Bursa gezilecek yerler dediğimiz zaman o kadar çok yer var ki yeşil şehir olarak meşhur olan Bursa hem doğal güzellikleri hem tarihi ve kültürel bakımdan oldukça zengin bir ilimizdir.
Bursa hem Osmanlı’nın eski başkenti olmasından tarihi özellikleri hem de oldukça güzel doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Elimizden geldiğince güzel bir Bursa gezi rehberi hazırladık. Belki gidemeyenler için gezi yerlerini resimlerle yazımıza ekledik ki görmüş kadar olsun.
Bursa Gezi Rehberi
Bursa Merkezde Gezilecek Yerler
1- Ulu Cami
Bursa gezilecek yerler dediğimizde ilk başta şehrin sembolü olmuş olan Ulu Cami vardır. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerden birisi olup Evliya Çelebi tarafından Bursa’nın Ayasofya’sı olarak nitelendirilmiştir. Oldukça heybetli, etkileyici ve manevi bir havası olduğunu söylenebilir.
Ulu Cami 1396 tarihinde Niğbolu zaferine bir şükür olarak Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. Camide yirmi adet kubbe bulunmakla beraber içinde bulunan minber harika bir güzelliktedir. Hem caminin içinde bulunan şadırvan camiye ayrı bir güzellik katmıştır.
Caminin iç duvarlarında insanları büyüleyen hat levhaları bulunmaktadır. Yılın her zamanı hem yerli hem yabancı çok turistin geldiği yerlerden biri olan Ulu Cami Atatürk Caddesi üzerinde bulunmaktadır.
2- Yeşil Cami
15.yüzyıldan kalan Yeşil Cami aynı Ulu Cami gibi Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden birisidir. Çini kaplamlarıyla meşhur olan cami Çelebi Mehmet’in isteğiyle Hacı İvaz Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Dışarıdan bakıldığında hem zarif hem gösterişli olan caminin içi de oldukça gösterişli ve tam bir sanat eseridir. Yeşil Cami’nin tavanında, iç duvarlarında, mahfili ve daha birçok yerinde göz kamaştırıcı çiniler vardır.
Caminin hemen giriş kısmında ihtişamlı olan ve taş oymacılığının örneklerinden kemerli taş bir kapı bulunmaktadır. 10 metre yüksekliğinde olan mihrabı ise ayrı bir güzeldir. Camiye Yeşil denmesinin sebebi bir zamanlar yeşil çinilerle örtülmüş olan minare ve kubbelerden dolayı olduğu söylenmektedir.
3- Yeşil Türbe
Bursa gezilecek yerler içinde en önemli eserler arasında olan Yeşil Türbe “Yeşil Külliye” içinde bulunmaktadır. 1421 tarihinde Çelebi Mehmet yaptırmış ve kendisinin ebedi istirahat yeri olmuştur. Ayrıca türbede Çelebi Mehmet’in ailesi de yatmaktadır. Yeşil Türbe sekizgen prizma şeklinde olup dış duvarları turkuaz renkli çinilerle kaplıdır. Hem türbenin iç tarafı, sandukalar, mihrab, duvarlar ve cepheleri de çini ile bezelidir.
4- Osman Gazi & Orhan Gazi Türbesi
Bursa’da tarihte büyük olayların mimarı olan bazı önemli şahsiyetlerin türbesini ziyaret edebilirsiniz. Bu önemli türbelerinden birisi de Osman Gazi Türbesidir. Osmanlı devletinin kurucusu olan Osman Bey buradaki türbeye defnedilmeyi vasiyet etmişti.
1855’de meydana gelen depremde yıkılan türbe Sultan Abdülaziz tarafından 1863’te aslına sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir. Türbede Osman Gazi’ye ait sedef kaplamalı ahşap sandukası bulunmakta ve bazı aile üyelerinin mezarları da türbede vardır.
Bursa’daki önemli türbelerden birisi de Orhan Gazi türbesidir. Orhan Gazi devletin 2. Padişahı olup devleti teşkilatlarmış ve ilk Osmanlı paralarını bastırmıştır. Hem Bursa ve çevresini Bizanslılardan almıştır.
Orhan Bey’in türbesi Osman Gazi Türbesinin karşısındadır. Türbedeki sanduka pirinç korkuluklarla çevrilidir. Üzeri ise işlemeli bir kadife kumaş ile örtülüdür. Hem Orhan Bey’in yakın aile üyeleri de türbede bulunmaktadır.
