Ağustos böceği hayat hikayesini bir de buradan okuyun. Ağustos böceğinin 17 Yıl toprak altında yaşadığını biliyor muydunuz?
Masallarda ve çizgi filmlere konu olan tembel sabahtan akşama kadar sarkı söyleyen Ağustos Böceği’ ni ne kadar da yanlış tanımışız.
Ağustos Böceği Gerçek Hikayesi.
Ağustos böceğini sondan başa bir döngü ile anlatmak gerekecek çünkü Ağustos Böceğinin akıl almaz hikayesi dişi Ağustos Böceğinin yumurtlaması ile başlar. Dişi Ağustos Böceği ağaç dallarında bulunan çatlaklara yumurtlama hortumu sayesinde yumurtalarını bırakmaktadır. Yumurtalar ağaç dallarında larva dönemini geldikten sonra daldan toprağa düşer ve toprak altına girerek kendilerine yaşam alanı hazırlar.
Resimde görülen küçük bir örümcek görünümüne sahip canlı yaklaşık 8 yaşındaki bir Ağustos Böceği larvası dır.
Toprak altında ağaçların öz suyu ile beslenen larva lar toprak yüzüne çıkmak için uygun dönemi beklerler bu çıkış dönemleri çok spesifik bir durumdur. Kesin bilgi 10 üzerindeki asal sayılarda yer yüzüne çıkarlar 11 – 13 – 15 – 17 bazı kaynaklar 21 yıldan bahsetse de bir çok kaynak 13 – 17 yılı söyler.
17 yıl toprağın altında yaşayan larva lar 5 günlük bir süreçte binlercesi yer yüzüne çıkar. İlginç durum ise çıkacakları zamanı nasıl bilirler ne neye göre çıkarlar. Yer yüzüne çıkan Ağustos Böcekleri en yakın ağaca tırmanmaya başlarlar.
Bir böcek şeklinde ağaca tırmanan Ağustos Böceklerinin kanatlara ihtiyacı vardır ve yer altında kullanmış olduğu kabuğu atan bu kırmızı gözlü böcekler bildiğimiz kanatlı Ağustos Böceklerine dönüşürler .
Elbette ki doğada hiç bir şey zayi olmaz ve değişimi yaşamış oldukları yerlere yapışmış olarak kalan kabuklar diğer canlıların veya toprağın besini olacaktır.
Ağustos Böcekleri kabuk değişiminden sonra değişim sürçlerini tamamlamış olmazlar kabuk içerisinde gelişmiş fakat büzüşük durumda olan kanatlarına kan pompalanması ile acılan kanatların ardından değişim tamamlanmış fakat ömürlerinin sonlarına da yaklaşmışlardır.
3 ila 8 Hafta kadar yer yüzünde kalan Ağustos Böceklerinin erkek olanları bizim duyduğumuz şarkıları söylemeye başlarlar amaçları çiftleşmek üzere bir dişiyi kendilerine çekmektir. Çiftleşme sonucunda dişi Ağustos Böcekleri yumurtalarını bırakmak üzere uygun bir ağaç dalında kendilerine çatlaklar ararlar ve süreç tekrarlanır. Belirli bölgelerde Ağustos Böcekleri sadece 13 yılda bir gözlemlenmektedir. Yıllardır haksızlığa uğrayan ağustos böceklerinin gerçek hikayesi böyledir. Son bahar geldiğinde ömürlerini noktalayacak olan bu eşsiz canlıların kış için çalışmasına gerek yoktur.