Türk kahvesi tansiyonu yükseltir mi? Türk kahvesi tansiyonu düşürür mü? Kahvenin tansiyona etkileri nelerdir? Türk kahvesi kansızlık yapar mı? İşte detaylar yazımızda…
Günün en iyi başlangıçlarından birisi kahvaltı sonrası, bir fincan Türk kahvesi bir çok kişinin de tercihidir. Bununla birlikte olarak, orta yaş gurubu ve yaşlılar tarafından daha sık tüketilen Türk Kahvesi hakkında akla bazı sorular gelmektedir. Bu soruların da başını Türk kahvesinin tansiyona olan etkileri çekmektedir.
Türk Kahvesi
Türk kahvesi çok ince olarak çekilmiş kahve çekirdeklerinin kaynamış suyun içinde demlenmesi ile yapılan kahve olup posası süzülmemektedir. Kahvede geçen Türk kelimesi menşeini belirtmek için kullanılmaktadır.
Türk Kahvesi Tansiyonu Yükseltir mi?
Yüz yıllardır tarihimizde olan Türk kahvesinin düzenli tüketimi ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Her yaş gurubundan tüketilen Türk kahvesinin orta yaş gurubu ve yaşlılar tarafından daha sık tüketildiği de bilinmektedir.
Bu nedenle Türk kahvesi tansiyonu yükselttir mi sürekli akıllarda ki bir soru işaretidir. Bilindiği gibi güne bir fincan Türk kahvesi içerek başlamanın faydaları birçok doktor tarafından anlatılmaktadır.
Fakat yaşlılar ve tansiyon hastalıkları olanlar Türk kahvesi içmek tansiyonu yükseltir mi ? sorusu soruyorlar. Kahvelerin ortak özelliği kafein içermeleri ve şekerli olarak tüketilebilmeleridir. İlk olarak bir parantez açarsak şekerin tansiyona etkisi olsun veya olmasın şekersiz olarak tüketilmelidir.
Yaşlılar için bu konu daha da hassas bir başlıktır. Şimdi kahvenin tansiyona olan etkilerine geri dönersek, Türk kahvesinin içerisinde ki tansiyonu düşürebilecek veya çıkarabilecek madde kafeindir. Bu başlığımızda kafein tansiyonu çıkarır mı ve kafeinin tansiyona etkilerini konuşacağız.
Türk Kahvesi Kansızlık Yapar mı?
Her gün güzel bir Türk kahvesi yapma tarifi ile içeceğiniz bir fincan kahve, ilerleyen yaşlarda ki kolon kanseri ve bir çoğumuzun hayatında en az bir kez karşılaşacağı safra kesesinde taş oluşumu riskini düşürmektedir. Bilindiği üzere kahvenin içerisinde bulunan etken madde kafein adlı bir maddedir. Kafein, tüketildiği yarım saat içerisinde sinir sisteminin uyarılmasını ve zihinsel aktivitenin güçlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca, insan zihnin de ve psikolojisinde de bir çok olumlu etkisi bulunmaktadır.
Türk kahvesinin depresyona karşı en güçlü silahlardan birisi olduğu da bilinmektedir. Kolesterol düşürmesi de bilinen birçok etkisi arasındadır. Türk kahvesi bilinen bu faydalarına bağlı olarak ve lezzetiyle ülkemizde her gün milyonlarca fincan tüketilmektedir. Fakat bu kadar çok faydası olan Türk kahvesinin olumsuz etkileri de var mıdır ?
Türk kahvesinin yaşlılara etkileri
Türk kahvesinin içerisinde bulunan kafein, kan basıncının geçici olarak bir miktar artmasına neden olmaktadır. Fakat bu etki kısıtlı bir etkidir.
Kafeinin uzun süreli olarak kan basıncını arttırdığına dair bir kanıt görülmemiştir. Yapılan bazı araştırmalara göre kahvenin içerisinde bulunan kafeinin adrenalin üretimini tetiklediğini göstermektedir. Buna bağlı olarak yüksek adrenalin etkisinde, tansiyonun da yükseleceği düşünülmektedir.
