Mimar nasıl olunur? Mimar maaşları ne kadar? Mimarlık iş kolu dünyanın var oluşundan beri bizimle birlikte olan sayılı mesleklerden biridir. İnsanoğlu kendini güvende hissedebileceği yere yuva adını vermiş ve bu zamanla ihtiyaçlar ve istekler ışığında şekillenerek mimarlık mesleğini ortaya çıkarmıştır.
Mimarlık mesleği günümüzde halen daha saygın görünen mesleklerin başında gelmektedir. Mimar olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konu ise Mimar nasıl olunur? Mimarlar ne kadar para kazanır? İşte bu soruyu yanıtlayalım.
Mimarlık Nedir? Mimar Nasıl Olunur?
Mimar dediğimiz zaman aklımıza direk oturduğumuz ev gelebilir. Ancak sadece ev değil tüm yapıları tasarlayan bu yapıların kullanıcıya yönelik nasıl olması gerektiğine karar veren kişidir. Bir apartmanı düşündüğümüz zaman mimar öncelikle o yapının yapılacağı yeri inceler. Kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak ekonomik maliyetli yüksek konforlu bir yapı yapmayı hedefler.
Mimar alt kolu olarak inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi gibi mühendis kollarıyla birlikte çalışarak projenin tamamlanmasını sağlar. Bir yapının yapımında en önemli görev şüphesiz Mimardır, çünkü mimar diğer mühendislerin üstünde Orkestra şefi gibi düşünebiliriz. Mimar olmadan bir ev tek başına asla olamaz.
Mimar Nasıl Olunur?
Mimarlık 4 yıl lisans eğitimi ile olabileceğimiz Lisans programıdır. Türkiye’de son zamanlarda dalgalanmadan dolayı ve ekonomik krizin inşaata yansıması nedeniyle puanları geçen seneye göre düşmüş durumdadır. Önceden 50 bin olan öğrencinin girdiği mimarlık bölümüne bu sene 150 binle giriş olduğunu görebiliriz.
Bu durum mimarlığın saygınlığını ya da kazancını düştüğünü göstermez sadece insanların yönelimi farklılaştıkça ve ülke genelinde çok kontenjan olması nedeniyle bölümle alakası olmayanlarda mimarlık bölümüne dahil olmaya başladı. Mimar nasıl olunur? devam edelim.
Eski yıllarda mimar sayısı ülke genelinde azdı bu nedenle şehirde belirgin mimarlar mevcuttu. Günümüzde mimar sayısı arttığı için kendimizi duyurmamız da zorlaştı ve rekabet artmış olabilir. Ancak mimarlığı hak ettiği gibi yaptığımız zaman halen daha çok iyi paralar kazanabiliriz. Mimarlıkta çizim yeteneği çok iyi olmasına gerek yok zaten 3 boyutlu programlar sayesinde hayal gücünüz olduğu sürece bu hayal gücünüzdeki projeyi programlar ile birlikte insanlara aktarabiliyorsunuz.
Mimarlık Okumak
Mimarlık okumak zor mu? Mimarlığı kazandıktan veya tercih sırasında yazarken çoğu öğrencinin düşündüğü bu konu hem evet hem hayır şeklinde cevaplayabiliriz. Mimarlığı kazandığınız zaman sabaha kadar projelerinizin olduğun gün okula uykusuz gideceksiniz.
Elbette ama o projenin ortaya çıktığını görünce ve öğretmenlerinizden olumlu olumsuz kritik (Hocanın projeniz ile ilgili yorumu) aldığınız zamanki mutluluğunuz uykusuzluğunuzdan daha büyük olacaktır.
Bölüm diğer bölümlerden çok farklı bir eğitim sistemi yer almaktadır. Vize final haftalarında çalışan diğer bölümlerle bir tutamazsınız. Mimarlık her hafta ilgi isteyen bir bölüm ve bu ilgiyi arada kaçırırsanız sınıf geçmeniz zorlaşabilir. Bu zorlukların yanında keyif alacağınız bir bölüm olacağını düşünüyorum. Mimarlığı severek yaparsanız çok keyifli yıllarınız geçecektir.
Mimarlık Okuyanlara Tavsiyeler
Mimarlık okumak sadece projelerden başarılı olmak değildir. Bunun yanında çok kitap okumalı bu kitaplar mimarlık adına değil edebiyat adına kendinizi geliştirmelisiniz bir sanatçı sayılabilirsiniz. Yaptığınız tasarımlar bir şiirin dizelerini yansıtabilir. Unutmayın ki mimarlık sadece program bilmek değildir hayal gücüdür.
Mimarlıkta el çiziminden ve çok iyi resim yapmaktan daha çok hayal gücünüze ihtiyaç vardır.
Hayal gücü olan arkadaşları veya hayal gücü edinmek istiyorum ben günün sonunda bir şey üretmek istiyorum diyen arkadaşları bu hazzı almak için mimarlık okumaya davet ediyorum 🙂
Mimarlar Ne Yapar
Mimar nasıl olunur? anlattık. Şimdi ne iş yaparlar bir bakalım. Mimarlar yeni bir bina tasarlamak, eski binaları restore etmek ve var olan binaları daha güzel kullanmanın yollarını geliştirme şeklinde kısaca yazılabilir. Mimar olarak görev yapanlar inşaat projelerinin başlangıç aşamasından tutun tamamlanma aşamasına kadar her aşamada görev alırlar.
Mimar Maaşları
Mimarlar günümüzde okulu bitirdikleri zaman bir yerde ilk işe başladıkları zaman genellikle asgari ücretin yalaşık 2 katı ile başlarlar. Örneğin bugün asgari ücret 5.500 bin tl ise yeni mezun mimar 10 bin Türk lirası ile işe başlayacaktır. Mimarlıkta program bilgisinin fazlalığı ve projelere yapacağı katkılara göre bu kişinin alacağı maaş değişebilir.
Size verebileceğim en iyi tavsiye stajınızı en son mezun olduğunuzda kullanmanız. İyi bir firmada staja başlamanız olacaktır. İyi bir firmada staj yaparsanız o firmada mezun olduktan sonra işe başlayabilirsiniz. İlk çaylak kısmını staj zamanı yaşadığınız için işe girdiğinizde saygın bir kişi olarak başlayabilirsiniz.
Mimarlık Ofis Açarak Ne Kadar Kazanılır
Mimarlar genellikle piyasada belli bir potansiyele belli bir müşteri portföyüne ulaştıktan sonra ofis açarlar. Bu süre de yaklaşık olarak 5 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Eğer belli bir müşteri ağınız olduğunu düşünüyorsanız kendi ofisinizi elbette açabilirsiniz.
Yeni mezun olmuş bir kişinin hemen ofis açmasına karşı olduğumu söylemek isterim. Zira tecrübeli bir kişinin yanında işi sahada görmek ve hamlığın atılması gerekiyor. Ofiste kazancınız ise yapacağınız işlere göre değişir. Ancak ayda 2-3 iş yapmanız durumunda bile iyi bir geliriniz olacaktır. Bu durumu esnaflık olarak düşünebilirsiniz ne kadar müşteri o kadar gelir olacaktır.
Mimar nasıl olunur? ve Mimarlık hakkında bilgiler verdik. Makine Mühendisi Nasıl Olunur? hakkında bilgiler almak linke tıklayınız.