5- Emir Sultan Cami ve Külliyesi
Bursa gezilecek yerler içinde en eski yapılarından birisi Emir Sultan Cami olup 15. yüzyılda Yıldırım Beyazıd’ın kızı Hundi Fatma Hatun’un talebi üzerine eşi Emir Sultan için inşa edilmiştir. Camiyi ziyaret ettiğinizde büyükçe bir avlusunun olduğunu görüyoruz. Hem kubbesinin genişliği ile de ünlü bir camidir. Caminin mimarisinde zarif İznik çinileri kullanılmış olup cam kenarı süslemeleri de dikkat çekmektedir. Caminin yan kısmında ise türbe ve hamam bulunmaktadır.
6- Muradiye Külliyesi
Bursa tarihi yerler içinde yer alan Muradiye Külliyesi 2. Murad tarafından yaptırılan son külliye olma hususiyeti bulunuyor. Muradiye Mahallesi’nde olan Külliyenin içinde hamam, cami, medrese ve türbeler bulunmaktadır. Bursa Osmangazi’de bulunan Muradiye Külliyesi, Bursa merkezde gezilecek yerler içinde önemli bir yeri vardır.
7. Hünkar Köşkü Müzesi
Hünkar Köşkü Sultan Abdülmecit Han’ın Bursa ziyareti olduğunda konaklaması için yapıldığı söylenir. Bir av köşkü olarak inşa edilip 19 günde tamamlanan köşkte Atatürk haricinde Abdülaziz Han, 5. Mehmet Reşat ve bazı üst düzey komutanlar da konaklamıştır.
8- Hanlar Bölgesi & Kapalı Çarşı
Bursa gezilecek yerler listesinde bulunan ve turistik açıdan öenemli olan Hanlar Bölgesi ve Kapalı Çarşıyı mutlaka görmelisiniz. Bursa asırlardır ticaret yolları üzerinde bulunduğundan doğal olarak çok sayıda hanlar çarşılar bulunmaktadır..
Hanlar ve çarşıların geçmişi 700 yıllık bir tarihe dayanmaktadır. Hanlar Bölgesi dediğimizde Koza Han ilk akla gelmekle beraber Pirinç Han, Fidan Han, Emir Han, İpek Han, Galle Han, Geyve Han hanlarda bulunmaktadır.
Bursa’nın han ve kervansarayları kadar kapalı çarşısı da meşhurdur. Şehre ayrı bir hava kazandırmıştır. Çarşı yüzyıllar sonra bile ticari ve alışveriş merkezi konumundadır. Ulu Camii’nin hemen yakınında bulunan Kapalı Çarşı’da aktarlar, sahaflar, kuyumcu dükkanlar gibi çok yerler vardır.
9- Koza Han
Şayet tarihi mekanlara meraklı ve oraları gezmeyi seviyorsanız Bursa ili tam size göre bir yerdir. Tarihi Ulu Cami’nin yanında bulunan alanda olan Koza Han 15. yüzyılda II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir kervansaraydır.
Koza Han daha çok kesme taştan yapılmıştır. Ara ara tuğlalardan da yararlanılmıştır. İç avluya ise ayrı bir güzellik olup dinlenmek için çok güzel bir alandır. Avlunun tam ortasında altı şadırvanlı ve kubbeli bir mescit var ki taştan yapılmış olup hanı daha etkileyici kılıyor.
İki katlı olan handa 95 tane oda vardır. Bu han ipek ticareti ile ünlenmiş olup bu özelliğini kısmen de olsa korumaktadır. Üst katında olan odalarda ipek ve ipek ürünlerini bulunabilir.
10- Irgandı Köprüsü
Bursa gezilecek yerler olarak dünyada dört tane örneği olan çarşılı Irgandı Köprüsüdür. Diğer benzer yapılar Venedik, Floransa ve Bulgaristan/Lofça’da bulunuyor.
Dünyanın en eski çarşılı köprülerinden biri olduğu tahmin edilen Irgandı Köprüsünün 600 yıllık bir geçmişe vardır. 1442 tarihinde Gökdere üzerine yapılmış ve Osmangazi ile Yıldırım ilçelerini birbirlerine bağlamaktadır.
Yüzyıllar evvelinde yapılan köprü büyük hasarlar almış ve büyük oranda yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Hem kurtuluş Savaşı zamanında Yunanlılar köprüyü bombalayıp şehirden çekilmişlerdi. Irgandı Köprüsü’nde başta çinicilik olmak üzere el sanatı ürünleri satılmaktadır. Esnaflarıyla, geleneksel halk sanatlarıyla ve atölyeleriyle köprüde farklı bir atmosfer vardır.
