Ebeveynlerin bebek sahibi olacağı haberi onlar için oldukça heyecan vericidir. Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur sorusu bu heyecanı daha da artıran faktörlerden birisidir.
Evet bebeğin cinsiyetine göre hazırlık yapacak olan ebeveynler bebeğin cinsiyetin en erken ne zaman belli olacağını merak etmeleri oldukça normaldir. Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur? Gebeliğin kaçıncı haftasında anlaşılır? sizler için araştırarak yazdık.
Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Öğrenilir?
Doktora gelerek ultrasonografi ile bebeğe bakan aileler büyük bir heyecanla bebeğin cinsiyeti ile ilgili doktordan bir şeyler duymayı umut ediyorlar. Ama nadirde olsa bazı aileler doğuma kadar bebeğin cinsiyetini öğrenmek istemiyorlar, sürpriz olsun diyorlar. Çok büyük çoğunluk ise merakla bu sorunu cevabını bekliyorlar.
Anne karnındaki bebeğin büyümesi ve gelişmesi günbegün değişmektedir. Bu süreç dinamik ve karmaşık bir süreçtir. Bebeğin cinsiyetinin belli olması da hamileliğin haftasına bağlı olarak bazı yöntemlerle belli olur.
Bebeğin Anne Karnındaki Gelişimi
Anne karnındaki bebeğin gelişmesinde temel etken döllenme sonrasında ortaya çıkan ilk hücrede (zigot) bulunan kromozomlardır yani DNA’nın dizilimidir. Peki bebek cinsiyetinin belli olmasındaki kıstas nedir denilirse genetiğini oluşturan zigotta 46 kromozom arasında Y kromozomunun bulunup bulunmamasıdır.
Şayet cinsiyet kromozomları olarak adlandırılan X ve Y kromozomları bebekte XX olarak varsa kız olduğu yönünde, XY olarak varsa erkek olduğu yönünde değerlendirilir. Bununla birlikte anne karnındaki bebeğin 9. haftasına kadar cinsel organlarında bir belirginlik olmaz.
Kesin Cinsiyet Tahmini
Hamileliğin 11. haftası sonrasında erkeklerde penis ve testis belirginleşmeye başlar. Kızlarda ise 12. hafta itibariyle rahim ve yumurtalık gelişmeye başlar. 14. hafta itibariyle dış üreme organları belirginleşir. 14. haftada erkeklerde testis ve testis torbası belirginleşir.
Bu durumda hamileliğin 14. haftasında bebeğin cinsiyeti teorik anlamda mümkün kılar. Bununla beraber kesin cinsiyet tahmini için 18 ila 22. haftada görüntüleme yapılması daha uygundur.
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Belli Olur?
Hamilelikte bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesinde kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Bu noktada farklı yöntemlerle de cinsiyet tespiti mümkündür. Modern tıp noktasında gebelik süresince cinsiyetin tespit etmek için kullanılan yöntemler ile geleneksel manada kullanılan bazı yöntemler şunlardır.
Ultrason
Yüksek frekanslı ses dalgaları aracılığıyla incelenme yapan ultrason cihazı bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur sorusunda en çok kullanılan yöntemlerdendir. Bebeğin anne karnındaki duruşu, çevresindeki dokuların durumu , bebekteki gelişim durumu ve hamileliğin kaçıncı haftası gibi durumlara bağlı olarak cinsiyetin belli olması farklılık gösterir.
Bu sebeplerdendir ki hamileliğin 14. haftasında cinsiyetin öğrenilmesi teorik olarak mümkündür. Ancak kesin tespit ancak 18 ila 22 haftalara kadar sarkabiliyor. Ultrason ile bakılarak hem testis veya yumurtalık gibi cinsel organları belirlenebiliyor. Hem bebeğin gelişimi hakkında bilgiler elde edilebiliyor.
Amniyosentez
Hamileliğin 15 ila 18. haftalarında uygulanabilen bu yöntemde bebeğin çevresini saran amniyon sıvısından alınan bir örnek alınır. Bu örnekte hücredeki genetik özellikler incelenerek bebeğin cinsiyeti belli edilmeye çalışılır. Aynı zamanda bebeğin gelişmesi ve genetik hastalıkları noktasında da amniyosentez tetkikleri gerekebilir.
Kan Testi
Hususen Down sendromu gibi kalıtsal olabilecek hastalıklara yönelik olarak yapılan tarama tetkikleri ile anneden alınan kan örnekleriyle bebeğin kromozomları incelenebilir ve genetik belirteçlerle bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. Hamileliğin 10. haftasından sonra bu yöntem uygulanabilirken elbette tek başına yeterli olmaz.
Koryonik Villus Örneklemesi
Hamilelik zamanında Down sendromu gibi bazı genetik hastalıkların belirlenmesi önemlidir. Bunun için anne karnında bebeğin gelişimi sırasında oluşan plasenta hücrelerine ait dokulardan örnekler alınır. Hamileliğin 10 ila 12. haftalarında henüz bebeğin cinsel organların yeni gelişmeye başlar. Koryonik villus’lardan alınan doku örneklerinde hem genetik inceleme hem bebeğin cinsiyeti belirlenebilir.
Tüp Bebek Uygulamasıyla
Normal bir şekilde hamileliğin olmadığı durumlarda tüp bebek ile gebelik olabilir. Bu şekilde sperm ve yumurta hücreleri laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Laboratuvarda üretilen embriyo hücrelerinden uygun olanlar anne rahmine yerleştirilerek gebelik oluşur. Embriyo hücrelerinin seçiminde erkek veya kız embriyo tercihi yapılabilmektedir.
Tuz ile bebek cinsiyeti Belirlemek
Biraz garip olsa da halk arasında konuşulan bir yöntemdir. Hamile olan kişinin başına az tuz serpiştirilir. Dikkat edilecek husus kadının bundan haberi olmayacaktır. Tuz serpildikten sonra beklenir. Eğer kadın kendi ağzına dokunursa kız, burnuna dokunursa erkek olduğu kanaati oluşur.
Yeni doğab bebeklerde göbek bağı saklanır mı? Bunun bir önemi var mıdır? konusunda bir makale okumak isterseniz linke tıklayınız. Acil ve önemli durumlarda uzman kişilerden yardım almayı unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.