Anne sütü ne zaman gelmektedir? Özellikle ilk kez anne olacak adaylar tarafından sorulmaktadır. Bizler de bu konuyu araştırarak yazdık.
Genellikle ilk kez çocukları olacak olan kadınlar doğuma yakın bir zamanda emzirmenin nasıl olacağı ve sütün ne zaman geleceğini sorarlar. Doğum yaptıktan sonra kadının bedeni belli değişimler gösterir, bebeğe anne sütü gelmesi de bunlardan birisidir.
Hamilelikte Süt Ne Zaman Gelir
Anneden sütün gelmesi bebek doğduktan sonraki iki ve dördüncü günler arasında gelmektedir. Şayet sütün gelmesi gecikir ise hemen endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü doktor gözetiminde ve ihtiyaca göre takviye besinler ile beslenebilir.
Annelerin bu konuda aceleci davranmak, çokça endişelenme ve stres faktörü sebebiyle sütün gecikmesi olabiliyor. Halk arasında yaygın tabiri ile bu durum sütün geri çekilmesi veya sütün kesilmesi olarak adlandırılmaktadır.
Hem doğum yaptıktan sonra yaklaşık altı saat içinde annenin memesinden ağız sütü olarak isimlendirilen kolostrum gelmektedir. Bu ilk süt normal anne sütü ile karşılaştırıldığında biraz farklıdır. Bunula beraber bu süt sarımsı olup bebek için bir antibiyotik, protein ve bağışıklık verici özelliği vardır. Asıl süt ise iki gün sonrasında daha akıcı ve verimli halde olacaktır.
Bazen sebepsiz bir şekilde annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin sütü emmesi için annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini olabiliyor. Bu şekilde olursa yeni doğan bebek bazı özel mamalarla geçici olarak beslenebilir. Bu durumda strese girmemek ve olumlu düşünmek önemlidir. Ayrıca süt sağma pompaları da kullanabilirsiniz.
Doğru Emzirme Nasıl Olur?
Doğru emzirme için dört temel nokta bulunmaktadır. Bebeğinizin başı ve vücudu aynı hizada, düz bir hat üzerinde olmalıdır. Bunun için yastık kullanarak bebeğin vücudunu destekleyebilirsiniz. Bu durumda bebeğin başı, omuzları ve popo kısmının da desteklenmesi lazımdır. Bebeğin burnu ise meme başı hizasında yani memeye bakmalı ve anne bebeği kendi vücuduna yakın tutmalıdır.
Bebek için en uygun pozisyon nasıl olmalıdır? Bebeğin emzirme için tutuşu önemlidir. Lakin emzirirken bebeğin pozisyonundan daha önemlisi annenin rahat bir pozisyonda olmasıdır. Bir de bebeğin anne sütü emerken nefesi takip edilmelidir.
İlk zamanlar emzirme uzun sürebilir. Ama alışma sürecinin ardından emzirme süresi daha kısalır. Emzirirken anne oturur pozisyonda olmalıdır. Sırtı dik ve bel boşluğu ve sırtı bir şekilde desteklenmelidir. Emzirirken boşta olan kolunun alt kısmı ve diğer boşta kalan yerler yastık ile desteklenebilir.
Anneden Süt Neden Gelmez
Anne sütü gelmemesinin temel nedenleri arasında genetik, annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz bir şekilde beslenmesi ve psikolojik sorunlar olması gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine sebep olabilir. Bu durumda hemen mamaya başlamamak gerekir. İyi bir beslenme ve güzel bir emzirme pozisyonu ile süt çok büyük bir sorun yoksa gelecektir. Bu durumda uzman kişilerden destek de alabilirsiniz.
Başka bir önemli nokta ise emzirirken hijyendir. Emzirmeden evvel mutlaka eller yıkanmalıdır. Tırnakların kısa olması iyi olacaktır. Günlük olarak duş almak annenin de rahatlaması için önemlidir. Memeyi farklı bir durum yoksa ayrıca temizlemeye gerek yoktur.
Anne ile çocuğu arasında olan emzirmenin oturması dört ya da sekiz hafta sürebilir. Bu durum üretilen sütün miktarı ile bebeğin beslenme şekline göre değişebilir. Anne sütünün tan olarak olgunlaşması doğumdan yaklaşık on gün sonra olur.