Her derde deva olan geçmişten günümüze kadar gelen anam babam usulü ev yapımı mükemmel tarhananın tarifini kadın ekibimiz sizler için Karadeniz’in incisi Rize’den araştırdı. İşte evde tarhana tarifi.
Her mevsim içmekten keyif aldığımız, her derde deva hem lezzetli hem, bol vitaminli hem de.
Tamamen doğal tarhana nasıl yapılır?
Tarhana Malzemeleri:
1 Kg kuru soğan
500 Gram salçalık kırmızı biber
500 Gram kırmızı açı biber veya 7-8 adet Arnavut biberi
5 Diş sarımsak
1 Kilo domates
1 Kilo süzme yoğurt ( mümkünse el yapımı)
Bir tutam tarhana otu
Ve alabildiğince un
Not: Eğer tarhana yapılışı esnasında süzme yoğurt yerine normal yoğurt kullanacaksanız 10 gram yaş maya ilave ediniz.
Tarhana nasıl yapılır?
Tüm malzemelerinizi iri parçalar halinde doğrayın. Süzme yoğurt ve un hariç diğer malzemelerinizi geniş bir tencere içerisine koyup malzemelerinizin üzeri kapanacak kadar su ilave ederek sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen malzemelerinizi blender dan geçirerek metal olmayan mika veya plastik kapaklı geniş bir kaba alarak biraz soğumasını bekleyin. Sıcaklık olarak ılık konumuna gelen malzemelerinizin üzerine süzme yoğurdu yavaş yavaş ilave ederek karıştırın.
Karışma işleminden sonra malzemelerinizin içerisine cıvık hamur ( lokma hamuru gibi ) kıvamına gelene kadar un ilave edin. Kabınızın kapağını kapatarak yaklaşık bir hafta, günde 1 – 2 kere karıştırmak suretiyle kabın içerisinde bekletin. Bu sayeden hem hamurunuz kabaracak hem de tarhananız gerekli ekşi tada ulaşacaktır. Bir hafta sonunda tarhananızı temiz bir bez üzerine parçalar halinde mümkünse güneş görecek şekilde sererek kurutmaya bırakın.
Fakat sürekli kontrol edin. Güneş gören taraf kurumaya başladığında tarhana parçalarınızı ters düz edin. Kurumaya başlayan bezelerinizi ufak parçalar halinde bölerek her tarafının eşit kurumasını sağlayın. Yeteri miktarda kuruyan tarhana parçalarınızı avuç içinizle ezerek daha küçük parçalar haline getirin. Tamamen kurumuş olan tarhananızı ise elekten geçirerek toz haline getirin.
Toz haline gelen tarhananızı ise 1 – 2 gün yine bez üzerinde bekletip ara ara karıştırarak iyice kurumasını sağlayın. Kuruyan tarhananızı eğer mümkünse bez torba içerisinde muhafaza edin. Eğer mümkün değilse cam kavanoz içerisinde muhafaza etmeniz tavsiye edilir.
Evde tarhana nasıl hazırlanır?
Not : Tarhana yapımı esnasında metal kap ürünlerin vitamin değerini düşürdüğü için mika veya plastik kap kullanın. Ürünleri pişirme esnasında ise çelik tencere yerine alüminyum tencere kullanmanızı tavsiye ederiz.