Kişisel Gelişim deyip geçmeyin. Bunu yazıyı okuyorsanız, sürekli kendini geliştirmeye çalışan biri olduğunuz aşikardır. Muhtemelen çalışmalarınızda en iyi başarıyı yakalamaya kendini adamış ve başarınızdan emin olmak için sürekli çaba harcayan birisiniz. Aynı zamanda, kişisel gelişim performansınız ve başkalarının sizi nasıl algıladığı, dışarıdan nasıl gözüktüğüne dair endişelerde duyuyor olabilirsiniz.
Kişisel Gelişimin Anlamı
Kişisel gelişim nedir?
Her insan mükemmel donanımlarla yaratılmış bir bireydir. Kişisel gelişim, bakış açısı ve olgunlaşmanın yanı sıra dünyadaki ve yaşamınızdaki rolünüzün değişen sizin öz görünümünüzdür. Hayata adapte olarak, ilişkileri ve durumları ele alma şeklinizi geliştirmek için kendinize kattığınız stratejiler ile bir takım yollar bulmaktır. Gelişim kelimesi, öz-farkındalığı derinleştirerek becerilerinizi ve doğal yeteneklerinizi sürekli bir adım yukarıya taşımak demektir. Hayatınızı, eşsiz vizyonunuza göre düzeltme yeteneğidir. Bakış açınız ile donanmış bir beyin, başkalarının yargıları arka plana bırakarak, karmaşayı dağıtır ve yolunu netleştirir.
Kişisel Gelişim Süreci
Kişisel gelişim süreci 7 ayrı aşamadan oluşur. Hani kendini bilmekte bir şeydir deriz ya kimi zaman. Kişisel gelişimde kendini bilmekle başlayarak var olan evreleri özümsemekten geçer. Herkes hem iç hem sosyal hayatında daha başarılı olmak isterken sadece belirli kişiler istedikleri başarıya ulaşabiliyor.
Bir bilgiye sahip olup bir yerlere gelmeniz size daha ileriye taşıyacağı anlamına gelmez. Öncelikle geldiğiniz yere ne şekilde geldiğinizi incelemeniz ve bulunduğunuz yeri hak etmeniz gerekir. Bulunduğu mevki veya makamda bağlı olduğu yere bir şeyler katamayan kişiler zaman içerisinde yok olup gitmeye mahkum kalacaklardır.
Tam olarak bu evrede kişisel gelişim süreci devreye girer. Kısacası kendini tanımayan, kendini bilmeyen, kendini geliştirmeyen bulunduğu mevkide fazla dayanamaz ve bulunduğu yeri alttan gelenlere teslim etmek zorunda kalır. Kişisel gelişim aşamaları, kişisel gelişim süreci bir çırpıda atlanabilecek bir yapıya sahip değildir. Oyun gibi level atladım oh tamam yenisine geçtim gibi bir durum söz konusu değildir. Önemli olan bu aşamaları bilerek sürekli olarak kendini yenilemekten geçer.
Kişisel gelişimi farklı bir şekilde örneklemek için cep telefonlarını ele alalım.
İlk çıkan cep telefonu ile şimdiki cep telefonlarını ele alalım. İlk çıkan cep telefonu bildiğiniz el modeli telsiz büyüklüğünde bir karış anteni olan sadece arama yapılabilen bir telefondu. Mesaj özelliği dahi yoktu. Şimdiki cep telefonları ile yapılan işlemleri göz önüne alırsanız o dönemden bu döneme yapılmış olan gelişimleri de fark edeceksiniz.
İşte insan da aynı şekilde zaman içerisinde kendini geliştirmediği sürece çağın gerisinde kalan bir varlıktır. Peki kişisel gelişim süreci nasıl işler? Kişisel gelişim aşamaları nelerdir.
İlginizi Çekebilir: FBI ajanları için hazırlanan zeka testi
Kişisel gelişim 1. aşama: Kendini Bilme
Kişisel gelişimin ilk aşaması kendini bilmekten geçer. Kendini bilmek, kendini analiz etmek. Kendi güçlü yönlerini çıkartmak, zayıf yönleri hakkında neler yapması veya yapılması gerektiğini ortaya koymaktır. Bir insanın kendini tanıması ile başlayan bu süreç sonunda neler yapmak veya neler başarmak istediğiniz konusunda karar vermenizle başlayarak adımları tek tek tırmanmanıza imkan tanır.
Kişisel gelişim 2. aşama: Karşılaştırma, Mukayese Etme
Kişisel gelişimin ilk adımı kendini tanımadan sonra kendini karşılaştırma ve mukayese etmeyi bilmek gerek. Her ne kadar başkaları ile kendini aynı kefeye koymak veya karşılaştırmak doğru olmadığını hepimiz bilsek bile karşılaştırmayı sadece daha iyi olmak adına “haset” ve “kıskançlık” göstermeden yapmak doğru bir adım olacaktır.
Başka biri ile kendini kıyaslamak, onun yerinde olmayı hayal etmek kıyasladığın kişiye zarar vermeyerek kendi gelişimini sağlamak ve kıyaslama sonucunda kendi eksiklerini görmek adına çok doğru bir harekettir. Önemli olan şey onun neler bildiğini, neler becerebildiğini analiz ederek kendindeki eksiklikleri tamamlamaktır.
Karşınızdaki kişiyi bir ders bir kitap olarak görmelisiniz. Onun içindeki bilgiye sadece o kitabı okuyarak erişebilirsiniz.
