Bebeğin zeka gelişiminde iletişimin büyük etkisi olduğunu belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Ufuk Doğru bebekle iletişim kurmak ve güçlendirme yollarını şu şekilde anlattı.
Aslında bebeğiniz henüz karnınızda iken siz onunla konuşunca, sevince ve müzik dinleyince bunların farkına vardığı ve sizinle iletişime geçtiğini uzmanlar bildiriyor. Yine biliyoruz ki bebekle konuşmak ve dinlemek faaliyetleri ne kadar erken olursa bebekle iletişim kurmak ve aradaki bağ o kadar güçlü oluyor.
Bebekle İletişim Kurmak
Bebeğinizle daha anne karnında iken onunla konuşmak, iletişim kurmak sevdiğinizi göstermek bebekle iletişim geliştiren bir faaliyettir. Bebekler doğduğunda en gelişmiş duyuları işitme ve dokunma duyularıdır. Bu nedenle annenin şefkatli sesini ve dokunuşlarını hiseden bebek sakinleştirmektedir.
Bebekle iletişim kurmanın en kolay yolları
- Yeni doğan bebeğinizle göz teması kurun gözlerinin açık olduğu o değerli anları kesinlikle kaçırmayın.
- Aynada kendisini görmesini sağlayın.
- Bebeğinizle konuşun ona bir şeyler anlatıp şarkı söyleyin.
- Bebeğinizi emzirin, anne sütünün yararları yanında,beslenme seansları, bebekte göz göze gelme konuşma fırsatı yaratacaktır.
- Birtakım mimikler yapın bu onu güldürecektir.
- Birlikte yürüyüşlere çıkın onu alışverişe parka götürün.
- Ona müzik dinletin.
- Bir şey yapmadan önce ona ne yapacağınızı söyleyin şimdi ışığı kapatıyorum gibi böylece neden sonuç ilişkisi kurmaya başlayacaktır.
- Ona kitap okuyun resimleri gösterin her şeyin adını söyleyin
- Değişik dokulu kumaşları giysileri ellemesini sağlayın.
- Yiyecekler enlemesine kendisini beslemeye çalışmasına izin verin.
- Hareketli emeklemeye başladığında yerde yastıklarla engelli bir parkur oluşturun.
- Ona masalı siz anlatın bilgisayar ya da televizyon değil.
- Banyo yaptığında yada banyo yaptırdığınızda suyla oynamasına izin verin.
Bebekle İletişim
Anne ile bebek ilişkisinde ilk akla gelen birlikte uyumaktır. Annenin bebeğin yanında uyuması, bebeğine güven mesajı vermektedir. Aynı zamanda çocuğunuzun ağlama hormonu salgılandıktan sonra ise güven hormonu bastırır ve çocuk ağlamayı keser. Eğer çocuğunuz ile aynı odada yahut yan yana uyumazsanız, çocuğunuz aç kalmaktan korkabilir ve güvensizlik sonucu ağlayabilir.
Birçok çocuk gelişim psikologları ise ağlata ağlata kendi uyumaları, bebeğin kendine güveni artmasından dolayı meydana gelir. Annem olmasa da ben kendim uyurum mesajını oluşturur. Yalnız çocuğunuz ile birlikte uyumayı erken aylarda tamamen kesmenizi önermiyoruz. Alıştıra alıştıra bırakırsanız daha olumlu sonuçlar doğurabilir. Nedeni ise çoğu ağlaması beyinlerinde kalıcı hasar bıraktıklarını tespit edilmiştir.
Emzirilen bebeğiniz ile birlikte uyursanız, anne daha da çok süt vermektedir. Aynı anda daha uzun emzirme seansları gerçekleşebilir. Eğer emzirme seanslarınızın çok düşük olduğunu düşünüyorsanız doktora gözükmenizde fayda var. Annelerin meme kanserlerine yakalanma riskinin daha az olduğu kanıtlanmıştır. Anne ve bebek için daha fazla uyku süresinin arttığı da aynı anda gözlemlenmiştir.
