Her hikaye bir derstir. Bir şeyler öğretmenin veya bir şeyler öğrenmenin belki de en kolay yollarından biridir. Bu yazımızda çocuklara hikaye okumanın, hikaye anlatmanın faydaları ele alırken hikayelerin çocuklar üzerindeki etkilerinide örğenmiş olacağız.
Hikayeler neden önemlidir? Hikayelerin insan hayatındaki önemi nedir? Hikaye okumak kitap okumak neden faydalıdır hiç düşündünüz mü? Çocuklara yüksek sesle hikaye okumak veya hikaye anlatmak onlara verilecek en güzel eğitimlerden biridir. Çocukların beyni yetişkinlerin beynine göre çok daha farklı işler. Bir şeylerin zararlı olduğunu onlara söylemek çoğu zaman yetersiz kalacaktır. Fakat hikayeler çocukların dünyasında çağrışımlara neden olur. Bu da onlara verilebilecek en güzel derstir.
Aynı zamanda siz hikaye okuduğunuzda çocuklar bunu taklit eder. Kitaplarla arasındaki bağ yükselir. Dil, el ve görsel becerilerini bunlara ilaveten hafızalarını güçlendirir ve en önemlisi sizinle zaman geçirmiş olur aranızdaki bağı arttırır.
Uzmanlara göre de durum çok farklı değildir. Çocuklara öyküler anlatılması, hikayeler okunması ve anlatılmasının onlarca faydası bulunmaktadır. Peki size göre çocuklara hikaye okumak nasıl avantajlar sağlar? Yazımızın tamamını okuduktan sonra sizde fikir ve görüşlerinizi alt tarafta bulunan yorum bölümünden bizlerle paylaşın. Unutmayın ki görsellik, dil ve beceriler insanlar arasındaki iletişimin en güçlü faktörleridir.
Çocuklara hikaye okumanın faydaları
Çocuklar hikayeler sayesinde dil becerilerini arttırır, kelime telaffuz yeteneklerini güçlendirir. Zaman içerisinde görseller ile kendileri masallar hikayeler üretmeye başlarlar ve hepsinden önemlisi yalancı çoban sayesinde yalanın kötü olduğunu, kırmızı başlıklı kız sayesinde ormanda tek başına gezmenin zarar verebileceğini öğrenirler ve bunlara ilaveten,
Kültürel farklılıkları öğrenirler
Her milletin, her toplumun kendine özgü değerleri vardır. Var olan değerler ise hikayeler sayesinde bir nesilden diğerlerine taşınır ve bu değerler yüz yıllar boyu hikayeler, öyküler sayesinde minik beyinlere aktarılır.
Örf ve adetler hikayeler sayesinde çocuklara ışık tutar. Doğru yanlış kavramı öyküler sayesinde çocukların beynine yer eder. Kültür zenginliği hikayeler sayesinde daha bir değer kazanır. Siz istediğiniz kadar çocuğunuzu karşınıza alın konuşun. Yaptığınız hiç bir konuşma bir hikayenin gösterdiği tesiri göstermez.
Hatta bir çok çocuk hikayeler sayesinde kendilerine ilk mesleklerini seçer ve bir çok çocuğun kafasına insanlara yardım etmek için ya doktor olmak yerleşir yada itfaiyeci olmak. Hikayelerin çocuklar üzerindeki akıl almaz gücünü anlamak çok ta zor değildir.
Hikayeler küçük beyinlerdeki yaratıcılığı geliştirir. Çocukları sosyalleştirir.
Sosyalleşme kavramının ilk önce ailede başladığı unutulmamalıdır. Bireylerin birbirine yakınlaşması, ortaya atılan fikir ve düşünceler, birlikte zaman geçirme, bir konu üzerinde fikir belirtip tartışma dahi sosyalleşmenin bir parçasıdır.
Çocuklara yüksek sesle hikaye okumak çocuklardaki ilişki kurma becerisini geliştirir. Her hangi bir problemle başa çıkmayı öğretir. Sebep sonuç ilişkisini kurma hikayelerle başlar. Örneğin ilk okul 1 – 2 ye giden çocuklarınıza da ödev veriyorlar değil mi? Minik bir hikaye, hikaye içerisindeki sebep sonuç. Peki neden bu ilişki çocuğunuz daha minicik bebekken hafızalara kazınmasın?
Çocuklara anlatılan öyküler sayesinde empati yetenekleri gelişir. Kendileri ile başka şeyleri kıyaslama haline bürünürler. Sorular sorarlar “Ben öyle yapmıyorum değil mi anne?” diye. Doğru ile yanlışı ayırt ederler, anlama yetileri gelişir.
Hikayeler sayesinde bazı sorunların üstesinden gelebilirler. Hikayedeki karakterlerin tavır ve davranışlarını taklit ederler. Sorun halinde çağrışım yapan bir hikaye sayesinde sonuca ulaşırlar. Hepsini bir kenara bırakın hayal dünyaları gelişir ve geleceğe dair hayaller kurup planlar yaparlar. Hikayeler çocuklara yol gösteren bir rehberdir.
Kelime dağarcığı gelişir. Kelimelerin anlamlarını öğrenirler
Çocuklara hikaye okumak çocukların dil bilgisini ve kelime dağarcığını geliştirir. Aynı zamanda bilmedikleri kelime ve cümlelerin anlamlarını öğrenirler. Kullandığımız bu mükemmel dili daha etkin kullanır en ince ayrıntısına kadar her şeyi öğrenirler.
Aynı zamanda hikayeler sayesinde çocukların kendini ifade edebilme yetenekleri de gelişir. Daha kolay okur daha kolay yazarlar. Sorulan sorulara daha net cevaplar verebilirler.
Çocuklarınızı bu büyülü dünyadan çocuklarınızın başarısı için mahrum bırakmayın. Okuyun, okumasına destek olmak için okuyun, okumayı bilmiyorsa resimlere bakarak ona hikayeyi anlatmasını sağlayın.
İsterseniz hepsini bir kenara bırakın sadece çocuğunuzla verimli ve kaliteli zaman geçirmek için onlara hikayeler okuyun, öyküler anlatın.