11- Soğanlı Botanik Parkı – Hayvanat Bahçesi
Bursa ilinde bitkilerin rengarenk, güzel ve gizemli dünyasına dahil olmak istiyorsanız 400 dönemlik arazisiyle Soğanlı Botanik Parkı sizleri beklemektedir. 1998 yılında açılan botanik parkta harika kokulu bitkiler, Fransız, İngiliz ve Japon Bahçeleri, Gül Bahçesi gibi ilgi çekici bölümler bulunuyor.
Botanik parkında dinlenmek, bir şeyler yemek içmek için de restoran ve kafeler de bulunmaktadır. Hem Botanik Park’ın yakınında ise küçük bir de hayvanat bahçesi bulunmaktadır. Afrika penguenleri, flamingolar, aslanlar, zebralar, filler, çeşit çeşit kuşlar, balıklar ile dolu hayvanat bahçesini de ziyaret etmek mümkündür.
12- Bursa Kalesi – Saltanat Kapısı
Moloz taş ve bloklardan yapılan Bursa Kalesi Ulu Cami’ye yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Bursa tarihi yerler içinde şehrin tarihini yansıtan kale zamanımıza kadar ayakta kalmıştır. Bursa Kalesi hemen hemen 3,5 km uzunluğunda olup 4 burcu ve 5 kapısı bulunmaktadır.
13- Bursa Arkeoloji Müzesi
Bursa tarihi yerler içinde olan Bursa Arkeoloji Müzesi’nde yaklaşık 25.000 gibi oldukça fazla arkeolojik eserler sergilenmektedir. Buradaki eserlerin bazılarının tarihi milattan önce 3.000 yılına kadar gitmektedir. Bizans Dönemi sonlarına kadar arkeolojik çalışmalardan çıkan buluntuları müzede görebilirsiniz.
14- Bursa Kent Müzesi
Bursa tarihi itibarıyla Türk kültürünün şekillenmesinde öncü bir kent olmuştur. Müze şehrin şehrin tarihi, gelenek ve görenekleri, ticari hayatı yansıtılmaktadır. Ayrıca bu müze Türkiye’nin ilk kent müzesidir. Müzede görsel sunumlar, animasyonlar ve canlandırmalar bulunduğundan sıkıcı bir müze değildir. Müzedeki en ilginç objeler arasında altı Osmanlı padişahının balmumu dikkati çekiyor.
15- Osmanlı Evi Müzesi
2. Murad Külliyesi’nin karşısındaki bulunan Osmanlı Evi Müzesi üç katlı ahşap bir bina olup 17. yüzyıl dönemini ziyaretçilerine yansıtıyor. Burada daha önce II. Murad’a ait bir köşk olduğu söylenmektedir. Rivayete göre Fatih Sultan Mehmed’in de o evde doğmuş olabilir. Bursa’nın en güzel yapılarından olan Osmanlı Evi Müzesi’nin mimarisi sıcak, otantik ve etkileyici olup süslemeleri 17. yüzyılın mimari ve sanatını yansıtmaktadır. Müzede en dikkat çeken ise harem odasıdır.
16-Türk İslam Eserleri Müzesi -Yeşil Medrese
Diğer adıyla Yeşil Medrese olan bu müze İslami eserler açısından oldukça önemli eserler olup Özellikle Türk-İslam tarihine meraklıların dikkatini çekmektedir. Türk-İslam temalı eserlere merakınız varsa burayı görmelisiniz.
Bu müzede hem kapalı alanda hem açık bahçesinde Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda eser bulunmaktadır. Çiniler, seramikler, oyma eserler, ahşap ve kakma eserler ile çok sayıda sikke müzede bulunmaktadır. Bununla beraber geleneksel Türk giysileri ve el işleri de bulunmaktadır.
17. Tophane Saat Kulesi
Orhan ve Osman Gazi Türbeleri’ne yakın olan Tophane Saat Kulesi kendine has yapısı ile altı katlı tarihi bir yapıdır. Yapının 2. Abdülhamit’in tahta çıkışı şerefine yaptırıldığı söylenmektedir. Kulenin en üst katının her cephesinde yuvarlak saatler vardır. Saat kulesinin en güzel yanı ise Bursa’nın harika manzarasının ayaklarınızın altında olmasıdır.
