Çocuklarda matematik korkusu nedir? Matematik dersi neden sevilmez? Evet toplumumuzda genel kanaat, matematik dersi iyi ve dersi anlıyorsa bu çocuk zekidir, anlamıyor ve severek çalışmıyorsa gtam tersidir gibi bir düşünce hâkimdir.
Matematik korkusu bir çocuk için bir sevmemekten daha fazlasını ifade eder. Öğrenci olanlar için beynin çalışma sistemine ket vuran sürekli matematikten kaçma düşüncesi, başarı düşüklüğü ve korku döngüsü gerçekten problem oluşturmaktadır. Bu korku durumu anaokulu zamanından çıkar ve ilkokul çocuklarının çoğunda bu vardır.
Maalesef ülkemizde matematik başarı oranı giderek düşmektedir. Matematik dersi ile ilgili ön yargılar ve kaygılar matematik dersinin başarısı için engel oluşturmaktadır. Çocuklarda matematik korkusu arttıkça başarılı olmakta maalesef azalıyor.
Çocukların Matematik Korkusu Neden Başlar?
Eğitim sistemimizdeki dengesizlikler ve yanlış uygulamalar da bu kanıyı destekler nitelikte işler. Üniversitelere girişte bile birçok bölüm sayısal ağırlıklı puanlar ister. Sınıf ve anasınıfı öğretmenlikleri, hukuk, fen-edebiyat fakülteleri eşit ağırlık puanları ile öğrenci alır. İşi sadece yasaları kanunları ezberleyip uygulamak olan hukuk fakültelerinin eşit oranda sayısal istemeleri yani illa matematik bilmesini istemesi değişik bir olaydır.
Okullarda çocuk okuma yazmaya geçtikten sonra öğretmeni de kendisi de matematikle cebelleşir durur. Okula yeni başlayan 6-7 yaşındaki çocuk soyut ve somut kavramlar kargaşası yaşarken birden bire bu kargaşanın ortasına matematik gibi hem somutlaştırılabilen hem de soyut kavramlarla yüklü bir ders çıkar.
Çocuk sayıları, matematik ifadelerini (8 elmam vardı, 7 tane de babam verdi toplam kaç elmam olur? ) Ortada elma falan yoktur. Hayal dünyası geniş olan çocuk: -Benim ne zaman 8 elmam vardı? Hem niye 8 elma? Evdeki elmaların hepsini annem niye bana vermiş? Bizim 8 tane elmamız yoktu ki? Babam o, 7 tane elmayı nerden bulmuş? Niye bana veriyor?
Annem kızmaz mı? Hem 7 ne kadardı, 8 ne kadardı? 7 mi çoktu 8 mi? İster inanın, ister inanmayın ama çocuk denen bu harika varlıklar gerçekten böyle düşünüyor. Elmalar çocuğun önünde olsa sayacak ama ortada elma falan yok.
Tabi istediği cevabı alamayan öğretmen de olduğu yerde zıplıyordur. Tam da bu sıralarda çocukta matematik fobisi gelişir. Zeka konusunda habersiz olan anne baba ise evde devamlı matematik sorularıyla çocuğunun zekâsını ölçmeye çalışmaktadır. Çocuk ya zeki, kafası çalışıyor damgası yer ya da çocuğa geri zekâlı teşhisi maalesef konulur.
Geri zakalı teşhisi konan çocuk bir daha matematiği sevmeyecektir ve o derste asla başarılı olamayacaktır. Ülkemizin adını duyuran, önemli eserler veren, zekâ ve yetenekleri tescillenen ünlü isimleri düşündüğümüzde, içlerinden matematikle başarı kazanmış olanların sayısının azlığı fark edilecektir.
Matematik KorkusununGiderme Yolları Nelerdir?
Öncelikle matematik korkusunun kaynağını bulmak gerekir. Ondan sonra yavaş yavaş kendini geliştirmek için çalışılabilir. İlk olarak nerelerde eksik kaldığını düşünüyorsan o konuları belirleyerek başlayabilirsin. Eksik kaldığını yerlere çalışırsan zamanla geliştiğini fark edeceksin.
Matematik dersinde karşına fazlaca matematik terimi çıkabilir. Maalesef bu terimler bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. O zaman bu terimleri doğru bir şekilde öğrenmek sana soru çözümlerinde önemli ölçüde bir kolaylık sağlayacaktır.
Hata yaptığın vakit ümitsizliğe asla kapılmamalısın. Unutma herkes hata yapabilir. Herkesin matematiği iyi yapması ve aynı şekilde başarılı olmasını beklemek çok yanlıştır. Şayet bir problemi yanlış çözersen ya da bir formülü yanlış hatırlarsan kendine kızmak yerine o konuya yeniden çalışarak gözden geçirebilirsin.
Başarabileceğine yapabileceğine inanarak motive olmalısın. Matematik dersine korkulu ve ön yargılı durmanın sana bir fayda sağlamadığı gibi başarına engel olacaktır. Doğru çözdüğün her problem akabinde kendine aferin başardın demek bile bu derse karşı olumsuz bakışını değiştirecektir. Aslında matematik dersinin de başka derslerden bir farkının olmadığını anlarsan düşünürsen tüm dersler gibi onun da kolaylaşacağını bilebilirsin.
Matematik dersini sevmenin ve korkuyu yenmenin bir yolu da başarma duygusunu yaşamaktır. Öncelikle kendi seviyene uygun sorular çöz ki başardığını gördükçe ilerleyeceksin. Giderek farklı zorluk seviyesindeki soruları çözme kabiliyetin de artacaktır.
Ders çalışırken hedfleri belirlerken gerçekçi bir planlama ve beklenti içinde olanalısın. Başaramayacağın hedefler koymak hem motivasyon eksikliği oluşturur hem de başarını düşürür.
Bil ki matematik dersi sandığın kadar zor bir ders değildir. Öğrenmeye başladıkça başardıkça günlük yaşam ile iç içe olduğunu fark ettikçe seveceksin. Küçük hedeflerle, anlamadığın yerler için öğretmeninden yada internetten destek alarak ve çaba göstererek sen de matematik dersinde başarılı olabilirsin. Asla bu ders hakkında olumsuz sözler söyleme ki matematik korkusu algısından da kurtulabilirsin.