Sivilceler nasıl geçer? Doğal yöntemler Nelerdir? Sivilce problemi olanlar ve bir türlü bu soruna çözüm bulamayanlar. bir çok kişi tarafından soruluyor. Sivilceler her yaşta kişilerin vücudunda farklı terlerde çıkan, rahatsızlık verici olan kızarıklıklardır.
Ergenlik çağından itibaren ortaya çıkan sivilceler bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Ondan kurtulmak ise zordur. Yanlış tedavi olması neticesinde yara ve izlere neden olmaktadır. Bununla birlikte sivilceler nasıl geçer araştırılıyor.
Sivilce Neden Çıkar
Kıl köklerinin ve deri altında olan yağ üreten bezlerin tıkanması sivilcelere neden olur ki bu yaygın bir cilt durumudur .Şayet kişinin vücudu çokça sebum üretiyorsa yani cildimizi nemli tutan yağlar çoksa ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir. Bu durumda farklı renklerde noktalar ve lekeler oluşabilir.
Bununla birlikte çokça aktif olan yağ bezleri, hormonal dengesizlikler,deprosyon, stres, kötü yapılan bir diyet, kullanılan ilaçlardan kaynaklanan yan etkiler ve son olarak hijyen eksikliğinden sivilce oluşabilir.
Sivilce Çeşitleri
Çoğunlukla ergenlerde görülen basit bir sivilce olan Akne Vulgarisaknelerdir. Daha çok yüzde çıkar. Deriyüzetlerinde siyah nokta, kızarmış sivilceler, kist ve nodüller şeklinde görülebilir. Eğer erken tedavi edilirse izler çok az olur.
Şiddetli kist ve iltihaplarla ortaya çıkan Akne Conglabata türüdür. Daha çok gövdede çıkar. Kistler, aşırı bir şekilde tüylenme ve adet düzensizliği neticesinde çıkabilir. Sonucunda derin izler olabilir. Ergen erkeklerde olan ateş ve eklem ağrısı ile ortaya çıkan Akne Fulminans olup bir çeşit hastalıktır.
Sivilce ve Çıban Farkı
Sivilceler ölü dokulardır, iltihaplanır ve yağ artıklarının birikmesiyle büyüyerek derinleşirse orada iltihabi bir kitle oluşur. Sivilcenin daha derinleşmiş hali olan kitleye ise çıban denir. Çıban daha büyüktür, ağrılıdır, cerahatlidir, derin ve daha ciddi bir enfeksiyondur denilebilir.
Sivilce Nasıl Geçer
Yüzde Çıkan Sivilceler Nasıl Geçer?
İnsan vücudundaki yağ bezlerini sürekli aktiftir. Bu yağ bezlerini tozlarla, makyaj yapmakla ve çevresel etkilerle bunların kirlilikle birleşmesiyle sivilceler daha zararlı hale gelebilir. Öncelikle bu duruma dikkat etmek gerekir. Yani temizlik konusuna dikkat lazımdır.
Spor yapan kişilerin yağ bezlerinden salınan sebumun kir ve ter ile birleşmesine karşı duş alınması mümkün değilse temiz bir havluyla o bölgeyi kurulaması önemlidir. Bu noktada Yüzdeki sivilceler nasıl geçer denilirse ilk iş temizlik denilebilir.
Ayrıca sivilcelere kesinlikle el sürülmemesi sıkılmaması ve patlatılmaması önemli bir noktadır. Eğer sivilce patlatılırsa hem iyileşme süresi uzar hem yara oluşabilir. Hem doktorunuzun önereceği ilaç ve kremler de kullanılabilir. Peeling de uygulanabilir.
Yanakta Çıkan Sivilceler Nasıl Geçer?
Yanakta çıkan sivilcelerin en önemli nedenlerinden birisi de çarşaflar ve yastık kılıflarıdır. Haftada en az bir kez değiştirmek gerektir. Cildi temiz tutmak da önemlidir. Kendisinde çok sivilce çıkanlara yastığın üstüne temiz bir el havlusu koyarak yatması tavsiye ediliyor. Uzun saç var ise uyurken saçların bağlanması öneriliyor.
Sivilce olan yerlere dokunmamaktır. Mümkün olduğunca yüzümüze dokunmaktan kaçınılmalıyız. Elleri sık yıkamak lazımdır. Zira ellerde biriken kir, toz ve yağ sivilceye geçmemiş olur. Ellerde bakteri var ise yıkama ile gitmiş olur.
