Vitamin deposu hususen C vitaminin deposu olan kivinin faydaları oldukça fazladır. Kivide olan bu vitaminler ve faydaları araştırarak yazdık.
Kış aylarında fazlaca tüketilen meyvelerden birisi olan kivi hem lezzeti hem faydaları ile dikkat çekiyor. Bizlerde bu yazımızda Kivinin faydaları ya da zararları nelerdir? Nerelerde kullanılır ve nasıl tüketilmelidir? Kivi Besin değeri nedir? gibi soruların cevaplarını yayınlıyoruz.
Kivi Neye İyi Gelir?
Kendine has bir dokusu ve lezzeti ile öne çıkan bu meyve hem taze olarak yemek veya tatlı tariflerine ekleyerek tüketebiliriz. Ayrıca sağlık alanında maske olarak da kullanılmaktadır.
Kivinin Besin Değeri
Antioksidan bakımından zengin olan kivi özellikle C vitamini, diyet lifi ve gerekli bir çok besin değerlerini bünyesinde barındırıyor. Kivinin içeriğinde A vitamini, E vitamini, K vitamini, C vitamini, Protein, Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Sodyum, Çinko, Bakır, Karoten, Lutein ve zeaksantin, Folat ve Kolin bulunmaktadır.
Kivinin Faydaları
- Astım hastalığına iyi gelir. Hırıltılı solunuma iyi gelir.
- Bağışıklık sistemine güç verir. Direnci arttıran ve enfeksiyonlara iyi gelen beyaz kan hücrelerinin oluşumunu destekler.
- Sindirim sistemini içeriğindeki lifler ile düzenlemektedir. Çünkü lifler bağırsakların güzelce çalışması için lazım olan yararlı bakterilerin üretilmesine yardımcıdır.
- Kalp sağlığına içeriğindeki antioksidanlar, potasyum ve lifler ile destek verir.
- Kanseri önlemeye içeriğindeki antioksidanlar ile yardımcı olur.
- Az kalorisi ve lifli yapısıyla kilo vermeye yardımcı olur.
- İçeriğindeki C ve E vitamini ile cildin sıkılaşmasına ve yaşlanma belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
- C ve E vitamini kivinin saç dökülmelerine karşı koruyucudur. Magnezyum, potasyum ve çinko ise kan akışını hızlandırarak saçların büyümesine yardımcıdır. Omega 3 yağ asidi de içeren kivi saçların nemini korumaya yardımcıdır. Yine demir içeriği ise kan dolaşımını artırarak saç köklerine fayda verir.
- Kivide bulunan karotenoidler, antioksidanlar göz hastalıklarının önlenmesine ve görmenin iyileşmesine faydalıdır. A vitamini korneanın korunmasına yardımcıdır. İçeriğindeki utein ve zeaksantin göz sağlığı için önemlidir.
- Hamilelikte içeriğindeki folat ile faydalıdır.
- Kemik sağlığına k vitamini kalsiyum ve fosfor ile iyi geliri
- İnflamasyon’a karşı içeriğinde bulunan bromelain enzimi ile savaşmaktadır.
- Bunlardan başka vücuda su desteği vermektedir. Kivini yüzde 90’ı sudur. Böylece vücuttaki su kaybının azaltılması, kalbin ve böbreklerin düzgün çalışmasını zorlaştırarak bu süreçlerin ilerlemesine mani olur. Yani vücut sıcaklığını korumakta, cilt hasarlarını tamir etmede ve besinlerin sindirmesinde önemli bir rolü vardır.
Kivi Nasıl Tüketilmeli?
Elbette hepimizin bildiği üzere kivi kabuğu soyularak doğrudan tüketilebilir. Kivi ile meyve salatası yapabilir. Salatalara ilave edebilir. Kivi ile smoothie hazırlayabilirsiniz. Yoğurt ya da yulaflı kaselerinize kivi ekleyebilirsiniz. Chia tohumu ve kivi ile puding yapılabilir.
Kivi meyvesi karpuzla birlikte karıştırarak detoks yapabilirsiniz. Böylece temiz ve ışıldayan bir cilt görünümüne sahip olmak mümkündür. Dondurmalarınızı kivi ile yapabilirsiniz. Ayrıca kiviyi çay olarak tüketebilirsiniz.
Kivinin Zararları
Aslında kivinin zararlı demek çok doğru bir ifade olmaz. Bununla beraber alerjik sebeplerle zarar vereceği kişiler de olabilir. Kivi alerjik bir meyve olduğu unutumamalıdır. Alerjisi olan kişilerde kusmak, ciltte döküntü, dil, ağız ve dudaklarda kaşıntı, nefes almakta zorlanmak, yüzde şişme, baş dönmesi ve karın ağrısı nedeni olabilir.
Şayet potasyum destekli ilaçlar kullanıyorsanız kivi ile birlikte alacağınız zaman dikkatli olun. Kan sulandırıcı kullanan kalp hastaları için güçlü bir K vitamini kaynağı olduğundan bu ilaçların etkisini azaltmaktadır. Doktorunuza danışarak kivi yemelisiniz.
Kivinin Faydaları konusunda araştırarak yazdık. Bununla birlikte mandilanın faydaları hakkında bilgi almak isterseniz linke tıklayabilirsiniz. Not: Yazılan bilgiler genel bilgiler olup tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuzla görüşünüz.