Bilgisayar mühendisi nasıl olunur? Sorusunun cevabı, özellikle teknolojiye yatkın olan gençler tarafından sıklıkla aranmaktadır. Gerek teknoloji merakı ve gerekse popüler mesleklerden biri haline gelmesi nedeniyle bilgisayar mühendisliği bölümü, üniversitelerinin en fazla tercih edilen bölümleri arasında yer alıyor.
Genel olarak Türkiye’de ve tüm dünyada iş bulma imkanlarına baktığımızda, gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde bu imkanların da oldukça yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Nihai olarak daima gelişime açık bir meslek olması nedeniyle bilgisayarın mühendisi maaşları Türkiye ortalamasının üzerindedir.
Bilgisayar Mühendisi Kimdir?
Bilgisayar mühendisleri bilgisayar ve ağı teknolojileri üzerinde bilgi ve birikim sahibi olan, bu teknolojilerin üniversite eğitimlerini almış ve sonrasında da kendilerini bu alanlarda geliştirmiş kişilerdir. 4 yıllık bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler için bilgisayar mühendisi unvanı verilmektedir.
Bilgisayar Mühendisi Nasıl Olunur?
Bilgisayar mühendisi olabilmek için bilgisayar mühendisliği bölümü bulunan üniversitelerden mezun olmak gerekiyor. 4 yıllık olan bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra mühendisi olarak kamu veya özel sektör işletmelerinde iş bulma imkanına sahip olabilirsiniz.
Bilgisayar mühendislerinin iş bulma imkanları sadece doğrudan meslek ile alakalı değildir. İşletmelerin birçoğu normal çalışma arkadaşları için de teknolojik bir alan olması sebebiyle bu alandan mezun olan kişileri tercih etmektedirler.
Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?
Evet Bilgisayar mühendislerinin en temel görev ve sorumlulukları, işletmenin yönetimi tarafından alınan teknolojik kararların sahaya yansıtılmasını sağlamaktır.
- Bilgisayar teknolojilerinin işletmeye ile doğrudan entegre edilmesi için bilgisayar mühendislerine büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.
- Bunun yanı sıra işletmelerde var olan bilgisayar ve internet teknolojilerinin güncel kalabilmesi ve geliştirilmesi için de bilgisayar mühendislerine ihtiyaç duyulur.
- İnternet ve bilgisayar teknolojilerinin test edilmesi,
- Arızalı ürünlerin tamir edilmesi,
- Bu teknolojilerin dış saldırılara karşı korunaklı hale getirilmesi gibi çeşitli görev ve sorumluluklar üstlenirler.
Bilgisayar Mühendislerinde Bulunması Gereken Özellikleri Nelerdir?
Bilgisayar mühendislerinde bulunması gereken özellikler birer zorunluluk olmamakla birlikte, kişinin mesleğini en iyi şekilde icra etmesi ve iş yerinde öne çıkması için önem taşır.
Aslında bu özelliklerin meslek ahlakına ve gelişime açık olan her çalışan da olması gerekiyor. Ancak kamu sektöründe aranan özelliklerin daha fazla olduğunu unutmamak gerekir.
Özellikle erkek adayların askerliğini yapmış olmaları veya askerlikten muaf olmaları önemlidir.
- Diğer taraftan kamu alanında bilgisayar mühendisi olarak görev yapacak kişilerin türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmaları da önem taşımaktadır.
- Detaylara inerek teknolojinin en verimli şekilde işletmenin lehine kullanılmasını sağlamak,
- Analitik düşünce yapısıyla işletmenin tüm sorunlarını analiz ederek bunların çözümünde etkili rol oynamak,
- Ekip çalışması ile birlikte hem verimliliği artırmak hem de sorunların kısa sürede çözülmesine katkıda bulunmak,
- Gelişen ve yenilenen mesleklerden biri olması nedeniyle yaratıcı ve yenilikçi olmak,
- Uzun süre işe odaklanarak bilgisayar altyapılarının hazırlanması ve sorunların çözülmesini sağlamak,
Bilgisayar mühendislerinin taşıması gereken özellikleri arasında yer alıyor. Özellikle işletmenin yoğunlukla bilgisayar ve internet teknolojileri ile hizmet vermesi durumunda, bilgisayar mühendislerine daha fazla iş düşmektedir. Çünkü bu tür işletmelerde meydana çıkabilecek altyapı sorunları, işletme için ciddi kayıplara neden olabilmektedir.
Bilgisayar Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Bilgisayar mühendisi maaşları, öncelikle kişinin istihdam edildiği işletmenin muhasebe birimine göre farklılık gösterebilir. Ancak maaşlar için ortalama bir maaştan bahsedilecek olursak, 13.000 tl civarında maaşların ortalama düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Mesleğe yeni başlamış bir bilgisayar mühendisi maaşı ise yaklaşık 11.000 tl civarındadır. Kişinin iş yerinde tecrübesi ve yönetici olma durumuna göre de alacağı maaş 30.000 tl’nin üzerine çıkabilir.
Bununla birlikte Nasıl Pilot Olunur, Pilot Maaşları Ne Kadar? hakkında bilgiler almak isterseniz linke tıklayınız.