Bronzlaşma sonucu beyaz lekeler yaz aylarından sonra sık şekilde karşılaşılan sorunlardan biridir. Cildin güneş altında kalması ve renk değiştirmesi sonucunda bazı bölgelerde beyaz lekeler görülebilir. Farklı boyut ve şekillerde bulunan lekelerin nedenleri ve nasıl tedavi edildiği merak konusudur. Yaşanılan sorun karşısında her zaman bir dermatolog ile görüşülmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Bronzlaşma Sonucu Beyaz Lekeler Neden Oluşur?
Beyaz güneş lekesi olarak adlandırılan lekeler; melanin üreten hücrelerin çalışmayı durdurması ya da ölmesi ile ortaya çıkar. İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde görülebilen sorunlardan biridir. Normal şartlarda insan vücudunda saç ve derinin rengini veren hücreler melanindir. Bulaşıcı ve tehdit edici bir sağlık sorunu değildir. Dış görünüşte farklılıklar olmasına yol açması nedeni ile psikolojik olarak kötü hissedilebilir. Bronzlaşma sonucu beyaz lekeler oluştuğu zaman uzman kişilere danışılabilir.
Bronzlaşma Sonucu Oluşan Beyaz Lekeler Risk Taşır mı?
Cilt pigmentinin kaybolması ile oluşan beyaz lekelerin boyutları genellikle 1 ile 3 milimetre arasındadır. Bacak, kol, sırt ve yüzde daha sık şekilde görülür. Beyaz güneş lekelerinin tedavisi için kesin yöntemlerden bahsetmek söz konusu değildir. Özellikle 40 yaşından sonra daha çok şekilde görülen bir durumdur.
Ciddi sorunları bulunmayan lekeler, insan sağlığını tehdit edecek bir özelliğe sahip değildir. Ciltte ölmüş olan ya da çalışmayı durduran hücrelerin güneş ışınları sayesinde dışarı çıkması durumunda bulunan güneş ışınları cilde zarar verir. Güneş ışınları karşı önlemlerin her mevsim alınması gerekir. Sadece yazın değil, kış aylarında dahi güneş kremi gibi koruyucu ürünler kullanılması gerekir.
Bronzlaşma Sonucu Oluşan Beyaz Lekeler Geçer mi?
Bronzlaşma sonucu beyaz lekeler oluştuktan sonra lekelerin geçmesi söz konusu değildir. Cilt renginin eşitlenmesi için birçok farklı tedavi yöntemi bulunur. Ancak her hastanın farklı bir duruma sahip olduğu değerlendirildiği zaman aynı sonuçları almak mümkün değildir. Ciddi yan etkiler görülebilir. Lekelerin yerine ve boyutuna göre değişiklik gösterse de denenmesi gereken ilk yöntem olarak bronzlaştırıcı ve makyaj ürünleri olabilir. Cerrahi bir müdahale isteyen kişiler, terapi ya da tedaviler ile farklı şekillerde iyileşme gösterebilir. Sürecin etkili olduğunu görmek için aylarca beklemek gerekebilir.
Bronzlaşma Sonucu Oluşan Beyaz Lekelerin Tedavisi
Melanin hücrelerinin ölmesini durdurmak için herhangi bir ilaç tedavisi tercih etmek mümkün değildir. Terapi ile birlikte ya da tek başına ilaç kullanılması, cilt tonunun bir kısmını geri kazanmaya yardımcı olabilir. Lekelerin oluşmaya başladığı erken dönemler içinde kortikosteroid kremler uygulamak kaybedilen rengin geri döndürülmesine etkili olabilir.
Psoralen adı verilen bitki kaynaklı maddenin, fotokemoterapi ışık uygulaması ile birlikte verilmesi lekelerin renk kazanmasına yardımcı olur. Bronzlaşma sonucu beyaz lekeler tedavi ve terapi seçenekleri oldukça fazla olsa da kesin sonuçlardan söz etmek mümkün değildir. Her bireyde farklı bir sonuç alınabilir.