Arabası olan anne ve babalar için en önemli ihtiyaçlardan biri de bebeklerde oto koltuğu kullanımı nasıl olacağıdır. Bebek koltuğunun gerçekte ne işe yaradığı ve bebek oto koltuğu hakkında detaylı bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Anne ve babaların bebeklerde oto koltuğu kullanımı konusunda en çok merak ettiği sorular şunlardır. Bebek koltuğu alsak mı? Bebek koltuğu kullanmamanın bir cezası var mıdır? Fiyatları yüksek midir? Bebek koltuğu arabanın neresinde olmalı? arabaya nasıl bağlanmalı ve isofix nedir? İşte bu soruların cevapları aşağıdadır.
Bebeklerde Oto Koltuğu
Bebeğinize kavuştunuz ona kavuşmanız ile birlikte bebek arabası,mama sandalyesi ve diğer bir sürü masraf ile karşı karşıyasınız. Bu masrafların dışında çok göz önünde olmayan bazen unutulan oto koltuğu masrafı da hiç de azımsanacak bir masraf değil. Son zamanlarda moda olan travel sistem bebek arabaları ile birlikte hem bebek arabası hem anakucağı bir arada alınarak masraflar biraz düşürülebilir ancak ilerleyen yıllarda yeni bir oto koltuğu ihtiyacı mutlaka olacaktır.
Bebek oto koltuğu hurulumu oldukça önemli zira bazı uzmanlar bebek oto koltuklarının sadece % 15’inin doğru şekilde kurulduğunu ifade edyorlar. Bu koltuklar bir kaza esnasında bebeğiniz için hayati önem taşır. Bu sebepten doğru takılmış olması icap eder. Çocuğunuz her arabaya bindiğinde sadece bu koltuğa binmesi yerini bilmesi ve alışması önemlidir.
Bebek koltuklarının farklı bir çok çeşidi bulunur. Satın almadan önce araşturmanız ve kullanım klavuzunuzu incelemeniz tavsiye edilir. Zira bazı koltuklar arabalar ile uyumlu olmayabilir. Hem çocuğunuzun yaşına, ağırlığına ve boyuna göre bir bebek oto koltuğu seçmeye dikkat edin. Korumayı sağlamak için, yenidoğanlar daima arkaya dönük bir koltukta olmalıdır. En az bir ve potansiyel olarak üç yaşına kadar olan çocuklar için arkaya bakan koltuk iyi bir seçenektir. Büyük bebekler ve küçük çocuklar için ise öne bakan bir koltuk tercih edilebilir.
Bebek koltuğu arabanın neresinde olmalı
Tüm çocuklar için en güvenilir yer arka koltuktur. Zira çarpma noktasından en uzak yer olan arka koltuğun orta kısmı olduğundan buraya takılması tavsiye edilir. Uzman kişiler bebekleri mümkün olduğunca arkaya dönük bir koltukta tutmayı tavsiye ediyor. Arka koltuğa yerleştirdikten sonra koltuğu iyice çekiştirerek kıpırdamamasını sağlayın.
Bebek koltuğu kullanmamanın cezası
Araç sahipleri 2010 yılından beri Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile 36 kilogramdan az yada boyu 1 metre 35 cm’den kısa olan çocuklar için standartlara uygun oto koltuğu bulundurma zorunluluğu ortaya çıktı. Genel olarak bu konuyu araştırdığımızda 30-40 km ile giden bir araçta bile arka koltukta oto koltuğu olmadan oturan bir çocuğun malesef yaralanması kaçınılmazdır.
Bu sebeple bebekliğinden itibaren çocuğunuzun gelişimine göre uygun oto koltuklarını temin edip çocuğunuzun mutlaka bu koltukta oturması için gerekli önlemleri almalısınız. Trafik denetiminde oto koltuk kullanılmadan seyahat ettiğiniz taktirde 2022 yılı için 196 TL cezayi işlem uygulanmaktadır.
Bebek Koltuğu Alırken Nelere Dikkat edilmelidir
Diğer yandan oto koltuğunu seçerken mutlaka standartlara ve bebeğinizin durumuna uygun bir oto koltuğu seçilmelidir. Peki oto koltuğu seçiminde nelere dikkat etmelisiniz.
- Bebeğinizin yaşı ve kilosuna göre farklı seçenekler var mı?
- Güvenlik testlerinden geçmiş ürünler seçmeye çalışınız.
- Hijyenik olarak iyi bir seçim yapın. Kılıfların yıkanabilir olması, terletmemesi gibi ürünlere dikkat ediniz.
- isofix bağlantısı bulunuyor mu?
- Yanmayan malzemeden mi yapılmı?
- 5 noktalı emniyet kemeri ve 45 dereceye kadar ayarlanabilir pozisyonu var mı?
- Bağlama kayışı sağlam yapılmış mı?
- 250 tlden 2500 tlye kadar çok fazla çeşit var. İsteklerinize uygun en iyi fiyatı seçebilirsiniz. Ama öceliğimiz kaliye olmalıdır.
İsofix Nedir?
ISOFIX uluslararası standart bir oto koltuğu montaj sistemi anlamına gelir. Emniyet kemeri takmadan bir çocuk oto koltuğunu arabaya takmanın güvenlir, kolay ve hızlı şeklidir. ISOFIX sistemi 2006 yılından beri çoğu yeni arabada standart olarak vardır. ISOFIX olan sistemlerinde ilk zamanlarda iki sabitleme noktası vardı. Daha sonraları daha çok güvenlik için 3. bir nokta, bir üst bağlantı kemeri ya da destek ayağı eklenmiştir.
Her ne olursa olsun mutlaka ve mutlaka oto koltuğu kullanımını alışkanlık haline getirmelisiniz. Bebeğimiz ve arabamıza göre bir uzmandan yardım almalıyız. İyi sürüşler ile mutlu olun mutlu kalın. En Güzel Kullanışlı Ve İdeal Bebek Arabası Modelleri konulu yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.