Borderline kelimesini eminim ki duymayan kalmamıştır. Peki borderline ne demek diye hiç düşündünüz veya merak ettiniz mi? Bu yazımızda size kısaca anlatmaya çalışacağız. Borderline nedir? Borderline belirtileri nelerdir?
Borderline Ne Demek?
Borderline kelime anlamı olarak sınır, sınır çizgisi anlamına gelmektedir. Ancak kendisi sınırları aşan bir rahatsızlık olmakla birlikte adeta sınır ötesini zorlayan durumlara sebep olmaktadır.
Borderline Nedir?
Sınır kişilik bozukluğu olarak adlandırılan ve günümüzde yaygın olarak kendini gösteren bir tür psikolojik ve ruhsal bozukluktur. Düşünce, davranış ve duygularda sıklıkla gel gitlere sebep olan borderline kişilik bozukluğu bu rahatsızlığa yakalanan kişilerin sosyal ve iş hayatı başta olmak üzere tüm hayatını olumsuz olarak etkilemektedir. Kişinin çevresi hatta kendisiyle sorunlar yaşamasına, uyum bozukluğuna sebep olan borderline tedavi edilmezse depresyon, kendine zarar verme, madde kullanımı ve hatta intihar ile sonuçlanabilir.
Her ne kadar bazı kişilerce kabul edilmese de madde kullanımının altında yatan sebeplerin başlıca sebeplerin arasında borderline kişilik bozukluğu gelmektedir.
Borderline Nedenleri
Kendilerine olan güvenlerini çok kırılgan olan bu kişiler zaman içerisinde toplumdan uzaklaştırılmaya başlarlar. Bu durum kırılganlığın daha da artmasına neden olur. Aynı zamanda reddedilme ve ayrılık korkusu içerisinde olan Borderline Kişilik Bozukluğu içerisinde bulunan kişiler öfkelerini net bir şekilde göstermekten geri kalmazlar. Her ne kadar sonunda pişmanlık ve utanç yaşasalar da çevresindekilerini, partnerlerini kendilerinden uzaklaşmamaları için tehdit eder hatta intihar girişiminde bulunabilirler.
Yine bu kişilik bozukluğuna sahip olanlar depresyona meyilli ve sıkça depresyon sorunu yaşarlar. Sürekli olarak yaşadıkları duygu ve durum değişikliği ruh hallerinin olumsuz değişimlerinin bir etkisidir.
Borderline Belirtileri
- Terk edilmekten korkan Borderline meyilli kişiler terk edilmemek için görülmemiş bir çaba harcarlar.
- Karşısındaki kişileri ya fazla büyütürler yada değersizleştirip yerin dibine sokarlar.
- Kendi kimliklerini bulamazlar. Bir tür kimlik karmaşası içerisindedirler. Sosyal, kültürel ve ahlaki değer yargıları arasında sürekli değişken tavırlar sergilerler.
- Kendilerine zarar vermeye meyillidirler. bazı tavırlarında aniden değişimler yaşarlar bu tavırlar içerisinden iki tanesini yaşıyorlarsa dikkat edilmesi gerekir. ( Aniden fazla para harcama, hızlı araç kullanma, bir anda oluşan aşırı yemek yeme, düşünmeden hareket etme, cinsel davranışlarında ani değişen tutarsız hareketler, bir anda ortaya çıkan alkol veya madde kullanımı gibi)
- Yenilenen intihar girişimleri, intihar tehditleri, kendine bir şekilde zarar verme. Örneğin, jiletle veya bıçakla kendini kesme, üzerinde sigara söndürme.
- Sürekli olarak duygu değişimi. Sevinç, öfke, üzüntü ve kaygı gibi.
- Kendini sürekli olarak işe yaramaz görme, boşlukta olma durumu.
- Çığlık atma, kavga etme, sürekli bağırma
- Birilerinin kendisine zarar vereceği düşüncesi
Yukarıda saydığımız belirtiler veya buna benzer belirtilerin bir kaç tanesinin aynı anda görülmesi kişinin Borderline kişilik bozukluğu içerisinde olabileceğini ifade etmektedir. Acilen uzman görüşüne baş vurulmaz ise çok daha kötü sonuçlarla karşılaşılması muhtemeldir.
Borderline Kişilik Bozukluğu olan kişilerle yaşamak oldukça zor bir süreçtir. Onları anlamak, onların düzelmesi için size verilen rolleri uzman görüşünde üslenmek gerekebilir.
Borderline Tedavisi
Uzman yardımı olmadan tedavisi imkansız denecek kadar zor bir rahatsızlıktır. Bu tarz hastaların tedavi süreci aileleri de yakından ilgilendirmekte ve ailelerde gerekli psikolojik yardımı almak durumundadır.
Hem kendi psikolojilerinin sağlığı hem de hasta için doğru adımları uygulamak adına uzman yardımı mutlaka alınmalıdır.