Bebeğinizle aranızdaki bağın güçlenmesi için bile faydasının olduğu gözlemlendi. Bebeğiniz ile aynı yatakta olmak bile güven duygusu aşılamaktadır. Annenin bebeği ile daha fazla iletişim kurması, bebeğin bilinçaltında güven duygusu aşılamakta rol oynamaktadır. Güven duygusu yüksek olan bebeklerde aynı orantıda huzurlu olacaktır. Yeni doğan bebeklerinizin sizlerle iletişim kurması sadece konuşmak, el veya mimiklerle anlaşmak değildir. Bilinçaltına bağlı olarak o sizinle iletişim kurmak isteyecektir lakin konuşma yeteneğini daha kavrayamadığı için birtakım yollara başvuruyor.
Anne Bebek ilişkisi Bariz Olanları
- Gülümsemesi
- Dikkat çekecek hareketler yapması
- Anlamsız çıkarılan o sesler
- Size anlamsız bakması
- Huzursuz olup ağlamaya başlaması
- Kıpırdanıp yerini değiştirmeye çalışması gibi durumlarda bebek, sizin ilginizi çekmeye çalışmasıyla ilgilidir. Anneler çocukları ile ne kadar doğru iletişim kurma konusunda başarısızlar.
Bebekle Doğru İletişim Kurmak
Bebekle iletişim kurmak doğru etkileşimi doğurur. Doğru iletişim kurmak için çocuğunuzla anlamsız çıkardığı sözcükleri aldırmadan onunla bir arkadaş gibi sohbet etmeniz gerekmektedir. Bebek ile aranızda 20-30 santimetre gibi uzaklık koyularak bakılması gerekir.
Çocuğunuza o bakış ile güvendesin kavramını anlayabilmesi için en iyi uzaklıktır. Bebeğinize güven vermenizdeki önemi daha önceki makalelerimizde belirtmiştik. Sık sık çocuğunuzun sırtını yavaş yavaş okşamanız gerekir. Bunlar bebekleriniz ile en iyi iletişim kurmanızın yollarıdır.
Çocuklarınızın davranışlarını çok iyi gözlemleyin ki onlara göre olumsuz durumlarda yeni davranışlar seçebilirsiniz. Hal ve hareketlerini ve davranışlarına çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Beslenme sonrası ise onunla konuşun çünkü bebek kendini beslenmeden sonra rahat ve hazır hisseder. Çocuğunuzun anlamsız seslerine çok dikkat ederek anlamaya çalışmalısınız ki aranızdaki iletişim az da olsa güçlenebilir.
Bebeğinizle her zaman her yerde iletişim kurmaya devam edin. Bebek arabasında gezdirirken, altını değiştirirken, mama yedirirken, emzirirken, uyurken… Unutmamanız gereken en önemli şey doğum anından itibaren hem fiziksel temas ile hemde gülümsemeler ile bebeğinizle sürekli iletişim içinde olmanız gerekmektedir.
Pozitif Disiplin Yönetimi, son yıllarda anne ve babaların sıklıkla araştırdıkları ve uygulama yaptığı bir çocuk yetiştirme yöntemidir. Bu teknik ile daha mutlu ve daha kendine güvenen nesil yetiştirme sağlanıyor. Pozitif Disiplin Yönetimi ayrıca çocukların strese girme eğilimlerini azaltarak depresyon gibi rahatsızlıklara yakalanma olasılığını da en aza indiriyor. Özellikle kardeşi kıskanmama ve anne babaya bu konuda destek olma gibi eğilimlere yönelme yaşanmakta.
Pozitif Disiplin Yöntemi Uygulaması İçin Öneriler
Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren seçenek sunun. Örneğin bir oyuncak mağazasında hangi oyuncağı almak istediğine kendisi karar vermesini sağlayın. Bunu yaparken her eline aldığı oyuncağı almak yanlıştır. İki eline aldığı oyuncaklardan birini seçmesi için yönlendirin.
Her hangi bir problem ile karşılaştığında çözmesi için zaman verin. Çözüm için öneriler sunmayın. Bu onun beceremedim algısı yaşamasına sebep olur. Ayrıca çözebileceğine olan güveninizin olmadığını düşünür.
Olumlu olan davranışlarını başkasına aktarırken onu duymasını sağlayın. Ama asla abartmayın. Hak etmediği övgü onu güvensizleştirir. Pozitif Çocuk Yetiştirmek için belli kuralları koyun ve uygulaması için sabırlı ve hoşgörülü olun.