz. Fakat kimin keşif ettiğini bilmeniz önemli. Etrafınızda neler olup bitiyor, rakipleriniz ne yapıyor, kim kiminle hangi sorunları yaşamış bunları bilmeniz gerekiyor. Aynı şeylerin sizin de başınıza gelmeyeceğinin bir garantisi yok. Bazı şeylere baştan hazırlıklı olmak için bakış açınızı geliştirmeniz gerekiyor. Her konuda yüzeysel de olsa bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Haberleri takip edin. Blogları okuyun. Kişisel gelişim üzerine yazılmış makaleleri değerlendirin. Hatta konuk yazarlık yapın. Bu hareketler sizin bakış açınızı genişleterek fikir ve bilgi sahibi olmanıza destek sağlayacaktır.
7- Bağlantılar kurun
Günlük hayatta hemen her şey birbirine bağlıdır. Hatta bu okuduğunuz yazı içerisinde bile kişisel gelişim bağlantısı var. Her şey başka bir şeyin habercisi veya tetikçisidir. Doğada, çevrenizde hatta dünyada birbirleri arasında olan bağlantıları keşif ederek analitik düşünme yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz. Bağlantıların takipçisi olmak size ne, nerede, nasıl, neden gibi soruları sordurup sonuca ulaşmanıza yardımcı olur.
8- Ayrıntılar önemli
Detay bir olayın veya sorunun çözülmesinde büyük önem taşır. Düşünün bir olay yerinde emniyet güçleri detaylara, ayrıntılara, delillere özen göstermezse sonuca ulaşamaz. Gözden kaçacak en ufak bir detay sonucun çözülmesinde sorun yaratıp sonuca ulaşmanızı güçleştirir.
9- Kendinizle yarışın
Analitik düşünme yeteneğini güçlendirmek için kendinizle yarışmanız gerekmektedir. Örnek hesap makinesi kullanmak yerine sürekli kafadan hesap yapan kişinin bu konudaki becerisi gelişir. Bir süre sonra hiç hesap makinesi kullanmanıza gerek kalmaz.
10- Sorgulamanın gücüne güvenin
Bir çok kişinin yaptığı en büyük hata gördüğüne, duyduğuna veya bir konuda bir şeyi ilk anlatana inanmaktır. Neden sorusunu mutlaka hayatınızın her yerinde kullanın. Her şeyi sorgulayın. Her hangi birisi size bir sorunu anlattığında “neden” sorusunu mutlaka sorun. Emin olun alacağınız cevaplar sizin analitik düşünme yetinizi güçlendirecektir.
11- Sorumluluk alın
Analitik düşünme becerinizin güçlenmesi için kendinize sorumluluklar yükleyin veya sorumluluk isteyin. Aldığınız sorumluluklar üzerinde çalışmak, sorumluluğunuzun gelişip güçlenmesi için strateji geliştirmek aslında kendi gelişiminizin pekişmesine destek olacaktır.
12- Analitik düşünme tarzı ile ilgili bildiklerinizi anlatın
Çevrenizdeki insanlar analitik düşünme tarzı ile ilgili bildiklerinizi anlatmak, var olan bilginizi pekiştirmek ve aklınızda kalanları söyleyerek zihninizi tazelemek anlamına gelir. Çevrenizdeki kişiler ile bu konuda bilgi alışverişi yapmak sizin de bilmediklerinizin size gelmesini sağlayacaktır.
Tebrik ederiz artık analitik düşünme, analitik düşünme yeteneğine sahip olma yolunda önemli bir adım attınız. Analitik düşünce konusunda sürekli okumaya ve uygulamaya özen gösterin. Analitik düşünmenin doğru ve hızlı karar alma becerisi olduğunu asla aklınızdan çıkartmayın.
scrable ya da herkesin kolaylıkla ulaşabileceği kelime bulmaya yönelik oyunlar özellikle küçük yaşlardan çocuklara uygulanmalı. çok güzel detaylar vermişsiniz emeğinize sağlık. hemen paylaşıyorum bu yazıyı herkes okumalı
Teşekkür ederiz
Bol bol okumak, okuduklarımız üzerinde düşünmek ve çeşitli çıkarımlarda bulunmak, matematik problemleri çözmek, sözel ve sayısal mantık soruları üzerinde kafa yormak analitik düşünmeyi geliştiren etkinlikler. Son derece kaliteli bir makale olmuş, tebrikler 🙂
teşekkur ederim
Analitik düşünmeyi geliştirmek için problemler çözmek gerçekten işe yarar. Onun dışında diğer önerileriniz de önemli .teşekkürler
Biz teşekkür ederiz