18- Üftade Cami
Üftadae hazretleri Bursa’nın manevi büyüklerinden olup Üftade Camisi 16. yüzyıldan kalmadır. Cami tuğla ve kesme taştan inşa edilmiştir. İç bölümde ahşap sütunlu ve kurşun kaplı kubbe ile örtülü ana ibadet yeri vardır. 19. yüzyıldan kalma kalem işleri camiye estetik katmış olup 26 adet penceresi vardır. Caminin hemen yanı başında ise Aziz Mahmut Hüdayi Hazretlerinin hocası Üftade Mahmut Muhammed’in ve bazı yakınlarının türbesi bulunuyor.
19-Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi
Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi muhteşem ve modern mimarisi, panoramik görüntüleri ve sergileri ile ziyaret edenleri büyülüyor. Osmangazi’de bulunan Müze Osmanlı’ya başkentlik yapan Bursa’nın fethini ve sonrasındaki süreci ziyaretçilerine yaşatıyor. Kubbe şeklinde tasarımı olan müzenin içine girdiğinizde 360 derece panoramik görüntü ile Bursa’nın fethini resmeden yaşıyorsunuz. Ayrıca müze dünyanın en büyük panoramik müzesi konumundadır.
Bursa Çevresi Gezilecek Yerler
1- Uludağ Kayak Merkezi
Uludağ yalnız Bursa için değil tüm Türkiye’de kış turizminin merkezlerinden birisidir. Aralık- Nisan ayları arasında yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğramaktadır. Uludağ gezisi kışın tatil yapmak isteyen ve kayak yapmak isteyenlerin tercih edebilecekleri en uygun yerlerden birisidir. Buraya gelmişken teleferiğe binmeyi unutmayın.
1961 tarihinde mili park edilmiş olup Bursa’ya 36 km uzaklıkta bulunmaktadır. 11.338 hektarlık bir alana kurulmuş, doğa harikası ve Ülkemizin kayak merkezi konumundadır. Yazın Antalya Ülkemiz için ne anlam ifade ediyorsa kışında Uludağ o anlamı ifade etmektedir.
2- İznik Gezilecek Yerler
İznik Anadolu’daki ilk Türk başkenti olmasıyla dikkat çekiyor. Bu noktada tarihsel açıdan önemli bir yeri vardır. Burayı ziyaret ederseniz İznik müzesi, kalesi, Lefke Kapısı, müze, cami, tiyatro ve hamam gibi yapıları gezip görebilirsiniz. Ayrıca İznik Gölü’ne giderek yeşil, sakin ve huzurlu bir ortamda dinlenebilirsiniz. Hem bir kano kiralayarak gölde gezintiye çıkabilirsiniz.
3- Mudanya Gezilecek Yerler
Bursa çevresinde gezilecek yerler içinde olup aynı zamanda turistik yerlerden birisidir. Bursa merkeze 34 km uzaklıkta olup yaz aylarında denize girerek serinlemek isteyenlerin tercih ettiği bir yerdir. Mudanya tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ayrı bir yeri vardır.
Bu güzel ilçenin en popüler yerlerinde birisi Tarihi Girit Mahallesi olup burada birbirinden güzel konak ve evler vardır. Yıldıztepe noktası ise harika bir seyir noktasıdır. Ayrıca plajları, denizi, kumu, eğlence ve restoranları ile ünlüdür.
4- İnegöl Gezilecek Yerler
Bursa ilinin ikinci büyük ilçesi olan İnegöl Bursa merkeze 42 km mesafede olup meşhur tereyağlı köftesi ile bilinir. Ayrıca İnegöl ilçesi mobilyaları ile meşhurdur. Hem tarihi ve kültürel yerleri ile de bilinir ki İshak Paşa Külliyesi, Oylat Kaplıcası ve Mağarası, kervansarayı ve kent müzesini ziyaret edebilirsiniz.
İnegöl’e gelirseniz mutlaka meşhur İnegöl köftesini yemekle beraber İnegöl piyazı, Kemalpaşa tatlısı, İnegöl şırası ve Bursa şeftalisi de yiyebilirsiniz.
5- Cumalıkızık Köyü
2014 senesinde UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan Cumalıkızık Köyü Uludağ’ın eteklerinde bulunuyor. Bu şirin bir köy olup Osmanlı’nın kuruluşuna tanıklık etmesi ve birçok olumsuzluklara rağmen günümüze kadar gelmiştir. Dar yolları kaldırımsız taşlı yolları olan ve sarı, mor, mavi, pembe renklerde boyanmış köy evi vardır. Bursa’da kahvaltı edilebilecek yerler arasında olup özellikle hafta sonu için kahvaltıya gelinen yerlerden biridir.
