Nasıl pilot olunur? Sorusu, mesleğin en prestijli meslekler arasında yer alması sebebiyle sıklıkla sorulmaktadır. Kişiler bu mesleği icra etme imkanı olmasalar bile, neredeyse hepimizin çocukluk hayali olması sebebiyle bu gibi soruların cevabını merak ediyorlar.
Gerek pilot maaşları ve gerekse yüksek kariyer hedefleyen kişiler de pilotluk hakkında birçok detayı öğrenmek isteyebilirler. Bizlerde bu soruların cevaplarını araştırarak derledik.
Pilot Nedir Ne İş Yapar?
Pilotlar havayolu taşıtlarının kullanımından ya da kullanımına yardımcı olmaktan sorumlu kimselerdir. Alınan eğitimler çerçevesinde sonrasında şartları sağlayan kişiler askeri ve sivil havacılıkta yardımcı pilot veya kaptan pilot olarak görev yapabilirler.
Bunların dışında hava yolu taşıtlarının kullanımı dışında, havacılık sektöründe farklı görevlerde de yer almaları mümkündür. Uçuş güvenliğini sağlamak ve gerekli durumlarda hızlı ancak isabetli kararlar almak, pilotlardan olması gereken temel özelliklerdir. Ayrıca hepsinden önemlisi kullanılacak hava yolu aracının teknik detaylarına hakim olmak daha gerekiyor.
Pilotlarda bulunması gereken özellikler şunlardır;
- Komutları net ve anlaşılır bir şekilde verme yeteneğinin olması,
- Takım halinde çalışabilme becerisi,
- Yoğun strese ruhsal dayanıklılık göstermesi,
- Özgüven ve yüksek disiplin sahibi olmak,
- Zor anlarda doğru ve hızlı bir şekilde karar verme yeteneğinin bulunması,
- Yüksek iletişim kabiliyeti
Nasıl Pilot Olunur?
Nasıl pilot olunur? Sorusuna cevap verebilmek için, sınıf belirlemesi yapmak gerekiyor. Pilotlukta uçuş lisansı, askeri pilotluk ve pilotaj eğitimi gibi sınıflandırmalar mevcuttur. Askeri pilot olmak isteyenlerin alacağı eğitimler farklılık gösterirken, sivil havacılıkta pilot almak isteyen kişiler ise pilotaj eğitimi almak durumundadır. Ayrıca çeşitli hava araçlarının kullanımı ve hava yolu şirketlerinde çalışabilmek için uçuş lisansı alınması da gerekiyor.
Askeri Pilot Nasıl Olunur?
Askeri pilot olmak için Milli Savunma Bakanlığı Hava Harp Okulu mezunu olmak gerekiyor. Bu üniversiteden mezun olan kişiler subay olarak aktif askerlik hayatına devam ederler. Ayrıca üniversite sınavı sonrasında özel olarak askeri pilot eğitimine tabi tutulurlar.
Diğer taraftan pilotaj eğitimi de alarak belirli bir süre yardımcı pilot olarak görev yapmaları gerekmektedir. Milli savunma bakanlığı hava harp okulu mezunları kariyerlerine asker olarak devam etmemeleri halinde, pilotaj eğitimi aldıktan sonra sivil havacılık kurumlarında da mesleki hayatlarına devam edebilirler. Hatta askeri pilotluk eğitimi alan kişilerin sivil havacılıkta daha fazla tercih edildikleri de bir gerçektir.
Pilotaj Eğitimi
Özellikle sivil havacılıkta pilot olmak isteyenlerin alması gereken en temel eğitim pilotaj eğitimidir. En az 4 yıllık üniversitelerde pilotaj eğitimi alan kişilerin belirli bir süre yardımcı pilot olarak görev yaptıktan sonra, kaptan pilot olarak da mesleki kariyerlerini sürdürmeleri mümkündür.
Türkiye’de Eskişehir Teknik Üniversitesi, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Konya’da bulunan Karatay Üniversitesi, Ankara’da bulunan Türk Hava Kurumu Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, İstanbul Okan Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi Ve Girne Üniversitesi gibi üniversite kurumlarında pilotaj eğitimleri verilmektedir.
Uçuş Lisansı
Yine sivil havacılık için alınması gereken önemli lisanslardan biridir. Uçuş lisans alan kişiler daha çok küçük hava araçlarının kontrol edilmesi gibi işlerde görev alırlar. Lisansı alabilmek için havacılık İngilizcesi yeterlilik sınavı gibi çeşitli sınavlarda başarı sağlamak gerekiyor.
Ücretli lisans eğitimlerinden olan bu eğitimi tamamladıktan sonra çeşitli havayolu şirketlerinde iş hayatına atılabilirsiniz. Bazı havayolu şirketleri uçuş lisansı eğitimi verdikleri kişilere uzun süreli iş anlaşması imzalatarak, lisans ücretini maaşlarından kesmektedir. Dolayısıyla doğrudan peşin bir ödeme yapmak yerine, maaş kesintisi şeklinde de uçuş lisansı eğitimi alabilirsiniz.
Pilot Maaşları Ne Kadar?
Pilot maaşları askeri ve sivil havacılıkta farklılıklar göstermektedir. Askeri pilot maaşlarından 30.000 ile 40.000 TL arasında askeri personelin rütbesine ve mesleki derecesine göre değişiklik gösterdiğini belirtmek gerekir.
Sivil havacılığa baktığımızda ise pilotların alacağı maaş daha fazladır. Özellikle Türk Hava Yolları gibi dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinde pilot olarak görev yapılması halinde aylık 40 bin TL ile 110 bin TL arası maaşlardan söz etmek mümkündür.
Verilen maaşlar geniş bir aralıkta olup bunun nedeni şirketlerin finans politikalarına ve pilotun genel tecrübelerine bağlı olarak değişmektedir. Siz de havacılık sektörüne meraklıysanız yüksek maaş ve kariyer odaklı olan pilotluğu meslek olarak seçebilirsiniz. Ayrıca nasıl mimar olunur hakkında bilgiler almak istiyorsanız linke tıklayınız.