Son günlerde sıklıkla duyduğumuz epidemi ve pandemi nedir? Aralarında ne gibi farklılıklar vardır? konusunda yaptığımız araştırmaları aktarıyoruz.
Hastalıkların sınıflandırılmasında o hastalığın yayılma hızı, virüsün mutasyona uğrama şekli ve bulaştığı kişi sayısı gibi kriterlere göre isimlere yapılmaktadır. Salgın hastalıklar buna göre epidemi ve pandemi olarak ikiye ayrılır.
Epidemi ve Pandemi
Epidemi Nedir?
Epidemi kökeni Latince olup sözlük manası bulaşıcı hastalıktır. Bu hastalıkların temel nedeni enfeksiyon olmaktadır. Genel olarak bir bölge, bir toplum yada bir grup insanda bir hastalığın yaygınlaşması görülünce bu epidemi olarak kabul ediliyor.
Bulaşıcı bir hastalığın dışarıdan bir müdahale olmadan bir etki olmaksızın belli bir oranda varlığını sürdürebilmesi durumunu ifade eder. Endemi ve andemik olarak da bilinmektedir. Epidemi yerine çoğunlukla salgın kelimesi de kullanılmaktadır.
Ayrıca Epidemi kelimesi yalnız bulaşıcı hastalıklar için kullanılmaz. Bir toplumun sağlık risklerinin zararlı bir şekilde artması ile birlikte kullanılmaktadır. Mesela küresel olarak obezitedeki artış bir örnektir.
Pandemi Nedir?
Pandemi yada pandemik hastalıklar bir kıta hatta tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılan salgın hastalıklara verilen genel isimdir.
2009 tarihinde çıkan domuz gribi pandemik hastalık ilan edilmiştir. Maalesef domuz gribi sebebiyle binlerce kişinin hayatını kaybetmişti.
Dünya Sağlık Örgütü bir hastalığın pandemi sayılmasını genel olarak üç kriter ile belirliyor. Yeni bir virüs olarak çıkması, insanlara kolay olarak bulaşması ve yine insandan insana kolay bir şekilde bulaşmasıdır.
Epidemi ile Pandemi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Epidemide salgın kademeli olarak yayılsa dahi küçük bir çevre ile sınırlı kalmaktadır. Pandemide ise bir ülkede hatta bir kıtada ya da dünyanın genelinde görülmektedir.
Epidemi bilinen varolan bir virüsün kontrol altına alınamamasıdır. Pandemi ise daha önce bilinmeyen ve tanımlanmamış yeni bir virüstür.
Epidemi bulaşıcı manasında kullanılmaktadır. Bununla birlikte Pandemi ise bulaş riski yüksek olan salgın hastalıklar için kullanılmaktadır.
Sona zamanlarda corona virüs salgınının pandemiden endemiye döndüğünü görüyoruz. İnşallah bu salgınlar tamamen en kısa sürede biter. Huzurlu yarınlara hep birlikte ulaşırız.
Anksiyete Nedir? Anksiyete ile Yaşamak konulu makalemizi okumak için linke tıklayınız.