Gece uyurken ağız kuruluğu neden olur? Gece uyurken ağzım kuruyor tedavisi nedir? Gece uyurken ağzım kuruyor sorusu ise son zamanların sıkça aranan soruları içerisindedir.
Ağız kuruluğu neden olur? Ağız kuruluğunun tedavisi ve çözümleri nelerdir. Hep birlikte inceleyelim.
Uyumadan önce yayınıza bir bardak su alma ihtiyacı hissediyor musunuz? Veya her gece uykudan kalkıp ağız kuruluğu sebebiyle su içme ihtiyacımı duyuyorsunuz? Ağız kuruluğu hemen herkesin zaman zaman yaşadığı sinir bozucu durumlar içerisindedir.
Kesintisiz ve huzurlu bir uyku insan sağlığı açısından en önemli unsurlar içerisinde yer almaktadır. Gece belirli sebeplerle kesintisiz uykunun bozulması ertesi güne zinde uyanmamanıza sebep olacaktır.
Ağız kuruluğu önemsiz bir şey gibi gözükse de düzenli olarak meydana gelmesi halinde, tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Sürekli yaşanan ağız kuruluğunun tedavi edilmemesi yemek yeme, konuşma ve genel ağız sağlığınız dahil olmak üzere çeşitli sorunları etkileyebilir. Tükürük aynı zamanda diş ve diş eti sağlığı ve sindirime yardımcı olması için gereklidir.
Ağız kuruluğunun nedenleri nelerdir.
Ağız içerisinde farklı bölgelerde bulunan 3 ayrı tükürük bezi yeteri kadar çalışmaması sonucunda zaman ağız kuruluğu gerçekleşir. Fakat gündüz yaşanan ağız kuruluğu ile gece yaşanan ağız kuruluğu arasında farklı nedenler olabilir. Gece yaşanan ağız kuruluğunun en önemli nedenleri Uyku Apnesi ve Horlama olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır.
“Gece uyurken ağız kuruluğu neden olur?” sorusunun tek bir cevabı bulunmamaktadır. Genel sorunların hepsini tek tek inceleyelim.
Geceleri ağız neden kurur?
İlaç kullanımı
Bir çok ilaç gece uyurken ağız kuruluğuna sebep olabilecek yan etkilere sahiptir. Gece uyurken ağız kuruluğu neden olur sorularının başında ilaç kullanımı gelmektedir. Özellikle ağrı kesici, diyabet, depresyon, tansiyon, kas gevşetici, idrar söktürücü gibi ilaçlar ağız kuruluğuna yol açabilmektedir. Bu tarz bir sorunla karşı karşıya geldiğiniz durumlarda doktorunuzla görüşüp ilaç değişimine gitmeniz en akıllıca çözüm olacaktır.
Nefes alamama, yanlış nefes alma
Ağız kuruluğu sorununu bir tek geceleri yaşıyorsanız muhtemelen zor nefes alıyor olabilirsiniz. Burun eğriliği, tıkanıklık veya horlama ile ağzınızın açık kalması geceleri ağız kuruluğu nedenleri arasında gelmektedir. Rahat nefes alamama sonucunda ağızın açık kalması geceleri ağız neden kurur sorusunun tam olarak cevabıdır.
Solunumun ağızdan yapılması ağız içerisindeki nemin kurumasına sebep olur. Çoğu zaman dil köküne ve bademciklere kadar olan kuruma ise sizin rahatsız olarak uyanmanızı sağlar.
Uyku apnesine bağlı ağız kuruluğu
Öncelikle “Uyku apnesi öldürür mü?” sorusuna cevap vermek isteriz. Evet maalesef ki uyku apnesi ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir hastalıktır. Geceleri ağız kuruluğu ise uyku apnesi belirtisi olabilir. Özellikle geceleri tıkanarak uyananların bu konuda hemen bir uzman ile görüşmesinde fayda vardır. Nefes alış verişinin durması veya aza inmesi ile açılan ağız, kurumaya sebep olur.
Yaşlılık
Yaşlılık gece ağız kurumasının temel sebepleri arasında gelmektedir. Yaşın ilerlemesi sonucu sürekli ilaç kullanımı, sağlık sorunları, yeterli veya dengesiz beslenme geçeleri ağız kuruması sebepleri içerisinde gelmektedir.
Kanser tedavisine bağlı ağız kuruluğu
Kemoterapi veya radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin yan etkileri içerisinde gelmektedir. Bu tedavi yöntemleri tükürük bezlerinin normal olarak çalışmasını engeller. Elbette ki tedavi süreci bitince yaşanan bu sorun da çözülecektir.
Alkol ve sigara kullanımı
Özellikle gece yatmadan önce sigara içenlerin yaşayabileceği sorunlar içerisindedir. Alınan nikotin tükürük bezleri üzerine yerleşerek kurumaya sebep olur. Yatmadan önce dişlerin fırçalanması bu sorunun en mantıklı çözümüdür.
Sayılmış olan rahatsızlıklara ilaveten uyuşturucu kullanımı, ortamın kuruluğu, alerjik durumlar ve bazı enfeksiyonlar uykuda ağız kuruluğu nedenleri arasında gelmektedir.
Geceleri ağız kuruluğunun belirtileri
- Ağzın yapış yapış olması
- Tükürüğün kıvamının koyu olması
- Ağızda istenmeyen koku
- Çiğneme ve yutma sorunları
- Kuru veya balgamlı öksürük
- Dil üzerinde çatlama ve kuruma
- Tat alma sorunları
- Ani kilo kaybı
Takma diş veya diş telleri geçici veya kalıcı olarak ağız kuruluğu belirtileridir. Fakat özellikle yapış yağış olan ağız veya direk kuruyarak gece uykudan uyanma en net ve sık gözlemlenene belirtiler arasındadır.
Geceleri ağız kuruluğunu engellemek
Bir rahatsızlığın tedavisi için hastalığın tam olarak teşhisi önemlidir. Örneğin bazı kişilerde fazla çay tüketimi ağız kuruluğuna sebep olmaktadır. Bu durumda alınabilecek en basit adım geceleri tüketilen çay miktarına dikkat etmek veya içmemektir.
- Ortamı havalandırın gerekirse nemlendirici kullanın
- Gerekli durumlarda burun bandı kullanın. Burun deliklerinin açık olmasını sağlayın.
- Tuz kullanımını azaltın, fazla tuz tüketmeyin.
- Gazlı içecekleri özellikle akşam kullanmayın.
- Fazla şeker kullanımını azaltın.
- Alkol, kafein ve nikotin içeren maddelerden uzak durun.
- Diş temizliğini ve ağız bakımını sağlayın.
- Su tüketiminizi arttırın. Günde 2 litre su tüketmeye özen gösterin.
- İlaçlarınızı kontrol edin. Gerekirse ilaç değişimi için doktorunuzla görüşün.
- Şekersiz sakız çiğneyin.
- Maydanoz, karanfil veya nane çiğneyin.
Gece uykuda ağız kuruluğunun tedavisi için uzman bilgisine ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Geçmeyen, tekrarlayan ağız kuruluğu için mutlaka doktorunuzun bilgisine baş vurun.
Şükürler olsun böyle bir derdim yok. Olanlara faydalı bir rehber. Allah şifa versin.
Allah kimsenin başına vermesin