Makine mühendisi nasıl olunur? Başlıklı bu içerikte makine mühendisi maaşları ve bu mühendislik dalı hakkında merak ettiğiniz farklı sorulara cevaplar bulabilirsiniz.
Makinelerin geliştirip tasarlanmasında önemli rol oynayan makine mühendisleri, üretime dayılı işletmelerde de makinelerin verim kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar yaparlar. İş bulma imkânları ve mesleğin sağladığı avantajlar nedeniyle birçok genç, makine mühendisliği bölümü okumayı tercih ediyor.
Makine Mühendisi Kimdir?
Üniversitelerin makine mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra makine geliştirilmesi ve üretimi konusunda araştırma geliştirme için istihdam edilebilecek mühendislik dallarından biridir diyebiliriz.
Makine mühendislerinin genel tanımlamasında makine üretimi ve geliştirilmesinden bahsettik. Ancak makine mühendisliği bölümünden mezun olan herkesin aynı alanda iş bulması imkânsızdır. Bu yüzden makine mühendisleri makinelere dayalı üretim yapan işletmelerde de görev alırlar.
İşletmede bulunan makinelerin arıza vermesini önlemek veya mevcut arızalarının giderilmesini sağlayarak verimliliği artırmak için de istihdam edilirler.
Makine Mühendisi Nasıl Olunur?
Makine mühendisi nasıl olunur? Sorusu, bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin cevap aradıkları en temel sorudur. Makine mühendisi unvanı alabilmek için, öncelikle üniversitelerin makine mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekmektedir.
Makine mühendisliği bölümü, 4 yıllık üniversite bölümlerinden biridir. Matematiksel ağırlığın fazla olduğu bu bölümden mezun olan kişiler akademisyen olmak istiyorsa, doktora ve diğer eğitimlerini tamamlayarak kariyer planlamasına devam edebilirler.
Özel sektörde makine mühendisi olarak görev yapabilmenin en önemli şartı diploma sahibi olmaktır. Devlet dairelerinde makine mühendisi olarak çalışmak için ise, ilgili bakanlıkların açmış oldukları sınavlara girmek ve başarı elde etmek gerekir. Bu sınavlardan biri de KPSS’dir.
Makine Mühendisleri Ne İş Yapar?
Makine mühendislerinin iş ortamına bağlı olarak alacağı görev ve sorumluluklardan bazıları şunlardır;
- Üretimin makineler ile yapılması durumunda, makine verimliliğine engel olabilecek unsurların ortadan kalkmasını sağlar.
- Makine üretimi ve geliştirilmesinde rol alırlar. Yeni makine imalatı konusunda çalıştıkları işletme bünyesinde verilen görevleri yerine getirirler.
- Makinelerde meydana gelecek arızaların giderilmesini sağlayarak, üretimin aksamadan yapılmasında aktif rol alırlar.
- İşletmenin üretim maliyetlerini en aza indirmek için uygun olan teçhizat ve makinelerin alım sürecini profesyonel şekilde yürütürler.
- Makinelerde enerji verimliliğini artırmak için çalışırlar. Ayrıca sektörle alakalı yeni teknolojileri yakından takip ederek, işletme bünyesine dahil ederler.
- İş arkadaşlarını makine kullanımı ve güvenliği konusunda idare ve sevk etmekte makine mühendislerinin görevleri arasındadır.
- İşletmenin ihtiyacı olan makineleri tespit ettikten sonra bu makinelerin nereden ve nasıl, hangi fiyatlarla alınabileceği konusunda rapor ve sunum hazırlayabilirler.
Makine mühendislerinin görev sorumlulukları genel olarak bunlardır. Dolayısıyla her işyerinde çalışanların temel görevleri, işletmenin verimli ve en uygun maliyetlerle çalışmasını sağlamaktır.
Makine Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Yeni mezun olmuş veya henüz tecrübe sahibi olmayan makine mühendisi maaşları, yaklaşık 7000 TL dolaylarındadır. Bu en düşük maaş miktarı olup ortalama makine mühendisi maaşı 10 bin TL dolaylarındadır. Yüksek tecrübeye sahip yönetici konumundaki mühendislerin maaşları ise ortalama 15 bin TL’dir.
Makine mühendisi nasıl olur? Konusu hakkında sormak istediklerinizi aşağıdan bizimle paylaşabilirsiniz. Zeki İnsanların Özellikleri Nelerdir? konulu makalemizi okumak için linke tıklayınız.