Astronominin gelişim süreci özellikle tarih öncesi var olan bilimlerden biri olması nedeni ile oldukça merak edilir. Dini, astrolojik ve dini yorumlarda sıkça kullanılmıştır. Rönesans dönemi ve sonrasında toplum tarafında astronomi ve astroloji aynı olarak benimsenmiştir. İlk uygarlıkların kaynaklarına bakıldığı zaman; yıldızların tanrısal ruh ve obje olduklarını tanımlamışlardır.
Tarih Öncesi Astronomi
Dünya’da bulunan ilk rasathane Goseck çemberi, MÖ 4900 yıllarında Almanya bölgesinde kurulmuştur. 1991 yılında keşfedilen gözlemevi benzeri yapılarda Avusturya ve Çek Cumhuryeti’nde de bulunmuştur. Goseck çemberi çevresinde bulunan Nebra gök tekeri tarih öncesi bulunan bir başka astronomi ile alakalı kalıntıdır.
Modern Astronominin Temelleri Ne Zaman Atılmıştır?
Mezopotamya modern astronominin temellerinin atıldığı topraklardır. Sümerler, Babiller ve Asurların yaşadığı bölgede astronomiye dair birçok gelişme yaşanmıştır. Sümerler astroloji ile bağlı bir dine sahip oldukları için ziggurat adı verilen tapınakların üst katlarına kurdukları gözlemevleri sayesinde yıldızları gözlemler. Astronominin gelişim süreci incelendiği zaman Mezopotamya’nın etkisi oldukça büyüktür. Babillere ait olan astronomik ve matematiksel tabletler Mezopotamya’da bulunmuştur. Babillerin, Venüs hakkında yazdıkları tabletler bulunmuştur.
Modern Astronomiye Geçiş
Yıllar boyunca farklı uygarlıklarda, inançlarda ve toplumlarda astronomi ile çeşitli gelişmeler yaşanmıştır. Rönesans’ın ardından Sanayi Devrimi ile birlikte modern astronomiye geçiiş yapılmıştır. William Herschel tarafından Uranüs’ün keşfedilmesi, Ceres, Halley Kuyruklu Yıldızı, Pallas ve astreoitlerin keşfedilmesiyle birlikte Güneş Sistemi büyük ölçüde keşfedilmiştir. Aynı zamanda bu tarihlerde Bode Yasası bulunmuştur.
Modern Astronomi
Spektrometre, 19 ile 20.yüzyılın başlarında icat edilmiştir. Fizikçi Bunsen ve Kirchoff spektrometrenin astronomi dalında kullanılabileceğini ortaya çıkartmıştır. Astronominin gelişim süreci içinde oldukça önemli olan adımlardan biridir. Güneş için materyal analizi yapılarak helyum ve hidrojen elementlerinden oluştuğu bulunmuştur. 20. yüzyılın başlarına kadar geçen süreçlerde astronomlar hep erkeklerden oluşur, ancak 19. yüzyılda Annie Jump Cannon ve Henrietta Leavitt gibi isimler astronomide söz sahibi olmaya başlamıştır. Gerçek anlamda modern astronomi yaşanmaya başlamıştır.
Astronomide Evrenin Büyümesi
Kozmoloji adı verilen bilim dalı, 20. yüzyılda ortaya çıkartılmıştır. Edwin Hubble yaptığı çalışmalar sonucunda Andromeda’nın farklı bir galaksi olduğunu iddia eder. Farklı galaksilerin varlıklarını tespit etmek için yaptığı çalışmalar, kozmoloji dalının temelini atmıştır. Yaşanılan gelişmelerden sonra Hubble Kanunu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Büyük Patlama teorisi de yine bu zamanlarda ortaya atılmıştır. Doppler etkisine bakıldığı zaman; gelişmiş teleskoplar, gama ışınları ve spektrometrenin bulunması, astronomiyi oldukça etkilemiştir.
Astronominin gelişim süreci boyunca farklı konularda gelişmeler yaşanmıştır. Kozmik mikrodalga arka planının keşfedilmesi ise; evrenin genişlediğini kanıtlar ve bu açıklamanın astronomi dünyası tarafından kabul edilmesi oldukça büyük bir gelişmedir. Geçmişten bugüne kadar yaşanan gelişmelerin bir araya gelmesi sonucunda günümüzde geçerli olan astronomi bilimi ortaya çıkmıştır. Çeşitli bilim dalları ile bir araya gelerek gerçekliğin kanıtlanmasında etkili bir bilim dalıdır.