Her insan kütüphane veya dershanelerde ders çalışmak istemeyebilir. Bu yazımızda Evde ders çalışma teknikleri konusunu işleyeceğiz. Zira bazı insanlar kendini ev ortamında daha huzurlu ve odaklanmış hissederler. Biz de tam da burada nasıl verimli ders çalışışır tüyoları vereceğiz.
Önemli olan nokta şudur; bir amacınız ve inancınız olmalı ki başarılı olabilesiniz. Daha sonra ise plan denilen kavram devreye girmektedir. Plan ve program olmadan da amaç tek başına hiçbir işe yaramaz. Kendinize hedef belirlerken aynı zamanda zorluklar olabileceğini bilmeli ve kendinize bunları aşmak için söz vermeli, o plan ve programın dışına mazeretsiz bir şekilde çıkmamalısınız.
Ders Çalışma Metodları
Hedefini Belirlemesin
Hede ya da amaç belirlemek öncelikli bir durumdur. Unutmayın hedefi olmayan bir gemi rüzgarda savrulur gider. Bir işe başlarken ne yapmak istiyorsun, nereye gitmek istiyorsun, hedefin nedir gibi soruların somut karşığını belirleyerek başlamalısın. Yani ulaşılabilir hayalci olmayan hedeflerin olmalıdır.
Bir amaç belirlereken hedefe inanan, gerekliliğini bilen, kendisine güvenen ve çalışmalarının sonucunun neler olacağı ve neler kazandıracağını bilen bir kişinin çalışması da verimli olur, gideceği yerde iyi olur. Bunun için evde o masaya oturmadan önce neyi amaçladığınızı belirlemelisiniz. Unutmayın ki çalışarak azimle elde edemeyeceğiniz hiçbir şey yoktur.
Bir Planınız Olsun
Evde ders çalışma teknikleri denildiği zaman kendinize bir plan hazırlayarak o plana sadık kalmak olmazsa olmaz unsurların en başında gelmektedir. Plan yaparak önünüzdeki süreci çok daha iyi değerlendirerek, kalan süre içerisinde kendinize, ailenize veya arkadaşlarınıza vakit ayırma isteğinde bulunabilirsiniz.
Bu yüzdendir ki bir konuya başlamadan önce plan yaparak günlük kaç saat çalışılacağı, hangi konulara bakılacağı sistemli ve şematik bir şekilde hazırlanmalı ve bu kurallara riayet edilmelidir. Unutulmamalıdır ki son zamanlara yığılı bırakılan dersler sizleri huzursuz etmekle kalmaz. Aynı zamanda tedirgin de eder.
Burada dikkat edeceğiniz husus günün tamamını ders çalışarak geçirmemektir. Gün içinde film izlemek, kitap okumak, gezmek gibi etkinliklerinizden biri mutlaka olmalıdır. Ayrıca ders çalışmak için en verimli saatlerin sabah saatleri olduğunu unutmayın.
Verimi Düşüren Etkenlere Dikkat
Bu konunun yelpazesi o kadar geniştir ki, her şeyi kapsıyor denilse de yanlış olmayacaktır. Aile bireyleriyle ilişkiler, arkadaş ortamındaki tartışmalar, stres, kaygı, sosyal medyada zaman geçirme ve hatta çalıştığınız oda ısısı bile çalışma veriminizi düşürebilir. Fakat mevzu bahis konu, evde ders çalışma teknikleri ise mutlaka zihninizi temizlemeli ve o anda işlenen derse odaklamalısınız.
Fakat bu olay sanıldığı kadar elbette kolay değildir. Bazı insanlar kişilik yapısı sebebiyle çok daha kırılgan ve duygusal olabiliyor. Bu tarzdaki insanlar ise bazı teknikleri deneyerek zihinlerini temizleyebilir. Örnek olarak düşüncelerinizi her zaman pozitif yönde olacak şekilde değiştirmeyi deneyin. Çalışkan arkadaşlarınızın deneyimlerinden faydalanın. Gerekirse uzman kişilerden yardım alın.
Sizi engelleyecek dikkatinize dağıtacak şeyleri mutlaka görün ve tedbir alın. Örneğin Telefonunuzun bildirimlerini kapatın, telefonu gerekirse başka bir odaya alın, hatta çevrenizde gerekli değilse telefon, bilgisayar, tablet olmasın. Dikkatiniz sadece derste olmalı buna ket vuran ne varsa onlardan kurtulmaya çalışın hatta zihninizi yoran düşünceleri bile atın.
Zamanı Verimli Kullan
Her insan farklı yöntemlerle çalışır. Bazıları görsellerle çalışır, bazıları notlar alır özet çıkarır, bazıları kodlama yapar, bazıları da bir başkasına öğretir gibi yapar. Kendinizi en iyi tanıyan sizsiniz bu durumda en iyi öğrenme yöntemleri nelerdir belirleyin ki zamanı verimli kullanın.
Çünkü zaman en büyük sermaye olup düşmanı pek çoktur. Aynı zaman diliminde üç yeni konu, bir çok soru çözümü, bir film izlemek, dışarıda gezmek, müzik dinlemek, günlük tekrarlar yapmak, kitap okumak, bulmaca ve daha nice çalışma ve etkinlik sığdırmak imkanı vardır.
Evet işin sırrı, zamanı doğru ve etkili kullanmaktır. Yani ders çalışırken kendinizi derse verirseniz, zamanınızı verimli kullanırsanız, kalan zamanınıza güzel anılar katabilirsiniz. Bir hatırlatma ders çalışırken mola vermeyi, ayağa kalkarak kısa zaman diliminde adımlar atmayı, su içmeyi ya da size iyi gelecek şeyleri yapmayı unutmayın. Tabiki bunun mola olduğunu unutmadan.
Ders Çalışırken Odaklanma Problemi Varsa
Ders çalışma teknikleri açısından önemli bir konudur. Birçok farklı etkenle birleştiği zaman da ders çalışma kalitesini düşürebilmektedir. Bunlardan bazılarını saymak gerekirse;
- Aynı anda birçok derse odaklanmak.
- Dikkatinizi bozacak unsurlarla ilgilenmek.
- Spor yada egsersiz yapmamak
- Ders çalışma ortamının kalitesizliği
- Etrafınızda ses kirliliği olmasına rağmen ders çalışmayı sürdürmek.
- Uykusuz bir şekilde ders çalışmak
- Beslenme düzensizliği olduğu halde derse oturmak.
Verimli Ders Çalışmak İçin 10 Mükemmel Kural
Evde ders çalışma teknikleri açısından az sonra verilecek kurallara uyulmalıdır. Yoksa hem çalışılan konunun kavranması hem de daha bilinçli bir çalışma gerçekleştirileceği bilinmelidir. Bu 10 kuralı sıralayacak olursak;
- Çalışma ortamının doğru temeller üzerine oluşturun.
- Gerektiği yerde teknolojiden yeteri kadar yararlanın.
- Pomodoro tekniğiyle çalışma kalitenizi arttırın.
- Çalışma planınızı düzgün hazırlayın ve farklı kaynaklara bakmayı unutmayın.
- Sınav öncesinde iyi beslenmeye dikkat edin.
- Kendinize motive eden bazı ödüller belirleyin.
- Gürültülü alanlarda çalışma sürdürmeyin.
- Odaklanmak için ders öncesi müzik dinleyin.
- ‘’Hayır’’ demeyi mutlaka bilin.
- Uykunuzu iyi alın ve tekrar yapmayu unutmayın.