En iyi bitkisel çaylar çiçek, yaprak, tohum, kök ve gövde den yapılan içeceklerdir. Çok sayıda bitki ve çiçeğin taç yapraklarını genelde demleyerek yapılır. Peki bitkisel çaylar ve özellikleri nelerdir? Bitkisel çaylar nasıl demlenir? Zayıflatan bitkisel çaylar hangileridir?
Bitkisel çayların yüzlerce farklı çeşidi vardır. Bitkisel çaylar tek bir ürün veya birkaç ürünün birleşimi ile yapılır ve sağlık açısından bir çok faydası vardır. Birkaç uyumlu ürünün birleşesi alınan vitamin oranını arttırır.
Bitkisel Çaylar ve Yararları
Bitkisel çayların yararları saymakla bitmez fakat her bitki sayı her şeye de yarar sağlamaz. Bitkisel çayların yararları şu şekilde sıralanabilir.
Lezzetli, ferahlatıcıdır. Demleme çay keyfini çıkarırken sağlığını geliştirmek isteyen insanlar için bitkisel çay içmek şiddetle tavsiye edilir. Kahve ve standart çayın aksine (siyah, beyaz, yeşil, vb), çoğu bitkisel çayların içerisinde kafein bulunmamaktadır. Bitkisel çaylar, çeşitli antioksidanlar, vitaminler ve mineraller sunar, ancak özellikleri, seçtiğiniz bitki ve bitkilere göre değişmektedir.
Bitkisel çaylar yararları doğru kullanıldığı taktirde bedensel ve zihinsel rahatlama, uyku bozukluklarına yardımcı olma, ağrıyı hafifletme, yaygın hastalıklara karşı koruma, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sindirim sistemini optimize etmek ve vücudu detoks etmek gibi faydalar sağlar.
Bitkisel çaylar ve yararları hangi organa, hangi sisteme veya hangi sorunlara karşı etkili olduğunu aşağıda bulunan listemizden görebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemini
Bağışıklık sistemini antioksidanlar ve vitaminlerle uyarmak, enfeksiyonları önlemeye, genel strese karşı korunmaya ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Mükemmel bağışıklık artırıcı bitkisel çaylar arasında mürver , ekinezya , zencefil ve meyan kökü çayları gelir.
Uyku Sorunlarını
Bazı çay türleri, nörotransmitter seviyelerini dengeleyebilir, anksiyeteyi azaltabilir ve yatıştırıcı etkilerle uykuyu destekler. Uyku problemleri için en iyi seçenekler kediotu, kava kökü , papatya ve lavanta çaylarıdır.
Açı Ağrı Sorunları
Ağrının giderilmesi, kronik rahatsızlık çeken veya hastalık, ameliyat veya yaralanmalardan kurtulan kişiler için çok önemlidir. En iyi analjezik bitkisel çaylar, yenibahar , bergamot, papatya, okaliptüs ve kava kökü çaylarını içerir.
Anti-inflamatuar Özellikleri
İltihaptan sindirim sistemine baş ağrısından hemoroide kadar her şeye yardımcı olabilir. Nane, zencefil, zerdeçal ve okaliptüs çayları gibi bitkisel çaylar bu tarz problemler için idealdir.
Stres, Kaygı ve Evham
Yatıştırıcı stres ve düşük depresyon düzeylerine yardımcı olabilecek çaylar arasında papatya, kediotu ve kava kökü gelmektedir. Bu tarz çaylar stresi azaltarak rahatlama sağlar.
Kronik Hastalıklar
Kronik hastalık riskini azaltan bitkisel çaylar arasında nane, rooibos, kekik ve ısırgan otu çayları bulunur .
Sindirim Yardımı
Zayıflatan bitkisel çaylar listesi içerisinde giren bitkisel çayların hazımsızlık, kramp, şişkinlik, mide bulantısı, kusma, kabızlık ve ishal gibi hastalıklara iti geldiği, özellikle karahindiba, papatya, tarçın, nane ve zencefil bu tarz sorunları ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
Zayıflatan bitkisel çaylar
Bitkisel çayların başlı başına zayıflatma etkisinin bulunmadığını özellikle bilmenizi isterin. Zayıflatan bitkisel çaylar sadece zayıflamaya yardımcı çaylardır. Ben şu çayı içiyorum zayıflayacağım gibi bir etkisi bulunmamaktadır. Zayıflatan bitkisel çaylar sadece metabolizmanızın hızlanmasına, metabolizmanızın en azından daha düzgün çalışmasına, sindirim sisteminizin normal düzeye erişerek zayıflamanıza yardımcıdır.
Beyin Sağlığını Artırmak
Beyninizde hücresel stresin önlenmesi, aynı zamanda odak ve konsantrasyonu artırırken, sağlıklı beslenmenize kuşburnu, zencefil, nane , rooibos ve karahindiba çayları içerek elde edilebilir.
Bitkisel Çaylar Listesi
Her yerde yaygın olarak bulunan ve kullanılan bitkisel çay çeşitleri bulunmaktadır, En popüler bitkisel çaylar listesini biliyoz.com olarak sizlerle paylaşıyoruz.
