Öğrenme yöntemleri insanların bireysel özelliklerine göre değişebilen ve kişilerin başarı oranını arttırmayı amaçlayan tekniklerin tamamını ifade eder.
Öğrenme yöntemleri öğrenmeyi verimli ve etkin getirerek bir konuyu kısa süre etkili bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Araştırmalara göre bir bilgiye görsel ve işitsel olarak ulaşmak öğrenmeyi kolaylaştırıyor.
Öğrenme Nedir?
Öğrenme, farklı hadiseler karşısında en uygun davranışı sergileyebilme, bunda sabit kalmama yeri geldiğinde değiştirme, yenileme yeteneğidir. Bir şeyde öğrenmeden bahsedeceksek kişinin davranışlarında bir değişiklik oluşturması gerekir.
Öğrenme noktasında önemli başka bir husus ise davranış değişikliği ile beraber değişikliğin uzun süreli kendisini göstermesidir. İnsanlar öğrenme süreçleri ve öğrenme teknikleri ile öğrenme kapasitesini elbette yükseltebilir.
Bu noktada içgüdülerin bir öğrenme çeşidi olmadığının bilinmesi gerekir. İnsanların düşünmeden ve sebebini kendisinin de tam olarak bilmediği şeyler öğrenme olamaz. Mesela acıkınca yemek yemek bir öğrenme değildir, içgüdüdür.
Öğrenme dediğimiz aslında sinir sisteminin bir fonksiyonu denilebilir. Öğrenme süreçlerinde kişiler bilgi algılanır, kaydedilir, organize edilir ve hatırlanır. Ayrıca bilinçli bir şekilde davranış şekline dönüşür. Sürekliliği olur.
Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?
Öğrenme yöntemleri temel olarak üç ana başlıkta toplanmaktadır. Bunlar;
1- İşitsel Öğrenme
2- Görsel Öğrenme
3- Kinestetik Öğrenme
1. İşitsel Öğrenme Nedir?
Kişilerin işitsel hafızalarının öğrenmede daha aktif rol almasıdır. İşitsel öğrenmede bilgiler işitsel olarak öğrenildiğinden bilgiler daha kalıcı ve etkili öğrenme hedefleniyor. Herkesin yapısı farklı olduğundan işitsel öğrenme yöntemi kendisinde ağırlıklı olanlar bilgileri görsel olmadan yalnız işitsel yol ile algılarlar ve öğrenirler.
2. Görsel Öğrenme Nedir?
Görsel öğrenme sürecine dahil olan kişiler bilgileri şekiller ve görsel materyaller yoluyla öğrenirler. Bu şekilde görsel öğrenme yöntemini benimseyen buna yatkın olanlar bilgileri şekiller, grafikler ve listeler gibi medya araçları ile çalışarak daha etkili bir şekilde öğrenmeye çalışırlar.
3. Kinestetik Öğrenme Nedir?
Bu öğrenme şeklinde kişiler bilgileri bedensel hareketler yoluyla kavramaya ve öğrenmeye çalışırlar. Yani kinestetik öğrenme yönteminde bilgi daha çok deneyimleme, tecrübe ve pratiğe dayalı olur. Bu öğrenmede işitme, görme ve duyma bir arada olduğundan daha etkilidir.
Etkili Öğrenme Nedir?
Etkili öğrenme demek kişinin kendi hafızasına ve yapısına uygun etkili bir öğrenme yöntemi belirlemesidir. Bunu belirleyen kişi daha hızlı bir öğrenme sürecini yakalayabilmektedir.
Kişilerin anlama kapasitesine paralel olarak ilerleyen etkili öğrenme yöntemleri insanların gelişim zamanlarına göre farklılık gösterebilir. Yani etkili öğrenme yöntemlerinin belirlenmesinde yaş, psikoloji, mizaç, ortamın, iletişim ve çevresel faktörler önemlidir.
Kolay Öğrenme Yöntemleri
- Kalemle vurgulayarak öğrenme
- Anahtar kelime ile öğrenme
- Özet çıkarmak
- Zihinde şema çizmek
- Pratiğe dökmek
- Aralıklı çalışmak
- Grupla çalışmak
- Anlatarak öğrenmek
Kalemle Vurgulayarak Öğrenme
Kalemle vurgulayarak öğrenme tekniğinde kişi okuduğu metini aklında tutması için önemli yerleri özel olarak belirlemesi manasına gelir. Bu yöntemde bir bütün içinde önemli yerler farklı renklerde gösterilir ki oralar metni diğer yerlerine kıyasla daha fazla akılda kalır.
Anahtar Kelime İle Öğrenme
Bu yöntemde kişi bir konuyu öğrenirken bilgi edinirken akılda kalıcı olması için önemli kelimeleri farklı bir kâğıt üzerine yazar. Anahtar kelime olan bu kelimler konunun can alıcı yerleri olup bu kelimeler beyin tarafından algılandığında konunun tamamı hatırlanır.
Özet Çıkarmak
Öğrenme yöntemleri içinde en bilineni özet çıkarma tekniğidir. Konu dikkatli bir şekilde okuduktan sonra başka bir çalışma kağıdına o konu ana hatlarıyla yazılır. Özet çıkarmak sayesinde öğrenilecek konular konunun tamamı okunmadan tekrar okumak zorunda kalmadan yalnızca özetle iktifa edilir.
Zihinsel Şema Çizmek
Zihinsel şema çizmek ile önce konu dikkatlice özümseyerek okunur. Ondan sonra zihninde o konuya dair kısayollar, ana hatlar oluşturulur. Bu kısayollar ile kişi konuyu kalıcı şekilde öğrenir. Zihinsel şema ile öğrenmek etkili bir yöntemdir.
Pratiğe Dökmek
Pratiğe dökmek ile öğrenilecek olan konu teorik kısmı anlaşıldıktan sonra uygulama işlemidir. Bilgileri teorik olarak öğrenilmiş olsa da öğrendikleri uygulanırsa deneyim kazanılarak yerleşir. Deneyim kazanmak demek ise kalıcı ve etkili öğrenmenin en önemli maddelerindendir.
Aralıklı Çalışmak
Aralıklı çalışmak da önemli bir öğrenme yöntemidir. Konu değiştiğinde ya da yeri geldiğinde çalışmaya mola vererek devam etmektir. Konunun tamamını aynı anda öğrenmel bazen çok zor olur. Bunun yerine konu parçalara bölünerek öğrenilmektedir. Böylelikle konu adım adım ve tam öğrenilmiş olur.
Grupla çalışmak
Bu yöntem de bazı kişiler tek başına öğrenme yapamadıklarından grupla beraber çalışır. Yani aynı amaçla bir araya gelen kişilerin bir arada öğrenmesidir. Birbirlerine soru sorarak, tartışarak, anlaşılmayan yerleri anlatarak daha kolay öğrenme gerçekleşir.
Anlatarak Öğrenmek
Öğrenme yöntemleri içinde en etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntemde karşıda öğrenecek birisi varmış gibi bir öğretmen gibi öğrendikleriniz anlatılır. Gerekirse bunu birkaç defa yapın göreceksiniz ki daha çok şey öğreneceksiniz.