Tükenmişlik Sendromu nedir? Tükenmişlik Sendromu belirtileri nelerdir? Bu Sendromundan kurtulmak için neler yapılmalıdır? gibi sorular için doğru adrestesiniz. Kabul edelim ki içinde bulunduğumuz çağda gerek okul gerekse iş yaşamında bizden beklenenler giderek artıyor.
Küçücük çocukları bile belki 20 sene sonra başvuracakları işe kabul edilme şanslarını arttıracak şekilde yetiştiriyoruz. Okullar, kurslar, dershaneler, özel dersler… Derken ileride stajlar, gönüllü faaliyetler, adı hobi olan ama sırf öz geçmişte güzel durur diye uğraşılan işler saymakla bitmiyor.
Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Telefonların şarjının bile 24 saat dayanmadığı bir dünyada kendimizden bu denli üstün performans beklemekten vazgeçmezsek haliyle bir noktadan sonra kullanım dışı kalıyoruz. İşte uzmanlar buna Tükenmişlik Sendromu demişler.
Yani başarısız olmak, yıpranmak, güç ve enerjinin azalması, isteklerin tatmin edilemez olması sonucunda kişinin iç dünyasında oluşan tükenmişliği ifade etmektedir. Tükenmişlik sendromu günümüzde çok kişide görülmekte ve stresli yaşam sebebiyle ortaya çıkan bir psikolojik rahatsızlıktır.
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri
1. Enerji düşüklüğü belirtisi
İlk zamanlar, genel bir halsizlikle başlar. Derken daha öğlen olmadan piliniz biter. En sonunda ise kafanızı yastıktan kaldıramaz olursunuz.
2. Hop oturup hop kalkma halleri belirtisi
İçinizde pırpır eden bir şey, bir telaş vardır (ama aşık olduğunuzdaki gibi iyi anlamda değil). Evde çayınızı alıp televizyon karşısında keyif yaptığınız günler çok geride kalmıştır. Tatillerinizde bile gevşeyemezsiniz.
3. Unutkanlık, dikkatsizlik belirtisi
Önce küçük unutkanlıklarla, önemsiz hatalarla başlar. İlerleyen evrelerde ise zihniniz o kadar yorgundur ki, beş dakika önce dinlediğiniz bir şeyi bile aklınızda tutamaz hale gelirsiniz.
4. Dış dünyadan soyutlanma belirtisi
Yavaş yavaş insanlardan elinizi eteğinizi çekersiniz. Önceleri, davetleri türlü bahanelerle geri çevirirsiniz. İlerleyen zamanlarda ise telefonları açmamaya, mesajlara dönmemeye başlarsınız. Hemen her boş vaktinizi evde ve genelde hiçbir şey yapmayarak geçirirsiniz.
5. Karamsarlık belirtisi Artık sizin için insanlar kötü kalplidir, dünya acımasız bir yerdir ve gelecekte hiçbir şey güzel olmayacaktır. Nereye baksanız bir fenalık görürsünüz. Siz ne yaparsanız yapın bunu değiştirmeyeceksiniz gibi, her şey her zaman yokuş aşağı gitmeye devam edecek gibi gelir.
6. Umursamazlık belirtisi
Karamsarlığın doğal bir sonucudur. Nasıl olsa hiçbir şey değişmeyecek, niye uğraşıyorum ki, ne gerek var, düşünceleri bir numaralı göstergesidir. Olumsuz duyguların insanı bir nevi felç etmesidir. Psikolojik sağlığımızın bedensel sıkıntılarımız üzerinde ne kadar etkili olduğunu artık hepimiz biliyoruz.
Göğüste sıkışma, çarpıntı, nefes daralması, karın ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, kas ağrıları… ve daha pek çok şikayetin kaynağı psikolojik olabilir. Doktorlar başka bir gerekçe göstermiyorsa bunları tükenen vücudunuzun size bir numaralı imdat çağrısı olarak düşünebilirsiniz.
8. Çabuk hastalanma belirtisi
Biz tükenince, bağışıklık sistemimiz de zayıflar. Zayıf bir bağışıklık sistemi bedenimizi mikroplara, virüslere açık hale getirir. Dolayısıyla da çabucak hastalanmaya ve bir türlü tam manasıyla iyileşemeyiz.
9. Hiçbir şeyden keyif alamama belirtisi
Eskiden size iyi kötü keyif veren faaliyetlerin tadı tuzu tamamen kaçar. Çevrenizdekiler sizi neşelendirmek, bu tükenmişliğinizi dağıtmak için en sevdiğiniz şeyleri yapmayı teklif etse de siz ancak omuz silkersiniz. Hiç mi hiç içinizden gelmez.
10. Tahammülsüzlük belirtisi
Tahammül sınırınız günden güne daralıp öyle bir noktaya gelir ki en olmayacak, en ufacık şeylere bile abartılı bir öfke patlaması yaşadığınızı fark edersiniz. Bu da en yakınlarınızı yıpratan ve onlarla ilişkilerinizi olumsuz etkileyen bir durum olduğundan tükenmişliğinize tükenmişlik katar.
Tükenmişlik sendromu ilk zamanlarda küçük tedbirler ve hareketlerle iyileşebilir bir durumdadır. Bunula birlikte dikkate alınmadığında veya ilerlediğinde tedavi edilmezse ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Siz de kendinizde tükenmişlik sendromu belirtileri olduğunu düşünüyorsanız ya tedbir alın ya vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gidin.
Eğer Savant Sendromu Hakkında bilgiler almak istiyorsanız linke tıklayınız.