Bebekler ilk altı ay içinde yalnızca anne sütü ile beslenirler. Bebeklerde ek gıdaya geçiş yapılırken nelere dikkat etmek lazımdır? Ek gıda olarak neler verilebilir? Ek gıdayla ilgili merak edilen ve bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık.
Anne sütü yeni doğan bir bebeğin tüm ihtiyaçlarına tam olarak kafidir. Öyle ki ilk 6 ayda bebeklere suyu bile ek besin olarak vermeye gerek yoktur. Ancak bebekler altı aylık olduktan sonra anne sütüne ek olarak katı yiyecekler yiyebiliriler.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci bazı bebeklerde farklılık gösterebilir ki bu durumda doktorunuz ek gıdaya geçiş konusunda size yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki ek gıdaya başlanması anne sütünün kesilmesi anlamına gelmez.
Bir yaşına kadar anne sütü içeriğine ihtiyaç duyar. Bunun için ek gıdalar ara öğün olarak takviye edilir. Ek gıdaya geçişte bebeğe ağır yağlı ve baharatlı gıdalar tattırılmaz. Sağlıklı ve vitamin değerleri yüksek ürünler ile yavaş yavaş ek gıda sürecine alıştırılır. Ek gıdaya geçişte bebeğinizin ayına göre yemek tariflerine bakabilirsiniz.
Bebek Yemek Tarifleri
1-) Muzlu Yoğurtlu Püre (6+ay)
- Malzemeler:
- Yarım muz
- 2 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
- 2 adet bebek bisküvisi
Hazırlanışı: Bir tabakta benek bisküvileri ezilerek toz haline getirilir. Üzerine muzu da çatalla ezerek püre haline getirilir. Üzerine yoğurt eklenerek tüm malzemeler karıştırılır. Yoğurtlu püremiz hazırdır.
2-) Bezelye Püresi (6+ay)
- Malzemeler:
- 1 çay bardağı ayıklanmış bezelye
- 1 küçük boy patatesin çeyreği
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanışı: Bezelye ve kesilen patatesleri 3 parmak geçecek şekilde suda haşlanır. Haşlanan patates ve bezelyeyi soğumadan üzerine tereyağı eklenerek blenderden geçiriyoruz. Bezelye püremiz hazır…
3-)Kıymalı Tarhana Çorbası (8+ay)
- Malzemeler:
- -1 yemek kaşığı bebek tarhanası
- -1 yemek kaşığı zeytinyağ
- -1 çay kaşığı nane
- -2 çay bardağı su
- -1 tatlı kaşığı buğday rüşeymi
- -Ceviz büyüklüğünde kıyma
Hazırlanışı: Kıyma 2-3 yemek kaşığı suyla küçük bir tencerede pişirilir. Ayrı bir kapta zeytinyağı ısıtılarak içerisine tarhana eklenir. 1-2 dakika kavrulur ve suyu ilave edilir. Kaynayan çorba 2-3 dakika daha kaynatılıp üzerine nane ve rüşeymi ilave edilir. Kıyma da ilave edildikten sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.
4-) Meyve Püresi (6+ay)
- Malzemeler:
- -Yarım muz
- -Küçük bir elmanın yarısı
- -Küçük bir parça şeftali
Hazırlanışı: muzu çatal yardımı ile ezerek püre haline getirin. İçerisine kabuğu soyulmuş şeftali ve elmayı da rendeleyerek ekleyin. Tüm malzemeleri karıştırarak bebeğinize yedirebilirsiniz… Mevsime göre meyvelerde değişiklik yapabilirsiniz.
5-) Sebze Çorbası (6+ay)
- Malzemeler:
- -1 adet patates
- -1 havuç
- -2 çiçek karnabahar
- -Yarım sap pırasa
- -1 tatlı kaşığı zeytinyağ
Hazırlanışı: Tüm sebzeler yıkanır. Yıkanan sebzeler küçük parçalar hakinde kesilerek bir tencereye alınır. Üzerine 3 parmak geçecek şekilde su eklenir ve pişirilir. Pişmekte olan çorbaya zeytinyağı koyulur ve kaynamaya bırakılır. Hazır olan çorba blenderden geçirilir. 2 porsiyon olarak çıkan çorbanın yarısı cam bir kavanoza alınarak yarın da yedirile bilir…
6-) Elmalı Muhallebi (6+ay)
- Malzemeler:
- -Orta boy elmanın 1/4 ü
- -Yarım çay bardağı su
- -1 tatlı kaşığı pirinç unu
Hazırlanışı: Elmayı rendeleyerek püre haline getirin. Ayrı bir tencerede pirinç unu su ile karıştırılarak muhallebi kıvamı olana kadar pişirin. Pişen muhallebinin üzerine rendelenen elmalar eklenir ve muhallebi hazır olur.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş ile ilgili bilgiler verdik. Burada verilen bildiler genel olup bazı bebeklerde farklı durumlar elbette olabileceğinden bu süreçte uzman kişilerden de destek almanız yerinde olacaktır.