Yüz temizlik ürünlerinde cildi tahriş etmeyecek, kurutmayacak ve aşırı yağlandırmayacak ürünleri tercih edilmelidir. Burada amaç yanaklarda oluşan kiri ve yağı uzaklaştırmaktır. Yanaklardaki sivilcenin üzerine makyaj yapılsa da riskli bir iştir. Cildin hava almaması sivilcenin büyümesine neden olabilir.
Erkeklerde yüz tıraşı dikkatlice yapılması gerekir. Zira sakallar her gün uzadığından gözenekler kolay iltihaplandan sivilcelerin geçmesi zorlaşır. Genel olarak davranış şekilleri şu şekillerdedir.
- Spordan sonra her zaman yüz yıkanmalıdır,
- Makyaj fırçaları temizlenmelidir,
- Cildi tıkayan makyaj malzemeleri kullanılmalıdır,
- Ciltte gözenekleri açmak için yüz ılık suyla yıkanmalıdır,
- Cilde uygun bir tıraş kremi kullanılmalıdır,
- Tıraş olurken kılın uzama yönüne doğru yapılmalıdır,
- Tahrişi azaltmak için jilet yerine elektrikli tıraş makinesi kullanabilirsiniz.
Çenede Çıkan Sivilceler Nasıl Geçer?
Uyumadan önce alışkanlık olarak makyajı yıkamak, cilde uygun olan nemlendirici kullanmak ve elleri yüzden uzak tutmak önlemlidir. Nokta tedavisi yapmak etkili olabilecek bir başka yoldur. Çenedeki sivilceler inatçı olabilir bu durumda mutlaka bir uzmana görün.
Burunda Çıkan Sivilceler Nasıl Geçer?
Genel olarak cildi temiz tutmak ve fazla yağlardan arınmak önemlidir. El yüz temizleme jeli temizlemek, tonik kullanmak tedavi etmeye yardımcıdır. Cilt tipi için uygun olan nemlendirici kullanmak da önemlidir.
Haftada bir ya da iki kez kil maskesi yapıldığında burundaki tıkanmış gözenekler açılır ve gözeneklerin daha küçük görünür. Ayrıca aynı sıklıkta peeling uygulanabilir. Güneş kremi sık kullanılmamalıdır. Cildi koruyan güneş koruyucuları da önemlidir.
Sırtta çıkan Sivilceler Nasıl Geçer?
Sırttaki sivilceleri için spor alışkanlığına, saç şekline ve güneşin ışınlarına dikkat etmek gerektir. Spordan sonra duş almak, sırtta oluşabilecek sivilceleri önlemeye yardımcı olur. Aynı şekilde spor kıyafetleri de her egzersizden sonra yıkanmalıdır. Hem duş süngeri ile cildi temizlemek ölü deriyi yok eder ve cildi havalandırır.
Sırttaki sivilceler için bol kıyafetler giyilmelidir. Zira dar giysiler kir ve terin vücuda yapışmasına neden olabilir. Spor yaparken cilde nefes aldıran ve terlemeyi azaltan bol kıyafetler tercih edilmelidir.
Uzun saçlar var ise sırta teması olmamalıdır. Çünkü uzun saç toz ve kiri sırta taşır. Duş alırken de şampuan veya saç kreminin sırta inmesi de önlenmelidir. Zira bu ürünler gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Kaliteli bir güneş kremi seçmek, zararlı güneş ışınlarından korumak da önemlidir.
Sivilce Tedavisi
Sivilce tedavisinde Retinoid ismi verilen ilaçların kremi ya da ağızdan alınan tabletleri kullanılabilir. Antibiyotiklerin de akne tedavisinde kullanıldığı yerleri vardır. Tedavi için krem tercih edilebilir. Sivilce tedavi edilmezse iz oluşmaktadır. Hem şekli tahatsız eder. Hem de psikolojik sorunlara neden olabilir. Eğer sivilce izleri varsa bunun için peeling de uygulanabilir.
Sivilceye Ne İyi Gelir?
- Peeling maskesi
- Tonik uygulamak
- Zerdeçal ile yapılmış yoğurt maskesi
- Hindistan cevizi yağı uygulamak
- Limon suyu
- Karbonat ile peeling
- Kahve telvesi ile peelingi
- İltihap giderici diş macunu
- Lavanta yağı
- Stresten uzak durmak
- Yağlı gıdalar tüketmemek
- Makyaj temizliği
- Yeşil çay ile tonik
- Elma sirkesi ile tonik
- Nemlendirici kullanmak
- Temizlik Yapmak
Not: Makale içeriği yalnızca genel bilgilendirme amaçlı olup tıbbi tavsiye niteliğinde değildir.