Çocuklarda kişilik gelişimi üzerine söylenebilecek ilk şey, her çocuğun doğduğu eşsiz bir kişiliği olduğudur. İşte genç yaştan itibaren çocuğunuzla birlikte takip edebileceğiniz, onları güçlü ve kendine güvenen gençlere yönlendirmek ve çocuklarda kişilik gelişiminin esasını sağlamak için 10 ipucu.
Ancak çocuğun büyüdüğü çevre bu kişiliğin şekillenmesinde büyük rol oynar. Ebeveynler, öğretmenler, arkadaşlar ve bakıcılar, çocuğu olumlu kişilik özellikleri geliştirmek ve etkilemek üzere kalıcı bir sorumluluğa sahiptir.
Çocuklarda Kişilik Gelişimi
Bir çocuğun kişiliğine, başkalarına nasıl davranıp saygı duyduklarına dair kendi güvenleri, cesaretleri ve özgüvenleri ile başlayan kişilik gelişiminin bir çok yönü vardır. 3 ile 12 yaş arasında çocuğunuzun kişiliğinin sürekli gelişmekte olduğunu bilmelisiniz. Çocuklar ebeveynlerinin davranışlarını öğrenir ve kendilerine model olarak seçerler. Bu sebeple çocuğun kişilik gelişiminde en büyük etkileyen faktörler arasında ebeveynleri bulunduğunu unutmamanız gerekir. Biliyoz.com ekibi sizler için Çocuklarda kişilik gelişimi için ebeveynlerin üzerine düşen görevleri araştırdı. işte sonuçlar
Çocuklarda Kişilik Gelişimi Yolları
Birçok ebeveyn, çocuklarının kişiliklerini geliştirmek için en iyi yolun onlara sürekli ders vermek, nasihatler de bulunmak, bir takım cezalar olduğunu düşünse de işin aslı maalesef ki hiçte düşünüldüğü gibi değildir. Çocuklarda kişiliğinin gelişimi, model olarak gördükleri ebeveynlerinin tavır, davranış ve hareketlerinden geçmektedir. Bu nedenler çocuklara sürekli ders vermek yerine onlar için iyi bir model olmak çok daha akıllıca bir seçim olacaktır.
Çocukları Etiketlemekten Uzak durun
Çocukları etiketlemekten kasıt çocuklara kullanılan kelimelerdir. Etiketleme 2 ayrı şekilde incelenebilir. Birincisi ebeveynlerin öfkelerine hakim olamayıp çocuklara kullanmış olduğu aptal, salak, geri zekalı gibi kelimeler çocuk üzerinde bir takım psikolojik sorunlara sebep olabilmektedir. İkinci etiketleme şeklide günümüzde sıkça kullanılan çocuklardaki davranış bozuklarının ele alınarak yapabildiği etiketlemedir. Örneklemek gerekirse çocuklar için kullanılan hiper aktif, öğrenme güçlüğü var bizim çocukta dikkat dağınıklığı var gibi kullanılan kelimelerdir. Her ne şekilde olursa olsun yapılan etiketlemeler çocuk üzerinde derin izler bırakarak kişilik gelişimi üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.
İyi Bir Dinleyici Olun
Çocuklar her zaman dikkat çekmek için ellerinden geleni yapar ve büyüdükçe daha bağımsız hale gelirler. Okul dönemi ve öncesi çocuklar, özellikle dil becerilerinin gelişmekte olduğu zamanlarda konuşarak kendilerini daha fazla ifade etme eğilimindedirler. Ebeveynler olarak çocukları dikkatle dinlemek onların kendilerine duydukları güvenin artmasına yardımcı olacaktır. İyi bir dinleyici olun ve çocuklarınız size bir şey anlatırken mutlaka dikkatle dinleyin.
İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Erken Ergenlik Nasıl Önlenir?
Onların Eksiklerine Karşı Nazik Olun
Çocuklarda kişilik gelişiminin sağlam temellere dayanması için anne ve babalara çok iş düşer. Birçok anne-baba, çocuklarının yaptıkları her şeyde başarılı olmalarını bekler. Çocuklar beklentileri ile uyuşmadığında, çocuklarına olan yetersizliklerini yeteri kadar yetkin olmamakla suçlayarak ifade ederler. Her çocuğun kendine has bir yeteneği vardır ve ebeveynler olarak onu tanımlamalı ve teşvik etmelisiniz. Çocuğun kendi eksikliklerini azaltmak için kendilerine olan güvenlerini azaltmadan dikkatli ve nazikçe yardım etmelisiniz.
Karşılaştırmadan Kaçının
Çocuğunuzu diğer arkadaşlarıyla, akrabalarınız ve komşularınızın çocukları ile kıyaslamak çocuğunuzun kişiliğine büyük zarar verebilir. Çocuğu sürekli olarak biriyle kıyaslamak, çocuğa yeterince iyi olmadığı mesajını gönderir. Çocukların kendi kimlikleri konusunda kafasını karıştırır ve başkalarını taklit etmeye başlar. Çocuğun bireyselliğine saygı göstermek, şüphesiz ki, güvenlerini arttırmada ve çocuklarda kişilik gelişimini geliştirmek için önemli bir adımdır.