Kişisel gelişim 3. aşama: Kabul Etme
Kendinizi kıyaslamak aslında bir türlü kabul etme sürecinin başlamasıdır. Demek ki bir takım eksiklerinizin olduğunun farkındasınız bunu kendinize itiraf etmeniz kat edeceğiniz yolda size rehber olacaktır.
Güçlü ve zayıf yönlerinizi artık biliyorsunuz güçlenme, öğrenme ve gelişim sürecine başlamanız için önünüzde çok ufak bir adım var. Var olduğunuz yeri bilip görerek olmak istediğiniz yere doğru adım atmak.
Hangi aşamada olursanız olun tüm aşamaların sonucunda sadece çalışmak olduğunu göreceksiniz. Kendinizin ne olduğunu kabul etmeniz bile var olduğunuz noktayı derlemeniz için yaptığınız çalışmadan geçer.
Kişisel gelişim 4. aşama: Değişim ve Gelişim
Koskoca bir maraton içerisinde bulunan bir koşucusunuz. O koşuyu kazanmak için ihtiyacınız olan tek şey çalışmak, güçlenmek, kaslarınızın o koşuya uygun hale gelmesini sağlamak, atacağınız adım büyüklüğünü hesaplamaktan geçer. Bunların hepsinin temelinde de yapacağınız antrenmanlar yatmaktadır.
Hayat ve iş yaşantısı da koca bir maratondur. Doğru bir alt yapıya sahip olamazsanız, doğru bilgi ve tecrübeye erişemezseniz, o yarıştaki zayıf halkalar içerisinde olursunuz. Yeriniz asla ön safraları çekmez hayatın gerisinde kalırsınız.
Kendinizi kıyasladınız, eksiklerinizi analiz ederek durumu kabullendiniz sıra kendinizi geliştirme ve değişme sürecine geldi. Bu durumda yapılacak olan tek hareket yeteri kadar bilgi ve donanıma sahip olmakla başlar. Okumanız, öğrenmeniz ve araştırmanız gerekir. Süreç uzun ve zorlu oldukça çetrefilli ama sağlam adımlar ile basmak istiyorsanız hayat yarışındaki merdivenlere bu süreci aşmanız gerekecektir.
Kişisel gelişim 5. aşama: Hedef ve Planlama
Farz edelim ki ehliyet almak istiyorsunuz. Ne yapmanız gerekir. Önce gideceğiniz kursu ayarlayacaksınız, araştıracak ve sizin için en cazibini bulacaksınız. Kursa gidecek temel eğitimlerden geçip bir sınava tabi tutulacaksınız. Sınav sonucunda direksiyon dersleriniz başlayacak. Arkasından direksiyon sınavı. Bu sınavı da başarı ile geçerseniz arzu ettiğiniz ehliyete kavuşacaksınız.
Peki yaptığımız planları ve koyduğumuz hedefleri görebildiniz mi.
Planınız ehliyet almak ve ehliyet almak için gerekli eylemleri gerçekleştirmek. Planınız içerisinde sizi sonuca ulaştıracak iki hedeften geçtiniz. Birinci hedefiniz test usulü olan sınavı verecek direksiyon eğitimine başlamak. 2. hedefiniz ise ehliyetinize kavuşmak için direksiyon sınavını vermek.
İş hayatı veya sosyal hayatta böyledir. Bir takım planlar ve hedeflerden oluşur. Yapmanız gereken bir takım hedeflere ulaşmak için izlemeniz gereken yolu planlamak ve o yolda istikrarlı bir şekilde ilerlemektir.
Plan ve hedeflerinizi yaparken kısa ve uzun vadeli hedeflerinizi çıkararak bu yolda yapmanız gerekenleri planlayın. Kendinize süreçler verin. Sonuçta istediğiniz sürede istediğiniz yere ulaşamasanız bile bilgi ve beceri acısından olmak istediğiniz tecrübeye erişin.
Kişisel gelişim 6. aşama: Limitlerinize ulaşmak
Kişisel gelişim sürecine girmeniz demek bir çok aşama için mücadele etmenizle eş değerdir. Kendi standartlarınızın dışarısına çıkıp kendi sosyal imkanlarınızı kısıtlayıp limitlerinize ulaşmak için gösterdiğiniz gayrettir.
Bu yolda karşınızı çıkacak olan en büyük probleminizin zaman olduğunu unutmayın. Kendinizden ödün vererek yapacağınız çalışmalar sizi ileriki zamanda feraha ulaştırsa bile ilk süreç biraz sıkıntılı geçebilir. Asla pes etmeyin hedefiniz ve amaçlarınız yoksa boş olduğunuzu unutmayın.
Kişisel gelişim 7. aşama: Kişisel Büyüme
Bu konuda aslında söylenecek çok fazla söz bulunmamaktadır. Kişisel gelişim süreci içerisinde attığınız her adım sizin kişisel olarak güçlenmesine, bilgilenmenize, tecrübe kazanmanıza ve büyümenize yardımcı olacaktır.Kişisel büyüme belli bir zaman içerisinde olup yerine konuşabilecek bir mekanizma değildir. Gelişim için attığınız her adım sizin kişisel büyümenizi destekler.
Kişisel gelişim süreci içerisinde kendinize bir rol model seçerek hedeflerinizi onu geçmek doğrultusunda gerçekleştirirseniz atacağınız adımların ne yönde olması gerektiğine daha rahat karar verirsiniz.