Biber gazı nedir? Biber gazı çeşitleri nelerdir? Merak edenler için araştırdık. Kişisel savunmada birçok ülkede kullanılan biber gazının kimyasal içeriği ve zararlarını anlatacağız.
Biber gazı, kişisel savunma amaçlı kullanılan, polislerin çeşitli isyan ve kargaşa kontrolü sağlamak için kullandığı bir kimyasal gaz bileşimidir. Birden fazla türde çeşidi olan biber gazının enflamasyon (doku tahribatı) etkisi, gözlerin kontrolsüzce gözyaşı üretmesine sebep olmaktadır.
Biber Gazı Çeşitleri
Göz yaşartıcı sprey olarak da bilinen OC gazı, en bilinen biber gazı çeşitlerinden birisidir. Oleoresin (Reçine) Capiscum (Biber) anlamına gelen OC gazın içeriğinde, Kapsaisin adı verilen, acı biberlerin acı olmasını sağlayan kimyasal bulunmaktadır.
Bilinmesi gereken önemli noktalardan biri, Kapsaisin molekülü suda çözünmez. Bu nedenle biber gazına maruz kalan kişilerin su ile temizlik yapması herhangi bir iyileşmeye sebep olmaz. Bunun yerine sabunlu veya şampuanlı su tercih edilmelidir.
Diğer bir biber gazı çeşidi, CS gazı olarak bilinen ve etken maddesi klorobenzalmalononitril kimyasalı olan gazdır. Oda sıcaklığında katı olarak bulunan bu organik madde, tıpkı biber gazında olduğu gibi uygun çözücüde çözülerek aeresol formunda kullanılmaktadır. Bilinen yaklaşık 15 farklı biber gazı çeşidinin arasında CS gazı en çok bilinen ve kullanılan çeşit olarak yer almaktadır. Bunun sebebi olarak da, etki gücü gösterilmektedir.
CS gazı da tıpkı OC gazı gibi, gözlerde ve solunum sisteminde iritasyonlara sebep olmaktadır. Ancak CS gazı vücuttaki nemin etkisi ile vücut üzerinde çok daha etkili hale gelebilmektedir. Göz yaşarması, öksürük ve yanma ile birlikte, mide bulantısı ve kusmaya sebep olmaktadır. Maruz kalan kişilerin su ve sodyum metabisülfit solüsyonu hazırlayarak kimyasalın yarattığı asitliği nötrleştirebileceği bilinmektedir.
Biber Gazından Nasıl Korunuruz?
Biber gazı deri üzerinde etkili olduğundan öncelikle vücudumuzun hiç bir yeri açıkta kalmayacak şekilde giyinilmelidir. Mümkünse eldiven, bere, atkı vb hava geçirmeyecek şekilde kapatılmalıdır. Elde edilebiliyorsa gaz maskesi en temel çözümdür.
Biber gazının tesiri limonla azaltılabilmektedir. Bir limonu bir mendil veya atkıya sıkarak rahat nefes alabiliriz. Ayrıca limonu hem göze hem buruna sürebiliriz. Hatta limonun suyunu da içebiliriz. Bu şelikde öksürüğü ve yanmayı az da olsa azaltmış oluruz.
Bununla birlikte sirke de benzer bir etkiye sahiptir. Yanan göz kesinlikle ovuşturulmamalı zira ovuşturulan gözler biber gazıyla tahriş olmakta ve uzun süre yanma etkisi sürebilir. Gözyaşının akmasına mani olmayın, gözyaşı ile gözler yıkanacağından bu durum faydalıdır.
Hangi çeşidi olursa olsun, diğer bütün kimyasallar gibi yukarıda belirttiğimiz kimyasallara yüksek dozda ve uzun süre maruz kalınması, gerek kısa vadede, gerekse uzun vadede hem insanları, hem hayvanları, hem de doğayı çok olumsuz etkilemektedir.
Her ülkenin bu konuyla ilgili kendine özgü yasal düzenlemeleri olsa da, hemen hemen bir çok toplumsal gösteride, insanlar bu gazlardan birine maruz kalmaktadırlar.
Bu tarz durumlara karşı daha hazırlıklı olabilmek için, insanların bu maddelere nasıl yaklaşacakları, nasıl temizleyecekleri ve nasıl korunacakları konusunda bilinçlenmeleri gereklidir.
Biber gazı nedir? konusunda bilgiler verdik. Siyaset Yapmak Nedir? Siyaset Teknikleri Nelerdir? okumak için linke tıklayınız.