Doğru Davranışı Modelleyin
Çocuklar duyduklarından ziyade gördüklerinden daha fazla etkilenir ve öğrenir. Bu nedenle, savunduğunuz şeyleri pratik olarak uygulamak, onlar üzerinde kalıcı bir iz bırakacaktır. Çocuklar sizi takip ve taklit eder. Sokakta temizlik işleri ile uğraşan birine siz kolay gelsin derseniz çocuk kimlik ayırmamayı ve insanlara karşı saygı duymayı sizden öğrenir. Evinize misafir geldiğinde üzerinizi değişir onları ayakta karşılarsanız misafirin saygın olduğunu sizden öğrenir. Defalarca bahsettik ama tekrar söyleyelim siz çocuğunuz karşısındaki en iyi rol modelsiniz. Çocuklarınıza vaaz vermek yerine siz örnek olun nasıl yetişmesini istiyorsanız öyle davranın.
Aktivitelere İzin Verin
Günümüzde ebeveynler çocukların zarar görmesini engellemek için saha oyunlarından uzaklaştırıyor hatta çocukların spor yapmalarını engelliyor. Spor ve oyunlar, çocuklar için en iyi kişilik geliştirme aktiviteleri arasındadır. Çocuğunuzun bedensel ve zihinsel gelişiminin gelişmesi ve takım ruhuna sahip olabilmesi için hayatına sporu dahil etmeniz gerektiğini çocuklarda kişilik gelişimi açısından unutmamanızı öneririz.
Ekran Zamanını Sınırlandırın
Araştırmalar, çok fazla ekran zamanının entelektüel ve sosyal gelişimini etkilediğini göstermiştir. Aygıtta oyun oynamak bağımlılığa yol açar ve buna bağlı olarak sosyal etkileşim için daha az zaman kalır. Çocuğunuzla oyun oynarken ve seyahat ederken, onları aletlerden uzaklaştırmak ve çevrelerindeki şeylerle ilgili gerçek yaşam deneyimi sağlamak için daha fazla zaman harcayın. Çevrelerine ve insanlarına gördükleri sanal şeylerden daha fazla değer vermelerini öğretin.
Sorumluluklarda Netlik
Çocuklara sorumlulukları konusunda netlik vermek, evde sağlıklı bir işleyiş için esastır. Bazen ebeveynler çocuktan ne beklediklerini iletmekte başarısız olurlar ve onları yanlış davranışlarından dolayı suçlarlar. Kurallar dürüst olduğunda, çocuk davranışını, beklentilere göre düzenlemeyi öğrenir. Çocukların kendilerini kurallar dizisine uyarlamaları zaman alabilir, ancak davranış kurallarına sürekli olarak bağlı kalmak, onlarda alışkanlık haline getirir. Çocuklarda kişilik gelişiminin kökü sorumluluklardan geçer.
İlginizi Çekebilir: Çocuklarla iletişim nasıl kurulur
Bağımsızlığa Teşvik Edin
Ebeveynler bazen çocukların bireysel ve bağımsız olarak yapması gereken şeyler konusunda çocukları teşvik etmek yerine onlara destek olmayı seçer. Bu durum çocukların kişisel ve kişilik gelişiminin engellenmesine sebep olmaktadır. Çocuklara basit sorumlulukları yönetmelerini öğretmek önemlidir. Çantasını hazırlamak, dişlerini fırçalamak veya ev ödevlerini kendilerinin bağımsız olarak yapması gibi konularda teşvik edici olmak gerek. Siz denetçi olun desteğinizi sorumluluğunu yerine getirdikten sonra kontrol edip doğruyu göstermekle verin.
Çocukların Kişilik Gelişimi İçin Kibar Olun
Çocuğunuzu fiziksel olarak azarlamak veya hatalarından dolayı onlara bağırmak, sizin ve çocuğunuz için işleri daha da kötüleştirecektir. Yapılan hataları düzeltmeleri için sabırla yapılacak olan kısa açıklamalar çocuk üzerinde bağırmaktan çok daha etkili bir yoldur. Bağırmak, çocuklarınızın yaptıkları hatayı veya hatanın sonuçlarını anlaması yerine onlara sadece korku verecektir. Onlara açıklama yapmak veya bazen eylemlerinin sonuçlarını tecrübe etmelerine izin vermek, sebep ve sonuç ilişkisini anlamalarına yardımcı olacaktır.
Çocukların Kişilik Gelişimi
‘Kişilik’ kelimesi bir çok kişi tarafından genellikle yanlış yorumlanır. Bir çocuğun kişiliğinin görünümle sınırlı olduğu sadece bir şehir efsanesidir. Çocuğun hayata bakış açısı, bilgi, sosyal becerileri, kişiler ile kurduğu iletişim ve daha fazlası Çocuklarda kişilik gelişimi açısından dengeli bir kişiliğin oluşmasına katkıda bulunur.
Kişilik gelişiminin uzun süren bir süreç olduğunu unutmayın. Olumlu değerlerin, davranışların ve tutumların teşvik edilmesine yönelik tutarlı bir çaba ve çok yönlü bir çalışma sonucunda verdiğiniz emeğin karşılığını alacağınızdan emin olabilirsiniz.