Buna ek olarak yapılan araştırmalara bakıldığında, düzenli olarak kahve tüketen ve bununla birlikte kilo problemi yaşayan kişilerde, diğerlerine göre tansiyon hastalıkları oranı daha yüksektir. Bu yapılan araştırmalar uzun süre kahve tüketen kişiler üzerinde yapılmış araştırmalardır.
Kahve, buna bağlı olarak kafein tüketiminin kısa sürede böyle sorunlar oluşturmadığı bilinmektedir. Bu sonuçlar uzun yıllar süren alışkanlık neticesinde görülmektedir.
Türk kahvesi tansiyonu doğrudan etkilemediği hakkında bazı yazılar bulunmaktadır. Fakat kahve tüketiminin doğrudan olmasa da tansiyona etkileri olduğunu yukarıda konuştuk. Bu sebeple hususen tansiyon sorunu olan ve kilo problemi olanlar ile yaşlılar için kahve tüketimine bir sınır olması iyi olacaktır. Belirtilen gurupta olan bireyler için günlük kahve tüketimi bir fincanı geçmemelidir. İmkanı varsa bazı günler ara verilebilir veya içilmeyebilir.
Kahve tüketimi, herkeste aynı etkileri göstermeyebilir. Bu nedenle kahve tüketiminden önce ve kahve tüketiminden sonra ki tansiyonlarınızı kontrol ederek, kahvenin vücudunuza ve tansiyonunuza olan etkilerini saptayabilirsiniz. Bunun sonucunda kafeinin vücudunuza olan kısa süreleri etkilerini gözlemleyebilirsiniz.
Kahve tüketimi sonucunda tansiyonunuzda fazla artış görünüyorsa kahve tüketimini kesmeniz doğru olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki bu tür sorunlar için en doğru cevabı doktorunuz verecağinden ona danışmayı unutmayınız.
Sabah, kahvaltıdan sonra bir fincan kahve güne en iyi başlangıçlardan birisi olsa gerek. Sabah içilen bir fincan kahve iyi bir güne başlanmasının anahtarıdır. Fakat düzenli kahve tüketmenin akla getirdiği sorular da vardır. Fazla çay içmekte olduğu gibi Türk kahvesi tüketmek de kansızlığa neden olur mu ?
Düzenli Türk kahvesi içmek kansızlık yapar mı ?
Türk kahvesi tüketildikten sonra, insan vücudu, kahvenin içerisinde ki kafeinin uyarıcı etkisi sonrasında enerji ile dolmaktadır. Bu etki farklı yaş guruplarında farklı sürmektedir. Yetişkinler için 6-7 saat, gençler için ise 8-10 saat olduğunu yaklaşık olarak söyleyebiliriz. Bu süre içerisinde insan vücudunda demir emiliminin düştüşü görülmüştür.
Bilindiği üzere fazla çay tüketiminin insan vücudunda ki demir emilimini düşürdüğü bazı araştırmalar ile ortaya konmuştur. Bu nedenle çayın kansızlık yaptığı olgusu oluşmuştur. Türk kahvesinde de bu durum söz konusudur.
Kahve içildikten sonra etkisi boyunca demir emilimi düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Fakat bu Türk kahvesinin net bir şekilde kansızlık yaptığını belirtmemektedir. Türk kahvesini öğünlere yakın tüketilmemesi halinde bu etkisi sizi olumsuz etkilemeyecektir.
Kahve ne Zaman İçilmeli? Tüketilmelidir ?
Eğer kahve veya çayı yemek saatlerine yakın olarak tüketirseniz, o saatler de demir emilimi %50 seviyelerine kadar azalabilir. Bu sebeple kahve veya çay tüketimini yemek saatlerinden 1 saat sonra tüketmeniz, demir emilimine olumsuz etkisi minimum seviyede gözlenecektir.