Kurumlar vergisi hesaplaması, kurum kazançlarının üzerinden alınan verginin hesaplanması olarak bilinmektedir. Tüzel kişiliğe sahip olan dolayısıyla kurumlar vergisi mükellefi olan kurumlar haricinde kalan bütün kurumlardan alınmakta olan bu verginin kendine ait birçok farklı özelliğin bulunmaktadır. Sermaye şirketleri kurum olarak kabul edilmeleri sebebiyle kurumlar vergisi mükellefidir.
Kurumlar Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Kurumlar vergisi hesaplaması esnasında mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde etmek de oldukları safi kurum kazancı göz önünde bulundurulmaktadır. Kurumlar vergisinden mükellef olanlar her 3 ayda bir ve yılda 4 kez geçici vergi ödemek ile yükümlü olan kurumlar olarak bilinmektedir. Geçici vergi döneminde ödenmekte olan vergiler ilgili mali yıl sonunda takip eden kurumlar vergisi tutarından peşin ödenen vergiler adı altında düşünülmekte ve teslim edilmektedir.
Kurumlar Vergisi Oranları
Kurumlar vergisi kurum kazancı üzerinden uygulanan bir orana sahiptir. Bu oran 2022 yılında %23 oranında iken, 2023 yılında %20 olarak uygulanmaktadır. Bu uygulama 1 temmuz itibariyle verilmesi gereken beyannamelere den başlar ve bir ocaktan itibaren başlayan vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için geçerliliğe sahiptir.
Kurumlar Vergisinin Kaynağını Oluşturan Ekonomik Unsurlar
Kurumlar vergisinin kaynağını oluşturan ekonomik unsurları listelemek gerekirse;
- Sermaye şirketleri,
- İş ortaklıkları,
- Dernek veya vakıflara ait işletmeler,
- İktisadi kamu kuruluşları bulunmaktadır.
Kurumlar vergisi beyannamesi hesap döneminin kapatıldığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden 25. günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilmektedir. Eğer kurumlar e-beyanname uygulamasından faydalanıyorlarsa beyannamelerinin elektronik ortamda son verme gününün 00.00 saatine kadar gönderebilme imkanına sahip olmaktadır.
Kurumlar Vergisi Dönemine Hazırlık İçin Mali Müşavirinden Destek Almak
Kurumlar vergisi hesaplaması ve vergi beyannamelerinin hazırlanma süreci için iyi bir mali müşavirden destek almak bu konuda herhangi bir problem yaşamanızı engelleyecektir. Birlikte çalışmakta olduğunuz mali müşavir hesabı kapattıktan sonra hangi hesaplarda eksiklikler olduğuna dair sizlere yönlendirebilir, sizlerle bilanço ve gelir tablosu raporlarını paylaşabilir.
Tek başına bilanço ve gelir tablosu raporlarını okumakta zorlanan kişiler için doğru kayıtlarla düzeltilmesi adına mutlaka mali müşavirinden destek almak gerekmektedir.
Çalıştığınız Müşteri Ve Tedarikçileriyle Hesap Mutabakatları Yapmak
Yıl sonu bakiyesinden çalıştığınız yüksek meblağlı müşteri ve tedarikçilerinizle karşılıklı cari hesap mutabakatları yapmak hem sizin hem de iş ortaklarınız için oldukça faydalı bir işlem olacaktır. Böylelikle hesaba işlenmeyen çek, ödeme ve tahsilatlarını kolaylıkla tespit edebilirsiniz.
Kurumlar vergisi hesaplaması esnasında dikkat edilen birçok farklı etken olması hesaplamadan önce bu döneme hazırlık yapmanın oldukça önemli olduğunu göstermektedir. Bu süreçten önce dikkat edeceğiniz çeşitli etkenler sayesinde herhangi bir problem yaşamadan kolaylıkla kurumlar vergisi hesaplaması yapabilir ve düzenlemeleri gözden geçirebilirsiniz. Kurumlar vergisi hesaplanmasından önce banka ve kasa hesaplarınıza ilişkin mutabakatların yapıldığından da emin olmanız gerekmektedir.