Bitkisel çaylar ve özellikleri
Anason Çayı
Bitkisel çaylar listesinin ilk çayı olan anason çayı özellikleri açısından mide rahatsızlıkları, aşırı gaz , bulantı, tıkanıklık, öksürük ve soğuk algınlığı ve ağrılı adet dönemleri için mükemmeldir.
Kenevir Çayı
Kronik ağrı, iltihap, kaygı, stres, depresyon, baş ağrısı, hazımsızlık ve krampları azaltmak için kullanılır.
Ekinezya Çayı
Ekinezya çayı bağışıklık sistemini güçlendirir, cildi enfeksiyonlardan korur ve vücuttaki iltihabı ortadan kaldırır.
Papatya Çayı
Bitkisel çaylar lisesinde bulunan papatya çayının rahatlatıcı özellikleri vardır, mideyi yatıştırır sırt ağrısı , iltihaplanma, enfeksiyon ve güneş yanığını semptomlarını iyileştirir.
Kediotu Kök Çayı
Bitki çayı çeşitleri içinde yer akan kediotu çayı, vücudun yatıştırıcı nitelikleri, stres seviyelerini ve tansiyonu düşürür ve spazm giderici özelliği bulunmaktadır.
Nane Çayı
Bitkisel çaylar isimleri içerisinde önemli bir yeri olan nane çayı, özellikle bağışıklık sistemini uyarırken, krampları, mide rahatsızlığını , hazımsızlığını ve aşırı gazı rahatlatmak için iyidir.
Kekik Çayı
Ateşi düşürmek, öksürük ve soğuk algınlığını tedavi etmek, bağışıklık etkilerini arttırmak, mideyi yatıştırmak ve baş ağrısını kesmekle bilinir.
Karahindiba Çayı
Bitkisel çaylar isimleri arasında bulunan karahindiba çayı, idrara çıkartır ve vücudu toksinlerden arındırır, kan basıncını düşürür ve görme sorunları ve demir eksikliğine yardımcı olur.
Kava Kök Çayı
Bitki çayı listesinin en önemli çaylarından olan kava kök çayı, stres ve endişeyi ortadan kaldırır, sağlıklı uykuya teşvik eder, zihni yatıştırır.
Rooibos Çayı
Vücutta baş ağrılarını giderir ve cilt bozukluklarını, yüksek tansiyonu, erken yaşlanmayı önleyebilir.
Zencefil Kökü Çayı
Bitki çayları içerisinde bulunan zencefil çayı, bulantıyı yatıştırır, sindirimi uyarır, kronik hastalıkları önler ve iştahı arttırır.
Zerdeçal Çayı
Bitkisel çaylar listesi içerisinde bulunan son çayımız zerdeçal çayıdır. Zerdeçal çayı vücudun antioksidan aktivitesini uyarır, kanseri önler, iltihapları yatıştırır ve iyi sindirimi teşvik eder.
Bitki Çayı Nasıl Yapılır?
Bitki çayı nasıl yapılır diye merak edenlere bu konuyu biraz açmak isteriz. Peki bitkisel çaylar nasıl demlenir? Bitkisel çayların çoğu, sıcak sularda çeşitli bitki ve bitkilerin yapraklarını, köklerini, tohumlarını, çiçeklerini, taç yapraklarını veya saplarını kaynatmak suretiyle yapılabilir. Konulan suyu beslemek için besin maddelerini ve aktif bileşenleri serbest bırakır ve sonuçta lezzetli ve besleyici bir içecek ortaya çıkar. Bitkisel çay meraklıları için farklı bileşenleri birleştirmek daha fazla sağlık yararı sağlayabilir. Fakat bitki çayı nasıl yapılır konusunda detaylı bilgi sahibi olabilmek için bir uzmandan destek almakta fayda vardır.
En karmaşık bitkisel çaylar üç bölümden oluşur – aktif bileşen, destekleyici bileşen ve katalizör. Aktif madde, bağışıklık sağlığı veya ağrı kesilmesi gibi size en önemli sağlık yararını sunan bitki olmalıdır. Destekleyici bileşen bir yatıştırıcı veya uyarıcı tarzda, vücudun benzer bir organ sistemini veya bölgesini de etkilemelidir. Katalizör bileşen maddesi, içeceği ön plana çıkarmak istediğiniz lezzet veya tadı ortaya çıkartmak için kullanılmalıdır. Uzmanlar genel oralak allerjik açıdan bu tarz 3 veya 2 bileşeni önermemektedir.
Bitkisel Çayların Yan Etkileri
Bitkisel çaylar vücudun duyarlılığı açısından alerjik yan etkisi bulunmaktadır. Bitkilerin yanlış veya aşırı kullanılması sonucunda bu alerjik yan etkiler ortaya çıkabilir.
Zehirli Otlar
Çayların yapılabilmesi için kullanılacak bitkilerin gerçekten iyi bilinmesi gerekmektedir. Doğada bulunan bir çok bitki insan sağlığına faydalı olduğu gibi insan hayatını sonlandıracak kadar güçlü zehre sahip olan bitkilerde bulunmaktadır. Bu sebeple bitkilerin uzaman yardımı ile temin edilmesi ve kullanılması gerekmektedir.