Bu yazımızda Duyguların Psikolojisi isimli kitaptan bahsetmek istiyorum. Bu güzel ve bir çırpıda okuyacağınız kitap Nevzat Tarhan’ın kaleminden çıkmıştır.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan kaleminden çıkan Duyguların Psikolojisi isimli kitabında insanın olumlu ve olumsuz sahip olduğu tüm duyguları tek tek anlatmıştır. Bu duyguları tanıma ve etkin kullanma yollarını etkin bir şekilde göstermiştir.
Nevzat Tarhan Kimdir?
Prof. Dr. Nevzat TARHAN Amasya’nın Merzifon ilçesinde 1952 tarihinde doğdu. 1969 tarihinde Kuleli Askeri Lisesi bitirmiştir. 1975 yılında ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini başarı ile bitirmiştir.
1982 tarihinde GATA’da Psikiyatri uzmanı olmuştur. Erzincan ve Çorlu’da hastanelerinde bir müddet çalıştıktan sonra GATA Haydarpaşa’da yardımcı 1988 yılında Doçent ve 1990 yılında Doçent oldu.
Klinik direktörlüğü yapmış ve 1993 yılında Albay rütbesini almıştır. 1996 yılında Profesör olmuştur. 1996-1999 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesinde hem öğretim üyeliği hem Adli Tıp Kurumunda bilirkişilik yapmıştır. Kendi isteğiyle emekli olduktan sonra 1998 yılında Memory Center of America’nın Türkiye temsilciliğini almıştır.
Türkiye’nin ilk nöropsikiyatri hastanesi olan NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü görevlerine devam etmektedir. 31 uluslararası ödül ile beraber 100 den fazla yayını bulunmaktadır. İngilizce ve Almanca bilmekte olup evli ve iki çocuk babasıdır.
Duyguların Psikolojisi
İnsan beyninin bir bölümü, duyguları, arzuları ve somut zevkleri ister. Diğer bölümü ise mantık ve kurallarla ilgilidir. İrade, bunlar arasındaki seçme becerisidir. Bugün sizlere bir çırpıda okuyabileceğiniz bi’ kitaptan bahsedeceğim.
Kitap: Duyguların Psikolojisi Yazar: Nevzat Tarhan Sayfa Sayısı: 240
Yazar, kitabın adından da anlaşılacağı gibi bizlerin yaşadığı duyguları her yönüyle ele alıyor. Sevgi, nefret, gurur, kıskançlık fekadarlık gibi neredeyse tüm duyguları tek tek tanımlıyor. Duygularımızın etkisinin öneminden başlıklar halinde bahsediyor.
Kitabın dili oldukça sade, akıcı. Herhangi bir bilimsellik bulamazsınız. Bu yönden herkesin rahatlıkla okuyabileceği tarzda olduğunu düşünüyorum. Yaşadığımız her duyguyu bir başlık altında toplamış ve bunları da alt başlıklara ayırmış.
Yaşattığımız ve bizzat hissettiğimiz duyguları çok daha yakından tanımış olacaksınız. Olumlu, olumsuz tüm duyguları çözümlüyor. Bazı duyguların başlıca özelliklerini dönemlere göre ayrıca başlıklara ayırmış.
Örneğin; gurur duygusunu ergenlikte gurur olarak da anlatması gibi. Kitabın en sevdiğim kısmı, olumsuz duygularımızla nasıl başa çıkabileceğimizden de bahsetmesiydi. Okurken sürekli içimden ”tam olarak böyle hissediyordum” dedim.
Hatta bazı olumsuz başlıklarda sıkça geriye döndüm. O an yaşadığım duygunun gözümde tekrar canlanması beni bir miktar sarsmadı değil. Farkındalık sürecinden sonra ‘bununla nasıl baş edeceğim’ kısmında kitabın devamı bana yardımcı oldu diyebilirim. Köşenize koyup açıp açıp okuyabileceğiniz bir ‘başucu kitabı’ diyebilirim. Kitabın en sonunda sizi bir test karşılayacak.
Bu testte kendinizi değerlendirip sizde hangi zekanın daha baskın olduğunu görebilirsiniz. Okur olarak oldukça yararının dokunacağını düşünüyorum. Herkese tavsiyemdir,sevgiler. Ayrıca Nevzat Tarhan’ın kaleminden çıkan Kendinizle Barışık Olmak kitap hakkında bilgiler almak linke tıklayınız.