Uzun süren bir ilişki varsa hele aynı paylaşıyorsak zamanla ilişkilerde küçük şeylere kafaya takmak konusu ortaya çıkıyor. Bazen de bu can sıkıcı olabiliyor. Erken önlem alınmaz ise de sorunlar büyüyerek devam ediyor.
Aslında biraz daha hoşgörülü olabiliriz. Maalesef bu iyimser yaklaşım hayatın gerçeklerinde pek karşılığını bulmuyor. Ya evlisiniz eşinizin ya arkadaşınızın küçük olan kusurları bizi üzüyor, sıkıyor hatta çileden çıkarıyor! Kafaya takıyoruz.
Her Şeyi Kafaya Takmak
Mutfağı topladım bir de baktım tezgahta yine tabak çanak var. Bu pamukların banyo tezgahında ne işi var. Bak yine şişeyi kafasına dikti. Yüz kere söyledim klozetin kapağını açık bırakma. Yine marketten bildiğini almış dediğimi almamış. Terliği yerine kaldırmamış. Liste uzar gider.
İnsanın kendi içinde olup biteni anlamlandırması ve yorumlaması bazen çok zor olabiliyor ki kendi bile anlamakta zorlanıyor. Mesela bir sergiye gitseniz, bir eserin karşısına geçip “Acaba ressam burada ne demek istemiş” diye bakarız. Eseri inceler semboller üzerine düşünür yorumlar yaparız. Aynı şekilde bir film izlesek, maç seyretsek kritiğini yaparız.
Ama mesele kendimiz üzerinde, ilişkilerimiz üzerinde olduğunda sanki bir miktar körleşiyoruz. Acaba düşüncelerimiz ve duygularımız çok mu karışık? Halbuki duygular ve düşünceler bir ihtiyaçtan kaynaklandığını görsek çözüm daha kolay olur.
Mutfakta bırakılan unutan şeyler bulaşık makinesine yerleştirmek iki dakikayı bulmaz. Burada itiraz edilen sitem edilen şikayet edilen şey hatta negatif duygularınızı ayağa kaldıran şey oraya bırakılan malzemeler değil de emeğinize saygı duyulması olabilir mi? Bu şikâyet hali yorgun argın bir şekilde ya da iştiyakla hallettiğiniz bir işe karşı duyarsızlık gösterilmesi olabilir mi?
Market alışverişinden yakınmanız paranız olmayışından değildir. Partnerinizle ortak bir hedefte buluşamamak veya sadece kendi için kendini düşünerek alışveriş yapması, az da olsa sizin ihtiyaçlarınızı düşünmemesi hareketinizin kaynağı olabilir mi?
Diyelim klozetin kapağını açık gördünüz direk kapatmak birkaç salisedir. Aslında açık kalan klozeti kapağının arkasında hijyen, sağlık ve güvenlikle ilgili kaygılarınız olmasıdır. Bunları partnerinizin farkına varmaması olabilir mi? Çoğu insan bu küçük başlıklar gibi kaygılarımız, tepkilerimiz olur ve bunda da haklı olduğumuzu düşünürüz.
Her Şeyi Kafaya Takıyorum Nasıl Kurtulurum
Şayet böyle küçük şeylerin arkasındaki büyük hikayeleri göremezsek, bilemezsek ve bunu partnerimizle paylaşmazsak küçük sorunlar büyük sorunlar olur. Sonuçta biriyle ilişkide olmak aslında bir beklenti yönetimidir. Beklentimizin ne olduğunu bilirsek yönetmekte kolay olur.
Bazen olur ihtiyacımızı açıkça anlatırız, bazen de perde arkasından anlatırız bu beklentimizin büyüklüğü ve kıymeti nispetindedir. Yani her şey aleni olacak değildir pire için yorgan yakmaktan vazgeçerek te ilişkimizi koruyabiliriz.
Gerçek beklentiler ve sorunlar karşılıklı ele alınmalıdır. Böylelikle diğer küçük sorunlar şefkatle, özenle ve hatta şaka ile ele alınarak çözüm mümkün olabilir. Bu yaklaşım tarzı belki sizi “dırdırcısı” olmaktan korur. Eşinizin de farkında olmadığı imajından kurtarmasına imkan verir. Hiçbir şey garanti olmasa da en azından denemeye değer bir yöntemdir.