Sık görülen tiroit bozuklukları arasında yer alan Guatr nedir? Tiroit bezlerinin büyümesinden kaynaklı olarak kendini gösteren Guatr nasıl tedavi edilir? Guatr belirtileri nelerdir? Guatr hastalığının sebepleri ve tadavi yöntemleri ile ilgili bilmeniz gerekenlerin hepsi kısaca bu makalede.
Guatr Nedir?
Guatr, tiroit bezinin simetrik olarak büyümesiyle oluşur. Tiroit bezi büyüyünce boynun bir tarafının şiştiği görülür. Genelde gırtlak kısmında olan şişlik normal bir bakış ile teşhis edilebilecek kadar gelişebilir.
Guatr kimlerde olur?
Bu hastalık çoğunlukla yeterli iyot almayanlarda, ailesinde tiroit hastalığı olanlarda, şeker hastalığı olanlarda, hamilelerde, yeni doğum yapanlarda, 60 yaş üstü kadın ve özellikle erkeklerde görülür.
Guatrın Büyüme Nedenleri;
İyot eksikliği: İyot eksikliğinde ve gebelikte vücudun artan hormon ihtiyacı sonucunda guatr meydana gelebilir. İyot eksikliğinden meydana gelen guatr endemiktir; yani bölgeye özgüdür. Ülkemizde iyot tüketimi az olduğu için guatr sık görülmektedir.
- Hipotiroidi: Bu rahatsızlık nedeni ile tiroit bezinin hormon üretimi azalır. Bunun neticesinde, tiroid bezi daha fazla hormon yapımı için uyarılır. Bu uyarı da bezin büyümesine yol açar.
- Hipertiroidi: Tiroit hücrelerine karşı oluşan antikorlar, tiroit bezini aşırı hormon yapması için uyarır ve bu uyarı tiroit bezinin büyümesine neden olur.
- Tiroit bezi iltihabi: Bezde bulunan iltihap da tiroit bezini büyütür.
- Nodül: Tiroit bezi, bazen nodül yüzünden de büyüyebilir. Nodül içeren guatrlara nodüler guatr denir.
Guatr belirtileri nelerdir?
Guatr herkes de belirtiler gösteren bir hastalık değildir. Fakat genellikle boyunda şişlik olarak kendini gösteren Guatr hastalarında nefes darlığı, yutma güçlüğü, öksürük nöbetleri ve boğaz ağrıları olarak kendini göstermektedir. Bunlara ilaveten tiroit bezinden salgılanan hormon yoğunluğunun değişmesine bağlı olarak hızlı kilo alma, uyuşukluk ve uyku hali, cilt bozuklukları, saç dökülmesi, kabızlık, ishal, çarpıntı, titreme, sinir hali ve bulantı gibi sorunlar oluşabilmektedir.
Bu sorunların bir veya birkaç tanesinin aynı anda görülmesi veya tek bir sorunun dürekli tekrar etmesi durumunda uzman desteği gerektiğini unutmamanız gerekir.
Guatr Hastalığını Tedavi Nasıl Edilir?
Baharlı tere tohumu çok miktarda şekerle yenmeye devam edilirse guatrı eritir.
- 10 gr nane
- 5 gr papatya
- Kaynatılır ve birer bardak içilir.
Asırlarca uygulanmış İbn-i Sina’nın yöntemlerinden biridir. Tıbbi tedavinin yanına ek olarak doktorunuzun onayı da alındıktan sonra gönül rahatlığı ile uygulanabilir. Bu tür bitkisel tedavilerin hepsinde doktor onayını almanız önemle tavsiye edilir.
Rabbim şifasız dert,hastalık vermesin..Bilgilendirici olmuş yazınız.
Çok teşekkür ederiz