6- İnkaya Tarihi Çınarı
Bursa çevresinde gezilecek yerler listesinde olan bu ulu çınarı Uludağ yolunda durarak görebilirsiniz. 600 yaşındaki İnkaya Tarihi Çınarı Bursa ilinin sembolleri arasında olup Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından birisidir. 35 metre olan boyu ve 3 metre çapıyla çok büyük olan bu çınarın gölgesinde çay-kahve gibisi yoktur.
7- Trilye
Bursa ili Mudanya ilçesinde olan bu sevimli kasaba Osmanlı ile Rum sentezini yansıtmaktadır. Trilye kasabası eski bir balıkçı Rum köyüdür. Ahşap ve taştan inşa edilen 2-3 katlı tarihi evler ve 150-200 yıllık cumbalı evlerin güzelliği oldukça etkileyicidir. Yani manzarası, denizi etkileyici ve tarihi eskidir. Burası zeytini ile meşhur olup 1963 yılında ismi Zeytinbağı olarak değiştirilmiştir.
8- Gölyazı Gölü
Bursa’dan yaklaşık 42 km uzaklıkta bulunan Nilüfer ilçesinde Ulubat gölünün kenarında olan bu cennet gibi yer görenlere Ülkemizde acaba böyle yerler var mı dedirttiriyor. Tarihte Apollon Krallığı’nın başkenti olan bu köyde Bizans ve Osmanlı’dan izler görmek mümkündür.
9- Suuçtu Şelalesi
Yaklaşık 38 metreden akan sularının hem sesi hem görüntüsü ile etkileyici bir şelale olan Suuçtu Şelalesi doğal güzelliği ile fotoğrafçılara harika manzaralar sunuyor. Muradiye Sarnıç Köyünde olan Suuçtu Şelalesi doğa yürüyüşü ve piknik yapmak isteyenlerin de tercihleri arasında bulunuyor.
10- Ayvaini Mağarası
Bursa ili Nilüfer ilçesi Ulubat gölü çevresinde bulunan Ayvaini köyünde bulunmaktadır. Ülkemizin en uzun 6. uzun mağarası konumundadır. Mağaraya giden yolların muhteşem bir manzarası olup mağaranın biri Ayva köyde diğeri Doğan köyde olmak üzere iki girişi vardır.
11- Sansarak Kanyonu
Sansarak kanyonu Bursa ili İznik ilçesi Sansarak köyünde bulunmaktadır. Muhteşem doğasıyla hem kamp hem kanyon gezisi yapmak isteyenlerin uğrak yeridir. İstanbul’ yaklaşık 3 saat mesafede olan bu kanyona hafta sonu gelerek bile güzel vakit geçirebilir ve stres atabilirsiniz.
12- Oylat Mağarası
Oylat Mağarası Bursa ili İnegöl ilçesinde bulunan turistik bir mağaradır. Mağara 665 m uzunluk ve 95 m yüksekliği ile Ülkemizin ikinci büyük Mağarasıdır. Oylat Deresi’nin kenarında, oluşumunu tamamlamış fosil bir mağara konumundadır. Sarkıt ve dikitleriyle ve şekil yapıları ile ziyaret edenlerde büyük bir hayranlık vermektedir. Mağara İnegöl’e 17 km uzaklıkta Hilmiye Mahallesinde bulunmaktadır.
13- Saitabat Şelalesi
Bursa merkeze yaklaşık 22 km mesafedeki Saitabat Şelalesi yemyeşil bir doğada gürül gürül akan şelaledir. Görüntüsüyle, sesiyle ziyaret edenlere huzur veriyor. Şelalenin çevresinde yürüyüş yolları bulunmaktadır. Hem çeşitli kafe ve restoranlar da vardır.
14- Nikeia Antik Kenti
Bursa iline 80 km. uzaklıkta olan İznik Gölü’nün doğu olan tarihi antik şehirlerinden biri olan Nikaia Antik Kenti adı Lysimakhos’un eşinin adından gelmektedir. Nikaia Antik Kenti’nde tiyatro, su yolları ve kent surları vardır. Kemerlerinden dört tanesinin kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir.
Elbette Bursa gezilecek yerler içinde daha çok yerler vardır. Ama uzun bir yazı oldu. Önemli gördüğüm yerlerin tamamını buaraya aldık. Ayrıca Isparta gezilecek yerler hakkında bilgiler almak isterseniz linke tıklayınız.