Sinsi bir hastalık olan göz tansiyonu ilk dönemlerde kendini direk belli eden bir hastalık değildir. Yavaş yavaş oluşur ve bir anda ortaya çıkar. Tıpta glokom adı verilen göz tansiyonunun belirtileri nelerdir?
Tıpta glokom adı verilen Göz Tansiyonu Nedir?
Sinsi sinsi ilerleyen Göz Tansiyonu Nasıl Tedavi Edilir? Göz tansiyonu ve göz tansiyonu ile ilgilin bilinmesi gerekenlerin hepsini sizler için araştırdık.
Göz tansiyonu zaman içerisinde ilerlese de son seviyesinde kendini gösteren bir hastalıktır. Oluşumu gözde bulunan gözü besleyen sıvıların boşalması zaman içerisinde yok olması sonucunda göz içerisindeki basıncın yükselmesi ile ortaya çıkar. Göz içindeki sıvının yok olması sonucunda oluşan baskı sinirlerin zarar görmesine yol acar. Gözde bulunan sinirlerin zarar görmesi ise görme bozukluklarına sebep olur. Rahat göremeyen gözünde sürekli baskı hisseden kişilerin göz tansiyonu hastalığına yakalanmış olma ihtimali çok yüksektir.
Gözde bulunan ve gözü besleyen sıvının boşalmaması sonucu, gözün içindeki basıncı yükseltmesi ile göz tansiyonu yani glokom hastalığı ortaya çıkar. Bu durum sinirlerin zarar görmesi ile görme kaybına sebebiyet verir. Yapılan araştırmalarda uzmanlar, göz tansiyonunun genetikle bir bağlantısı olabileceği vurguluyor. Ayrıca görme kaybı yüksek olan kişilerin birden fazla geninde bozukluk varsa da bu hastalığa yakalanma riski fazladır.
Göz Tansiyonu Nedenleri
Göz tansiyonunun dış etkenler sayesinde oluşması da mümkündür. Çok fazla bilgisayar kullanımı, gözün darbe alması, başın darbe alması, sürekli dikkat gerektiren işlerde göz tansiyonu oluşumu için gerekli alt yapıyı hazırlamaktadır. Göz tansiyonu genelde tek başına oluşan bir hastalık değildir. Görme bozukluğu eşliğinde geldiğinden ötürü sadece göz doktoru tarafından göze hava verme metodu ile çalışan bilgisayarlı cihazlar tarafından belirlenebilir. Dışarıdan bakıldığında direk anlaşılabilecek bir hastalık değildir.
Göz tansiyonunun nedenleri sadece bu kadar değildir. Guatr, Şeker hastalıkları, Miyop, Göz iltihabı yaşayan kişilerde de göz tansiyonu oluşumu mümkün olduğu gibi Kortizon kullanımı da göz tansiyonuna sebebiyet vermektedir.
Göz Tansiyonunun Belirtileri
– Genelde sabahları veya uyandığınızda oluşan şiddetli baş ve göz ağrıları.
– Görme kaybı, bulanık görme veya var olan bulanık görme sıklığının artması.
Etrafa bakılırken görüldüğü hissedilen uçan şekiller renkler.
Yüzde yüz olmasa da bu saydığımız maddeler göz tansiyonu belirtileri içerisindedir.
Göz Tansiyonu Tedavisi
Göz tansiyon tedavisi ve teşhisi evde yapılabilen bir durum değildir. Uzman doktor tarafından tanının kesinleştirilmesi gerekir. Doktor tavsiyesine göre basınca sebep olan sıvı oranının dengeli biçimde düzenlenmesi gerekir. Bu düzenleme işlemi ilaç veya cerrahi müdahale ile gerçekleştirilir. Tedavi sonucunda hastalığın tekrarlanmaması için doktorunuzun tavsiye edeceği şekilde muayenelere devam edilip kontrol altında tutulması gerekir.