Siyatik nedir? Siyatik belirtileri nelerdir? Siyatik Tedavi yolları nelerdir gibi sorularınızın tam olarak cevapları burada.
Siyatik Sıklıkla sırt ve bacak ağrısı olarak rastlanan siyatik uzmanlara göre insanların % 40 lık bölümünün hayatları boyunca en az bir kere yaşayacakları siyatik ve ağrıların nedenleri ve belirtileri nelerdir. Siyatik ve siyatik tedavisi ile ilgili her şey bu yazıda sizlere açıklanmaktadır.
Siyatik sinir insan vücudun da bulunan en geniş ve en uzun sinirdir. Sırt bölümünden başlar, kalçalar, bacaklar, diz ve dizin alt tarafına kadar uzanır. Siyatik sinir bacaklardaki kasların kontrol edilmesi ayak ve bacağın büyük bir bölümüne his verir. Siyatik ve siyatik ile ilgili tüm sorular yazımızın devamında.
Siyatik Nedir?
Sinir sıkışması olarak ta adlandırılan Siyatik aslen sinirin tahriş veya deforme olmasıdır. Sırt, alt omurga ve kalça kısmında sıkışan sinir hafif veya şiddetli ağrılara sebep olabilir. Zaman zaman ağrılar tekrarlayabilir.
Siyatikle Ä°lgili Bilinmesi Gerekenler
– İnsan vücudunda bulunan en uzun sinirdir.
– Siyatiğin genelde nedeni fıtık, zorlama ve ters harekettir.
– Siyatik bir hastalık değil görünen bir semptomdur.
Fizik tedaviler ile siyatik kontrol altına alınabilir.
Siyatik Belirtisi ve Tedavisi SiyatiÄŸin Sebepleri Nelerdir?
Siyatiğin tek bir sebebi yoktur. Farklı bir çok tıbbı durumun belirtisidir. Fakat % 90 olarak kaymış fıtık bir diskten kaynaklanmaktadır. İnsan vücudunun temel taşlarından oluşan omurga üç ayrı bölümden oluşmaktadır.
1 – Omurga
2 – Sinirler
3 – Diskler
Vücudumuz da bulunan disk yapısı esnek ve güzlü kıkırdaklardan oluşmaktadır. Diskler omurgaların arasında koruyucu yastık görevini üstlenerek aynı zamanda omurganın da esnek olmasını sağlar. Siyatik sinir üzerinde zaman içerisinde baskıya sebep olabilen disk siyatik ağrıların oluşmasına sebep olur. Aynı zamanda diskin yerinden çıkması ile oluşan fıtık ta bu ağrıları tetikler.
Siyatik diğer sebepleri şunlardır:
– Omuriliğin daralması.
– Bir diskin kayması.
– Omurga içerisinde oluşan tümörler – Bunlar siyatik sinirin kökünü sıkıştırabilir.
– Enfeksiyon – Omurgaya etki eden bir durumdur.
Omurga darbe ve yaralanmaları.
Siyatik Ağrısı İçin Risk Faktörleri
Yaş: 30 ila 40 yaşlarında bulunan insanların siyatik geliştirme riski diğer yaş ortalamalarına göre daha yüksektir.
Meslek: Uzun süreli ağır yük kaldırmayı veya hareketsiz olarak ayakta durmayı gerektiren işler.
Hareketsizlik: Uzun süre oturan ve fiziksel hareketleri kısıtlı olan kişilerin ani hareket ile siyatik geliştirme oranları çok yüksektir.
Siyatik Belirtileri
En yaygın olarak görülen belirti sırtın alt tarafı, kalça ve bacağın arka tarafında gözlemlenen çekme ve ağrılardır. Her ağrı siyatik olmayabilir. Diğer belirtileri ise bacakta uyuşma, ayak ve ayak parmaklarında karıncalanma veya iğne batma hissi. Yaşanan his ve ağrılar uzun süreli olabileceği gibi sosyal hayatınızda da kısıtlamalara sebep olabilir.
Siyatik Nasıl Tedavi Edilir
Siyatiğin iki ayrı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Akut ve kronik siyatik tedavileri olarak iki ayrı kategoride izlenebilir.
Akut Siyatik Tedavi Yöntemleri:
Bir çok siyatik tedavisinde standart olarak uygulanan yöntemlerdir
– Kuvvetli ağrı kesiciler
– Yürüme ve açma germe egzersizleri.
Sıcak kompres veya soğuk kompres gibi acı veya ağrıyı azaltma yöntemleri bir çok kişide olumlu etki göstermektedir. Fakat hafif hareketler kesinlikle yabana atılmamalıdır.
Tavsiye ağrı oturduğunuz yerden veya yattığınız yerden kalkma anında oluşuyorsa parmak uçlarına basarak yürümek ağrıyı azaltabilir.
Kronik Siyatik Tedavi Yöntemleri:
Kronik siyatiğin tedavisi için akut siyatik tedavisi aynen uygulanır ve buna ilaveten tıbbi tedavi yöntemleri uygulanır.
Kuvvetli ağrı kesiciler: Ağrı kesiciler ile var olan ağrıların azaltılması sağlanmaktadır. Ağrı kesicinin tedaviye cevap vermediği durumlarda cerrahi seçenek devreye girer.
Cerrahi operasyon ile sinirlerin rahatlaması için omurganın alt tarafında genişletme işlemi yapılır. Diskler üzerinde ufak oynamalar da cerrahi tedavi yöntemleri arasındadır.
Siyatikten ağrılarına egzersiz.
Az önce tavsiye ettiÄŸimiz parmak ucu yürüme yöntemine ilaveten sırt üstü yatılarak diz bir havlu yardımı ile göğüs’ e kadar yavaÅŸ yavaÅŸ çekilebilir hareketlerin yavaÅŸ olması sıkışma sorununun çözülmesine sebep olabilir.
El ve dizler üzerinde yürümek öne geri hareketler yaparak yine sıkışmanın giderilmesi sağlanabilir.
Tempolu yürümek ise siyatik egzersizleri arasında gelmektedir. Siyatiğin genel oluşma sebepleri içerisinde hamlık olduğu asla unutulmamalıdır.