Taze olarak tüketilmesi gereken besinlerin balında gelen etin bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? Etin bozuk olup olmadığının nasıl anlaşılacağını öğrenmeniz için tek yapmanız gereken bu yazımızı okumak ve verdiğimiz ip uçlarına dikkat etmek.
Vücudun kan yapması için gerekli vitaminleri barındıran, bağışıklık sistemini güçlendirerek düzene sokan, vücudun ayakta kalmasını sağlayan iskelet yapı ve kemiklerin gelişimine fayda sağlayan et taze tüketilmesi gereken besinlerin en üst sıralarında gelmektedir. Etin aşırı tüketimi kolesterolün yükselmesine neden olabilir. Bu sebeple etin seçimi esnasında yağsız tarafından seçilmesi en akıllıca hareket olacaktır.
Et seçiminde en önemli noktalar arasında tüketim tarihlerine dikkat etmek yattığı kadar taze olup olmadığını da anlayabilmek biraz bilgiden geçer. Peki taze et nasıl anlaşılır? Etin bozuk olup olmadığı nasıl anlaşılır? Et seçiminde nelere dikkat etmek gerekir? İşte bozuk et hakkında bilinmesi gerekenlerin hepsini Biliyoz.com sizler için araştırdı.
Etin bozuk olup olmadığını nasıl anlayacaz?
Et alırken nelere dikkat edilmelidir? Etin taze olduğu nasıl anlaşılır? Bozuk et nasıl belli olur? İşte etin bozuk olup olmadığını anlamanın püf noktaları.
Bozuk et nasıl anlaşılır?
Son kullanma tarihi
Et alırken ilk dikkat edilmesi gereken konu eğer et kasap dışında bir yerden alınıyorsa son kullanma tarihidir. Son kullanma tarihi geçen et kesinlikle alınmamalıdır.
Eti koklayın
Aldığınız veya alacağınız eti koklayın. Etten yayılan koku sayesinde bozuk olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Eğer değişik bir koku almıyorsanız etiniz tazedir. Fakat ekşimsi bir koku burnunuza geliyor ise o eti kullanmayın.
Etin rengine ve dokusuna dikkat edin
Taze et parlak görünüme sahiptir. Bu yüzden etlerin üzerine parlak ışıklar koyarlar ki renk ve parlaklık açısından can alıcı olsun. Aynı zamanda etin dokusu da çok önemlidir. Taze et ele yapışmaz. Eğer elinize aldığınız et yapışma eğilimindeyse, elinizde yapışkan bir his bırakıyorsa bu etten şüphe durmanız gerekir.
Taze et yumuşak olur
Taze et yumuşak ve diri bir yapıya sahiptir. Kolay kesilir, ağızda dağılır. Piştikten sonra bile kolay dilimlenmeyen etlere dikkat edilmelidir.
Etin taze kalması için nelere dikkat edilmelidir.
- Et çabuk bozulabilecek bir besin maddesidir. Eti aldıktan sonra veya alım esnasında dikkat edilmesi gerekenler sıra ile şu şekildedir.
- Eti kasap yerine marketten alanlar etin dışarıda kalma sürecine dikkat etmelidir. Özellikle sıcak havalarda çok fazla dışarıda kalan, sıcak ve güneşe maruz kalan et bozulabilir. Bu sebeple et ve benzeri ürünler market alış verişinin sonuna bırakılmalıdır.
- Alışverişten sonra eve getirilen et eğer pişirilmeyecekse hemen buzluğa konulmalıdır. Dışarıda bekletilen et kısa zamanda bozulabilir.
- Etlerin buz dolabında bir kaç gün, dondurucuda ese çok uzun süreler muhafaza edilebileceği unutulmamalıdır. Kıyma ise dolapta en fazla 1-2 gün bekleyebilir. Dondurucuda ise 3-4 ay muhafaza edilebilir. Fakat eti uzun süreler muhafaza etmek yerine sürekli taze et almak daha güvenlidir.
- Et kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biride yenileceği kadar buzluktan alınmasıdır. Etin buzu çözüldükten sonra tekrar dondurulması doğru değildir. Bu yüzden etin en baştan parçalanması en akıllıca adımdır.
Et, tavuk ve balık en fazla besin zehirlenmesine sebep olan ürünler arasında gösterilmektedir. Bu yüzden eti alırken de tüketirken de hem kendi sağlığınız hem de ailenizin sağlığı için dikkatli olmak gerekir.