Yetişkinleri bile derinden sarsam ölüm haberi çocuğa nasıl verilmelidir? Çocuklara ölüm haberi nasıl anlatılmalı? biliyoz.com olarak sizler için araştırdık işte sonuçlar.
Yetişkin insanların bile çoğu zaman kaldıramadığı ölüm haberleri çocukların iç dünyasında bir takım travmalara sebep olabilir. Çocuğa ölüm haberi verirken anne ve babaların çok dikkatli olması gerekir.
Bazı ebeveynlerin bunları öğrenmesi gerek bunları alışması yaşaması gerek gibi tutumları çocuklar üzerinde ağır, tedavisi zaman alan yaralar açabilir. Sevdiğini kaybeden yetişkinlerin bile, çoğu zaman büyük psikolojik sıkıntılara maruz kalmasına neden olan ölüm haberlerini çocuklara verirken dikkat edilmesi gereken hususları sizler için toparladık.
Yaş kaç olursa olsun insanın sevdiği birini kaybederek onunla bir daha hiç bir zaman, hiç bir şekilde zaman geçiremeyeceğini veya onu hiç bir zaman göremeyecek olmasının düşüncesi kolay aşılabilecek bir durum değildir. İnsan yedisin de de olsa yetmişin de de olsa bu üzücü haberi vermek kişinin yaşayacağı üzüntü nedeni ile oldukça güçtür. Hele ki karşımızdaki bir çocuksa bunu açıklama çok daha fazla zorlaşır. Peki çocuklara ölüm haberi nasıl verilmelidir?
İlginizi Çekebilir: Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler
Çocuklara ölüm haberi vermek
Çocuklarda soyut beceri veya soyut düşünme kabiliyeti genelde 10 – 11 yaşlarında oluşmaya başlar. Küçük yaştaki çocuklarda soyut düşünebilme yetisi oluşmadığı veya bu beceri henüz gelişmediğinden ölümü çok farklı şekilde değerlendirebilir.
Özellikle günümüz çocuklarında ölüm bir oyundan ibarettir. Oyunlarda öldükten sonra canlanan karakterler çocukların hafızasında yer eder ve ölen kişinin tekrar canlanabileceği düşüncesine erişirler. Bu yüzden ölümün oyunlardaki gibi olmadığı çocuklara anlatılmalıdır.
Belirli yaş dönemlerine göre çocukların genel olarak ölüm algısı şu şekildedir.
2 – 3 yaş çocuklara göre ölüm: Ölen kişinin bir uykuda olduğunu ve tekrar uyanacağını düşünür.
4 – 5 yaş çocuklara göre ölüm: Ölen kişiyi her insan gibi özlerler ölüm kabullenmeye başlanır. Duygulanır, duygularını dile getirirler.
6 yaş ve daha büyük çocuklara göre ölüm: Ölen kişinin bir daha kesinlikle gelmeyeceğinin farkına varırlar fakat soyut düşünce kavramı daha tam oluşmadığı için her an gelecekmiş gibi beklerler.
Ölüm çocuklara nasıl anlatılmalı?
Çocuğa ölümü anlatmak için çocuğu psikolojisi, ruhsal durumu, yapısı, aile içerisindeki hal hareket ve durumları göz önüne alınarak iletişimi en kuvvetli olan kişi tarafından yaş ve durumuna göre en uygun anlayabileceği şekilde, işin içine yalanlar katmadan kısa açık ve net olarak anlatılmalıdır.
Özel çocuklara ölüm nasıl anlatılmalı
Özel çocuklara ölümü anlatmak diğer çocuklara göre biraz daha zordur. Çocukların duygu ve durumları göz önüne alınarak hareket edilmelidir. Çocuklara ölüm bilgisi mümkünde en uygun zamanda verilmelidir. Ani bir ölüm durumunda ise bilgiyi almış olan çocuk durumu çok daha kolay kabullenecektir. Eğer ki önceden bir hazırlık yapılmamışsa çocuk sevdiği kişinin onu bırakıp gittiğini düşünerek duygu ve durum değişikliği içerisine girebilir.
Tüm çocuklar için ölümü daha kolay anlatabilmek için mezarlık ziyaretleri ile işe başlamak çok uygun bir adım olacaktır. Mezarlık ziyaretinde çocuğa ölen kişinin geri gelmeyeceği bilgisi verilebilir. Kendi yakını veya kendi tanıdığı biri olmayacağından ötürü bunu kabullenmesi daha kolay olacaktır. Laf dolandırılmadan basit bir dille anlatılmalıdır. Çocuk zaten merek ettiklerini size sorarak kendi anlayabileceği şekilde gerekli bilgileri sizden toplayacaktır.
Özel çocuklara ölüm anlatılırken sevdiği yakın çevresinden birilerinin yanınızda olması sizin işinizi kolaylaştıracak çocuk için bu anlama sürecini atlatmak çok daha basit olacaktır. Aksi taktirde çocuk üzerinde derin izler bırakabilir.