Yeni yürümeye başlayan bebeğiniz uzun süre ateşli mi? Aynı zamanda bebeğinizde titremeler mi görüyorsunuz. Doktorunuz minik yavrunuz için sıtma teşhisi mi koydu? O zaman neler yapmanız gerektiğini bu yazımızdan öğrenebilirsiniz İşte bebeklerde sıtma belirtileri? Sıtma nasıl tedavi edilir? Sıtma nedir? Sıtma sebepleri gibi sıtma ile ilgili tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda bulacaksınız.
Öncelikle bu yazımızdaki konu başlıklarının neler olduğuna dikkat çekelim. Makalemizi sonuna kadar okuduğunuz taktirde sıtma ile ilgili bu soruların cevaplarını bulacaksınız.
Sıtma Nedir?
Sıtma Neden Olur?
Sıtmanın Bulaşma ve Yayılma Şekli
Sıtma Belirtileri
Sıtma Teşhisi
Çocuklarda Sıtma Tedavisi:
Çocuklarda Sıtma Nasıl Önlenir?
Makale içeriklerini de öğrendiğinize göre artık sıtma hastalığının detaylarına geçebiliriz. İşte ilk başlığımız sıtma nedir? Sıtma neden olur?
Sıtma Nedir?
Sıtma, dişi Anopheles sivrisinekleri ile yayılan bir enfeksiyondur. Sivrisinek hasta bir kişiyi ısırıp ardından sağlıklı bir kişiyi ısırdığında, enfeksiyon sağlıklı kişiye geçer ve sıtmaya yol açar. Sıtma sivrisinek kaynaklı bir hastalıktır. Enfeksiyon, küçük çocuklarda yüksek ateş, titreme ve grip benzeri semptomlara neden olur. Hastalık zamanla tedavi edilmez ise yaşamı tehdit edici olabilecek kadar ciddidir.
Sıtma Neden Olur? Sıtma Nedenleri Nelerdir?
Sıtma neden olur sorusunun en basit şekilde anlatımı sivri sinek ısırığı ile mikrobun vücuda girmesidir.
Sıtmanın Bulaşma ve Yayılma Şekli
- Enfekte olmamış sivrisinek, sıtma ile enfekte olmuş bir kişiyi ısırdığında sivrisinek de anında enfekte olur.
- Bu enfekte sivrisinek başka birini ısırdığında, sıtma paraziti vücuduna bulaşır.
- Parazitler karaciğere girer ve birkaç yıl uykuda kalabilir.
- Zararlı parazitler olgunlaştığında karaciğeri terk eder ve kan dolaşımına girerler.
- Enfeksiyon kan dolaşımına girer girmez, kişi sıtma semptomlarını yaşanır.
Sıtma kaynaklı hastalıkların bulaşma döngüsü devam etmekte ve bir kişiden diğerine yayılmaktadır. Bu yayılma uzun süreler sonra kendini gösterir. Peki sıtma belirtileri nelerdir? Sıtma kendini nasıl gösterir nasıl belli eder?
Sıtma Belirtileri Nelerdir?
Sıtma kan dolaşımına karıştıktan sonra bir çok hastalık ile aynı belirtileri göstermeye başlar. Bu sebepten ötürü tüm semptomlara dikkat edilmeli ve bir uzmandan destek alınmalıdır. Zamanında tedavi edilmeyen sıtma istenmeyen çok kötü sonuçlar doğurabilir.
- Titreme ile yüksek ateş
- İştahsızlık
- Kusma
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı
- Hızlı nefes alma
- Sinir hali
- Aşırı terleme
- Mide bulantısı
- Uykusuzluk
- Öksürme
- Zayıflama
Sıtma Teşhisi
Yürümeye başlayan çocuk gribe benzer semptomlardan dolayı hastalanır gibi olursa direk uzman bir doktordan yardım alınmalıdır.
- Doktor kan testi yapabilir. Kan yayması, bu parazitlerin varlığını tespit eder.
- Sıtma teşhisi pozitifse, doktor karaciğerin sağlıklı olup olmadığını kontrol eden bir karaciğer fonksiyon testi yaptırmayı önerebilir.
- Tam kan sayımı (CBC) testi, parazitin kırmızı kan hücrelerine zarar verip vermediğini kontrol eder. Kan hücreleri ciddi şekilde hasar görürse, Akut Anemiye yol açabilir.
- Doktorunuz gerek görürse kan şekeri testi ile kandaki glikoz miktarını ölçer.
Çocuklarda Sıtma Tedavisi
Küçük çocuklarda sıtmayı tedavi etmeye yardımcı olan birçok ilaç vardır. Sıtma tedavisi, bir kısım ilaç, ve sağlıklı beslenmeden geçer. Tanısı konulmuş sıtma için doktorunuzun dediklerine harfiyen uymanız gerekir.
Uzman yardımı olmadan sıtmanın evde tedavisi bulunmamaktadır.
Çocuklarda Sıtma Nasıl Önlenir?
Sıtma hastalığına yakalanmayı % 100 önlemek mümkün olmasa da alacağınız bu tedbirler sıtmadan korunmanızı sağlayacaktır.
- Yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun örtülü ve tam kollu kıyafetler giymesini sağlayın. Kapalı ve açık renkli giysiler sivrisineklerin küçük meleğinizi ısırmasını önler.
- Eğer ılıman bir bölgede yaşıyor veya kalıyorsanız, çocuğunuzun evinizin klimalı veya serin alanlarında oturmasını veya uyumasını sağlayın. Sivrisinekler sadece sıcak ortamları severler. Serin ve soğuk ortamlarda bulunmazlar.
- Çocuğunuz için sivrisinek kovucu sprey veya kremler kullanın. Bu sayede minik meleğinizi sivrisinek istilasından korumuş olacaksınız.
- Evi temizlerken temizlik suyuna birkaç damla citronella yağı koyun. Yağın kokusu sinekleri ve sivrisinekleri bulunduğunuz ortamdan uzak tutar.
- Bulunduğunuz bölge veya ortamda sinekler varsa uyku esnasında cibinlik kullanın.
- Evinizde yakınlarda açık kanallar veya su giriş delikleri varsa, sineklik takın.
- Çocuğunuzu parka bahçeye götürürken özellikle ağaçlık olmayan yerleri seçin.
Bu tür etkili önlemlerle anne ve babalar yürümeye başlayan çocuklarını hayati tehlike taşıyan Sıtma hastalığından kolayca koruyabilirler.
Sıtma hastalığı ile mücadele içinde misiniz? Daha önce sıtma hastlığına yakalandınız mı? Hangi tedavi yöntemlerini uyguladığınızı bizimle ve diğer okurlarla yorum bölümünden paylaşın.