Ülkemizde maalesef kitap okuma alışkanlığı yok denecek kadar az. Kitap okuma alışkanlığı düşük olunca bununla birlikte gelen düşüne, eleştirme, sorgulama, kıyaslama gibi yeteneklerde haliyle fazla gelişemiyor. Düşünen, üreten, yargılayan sorgulayan bir toplum olabilmek için edinilebilecek en önemli alışkanlıklardan biri kitap okuma alışkanlığıdır.
Bir insan olarak, bir baba olarak en az dersler kadar dikkat ettiğim konu gerek çocukların gerekse yetişkinlerin kitap okuma alışkanlığı kazanmasıdır. Faydalı ve yararlı bir toplum olabilmek için okuma alışkanlığı şarttır.
Düşünmek gerek neden ülke olarak üretimimiz şu süper güç veya güçler dediklerimiz kadar yoğun değil. Neden her şey o ülkelerin tekelinde. Neden en büyük en kazançlı fikirler onlardan çıkıyor. Neden onlar kadar gelişip ileri gidemiyoruz. Bu nedenler o kadar çoğaltılabilir ki. Bizlerdeki eksikler nedir hiç oturup kendinizi yargıladınız mı? Ben söyleyeyim alışkanlıklarımız. Bizim işimiz gücümüz haytalıkta ne olur sanki biraz okuyan bir ülke olsak.
Bazen heves edilir yurdum insanınca bir kitap alınır alışveriş merkezlerinde kurulan fuarlardan ya şöyle bir göz gezdirilir yada atılır kenara aylarca alışmayı bekler o mis kokulu sayfalar. Bazen de kitap okumak istenir bir heves edilir fakat ne yazık ki zaman bulunamaz o inci gibi dizilmiş kelimelere. Fakat hep zamanımız vardır instagram dan resim paylaşmaya, facebook tan hava atmaya, hepimiz çok biliyoruz, hepimiz ordinaryüsüz ya twitter de iki alıcı söz karalamaya.
Bırakın arkadaşlar bu kadar ekran bağımlısı olmayı madem kitap okumuyorsunuz elinizden hiç düşüremediğiniz telefonlarınızdan okuyun bari bir kaç makale. Araştırın öğrenin en önemlisi de evlatlarınıza öğretin bu alışkanlığı.
Şimdi sizlere kitap okuma alışkanlığı ile ilgini bir kaç ipucu paylaşacağım. Umarım bu yazımızı okuyan en az 1 kişi niyet eder kitap okuma akışkanlığı kazanmaya veya evlatlarına kazandırmak için gayret etmeye. Peki kitap okuma alışkanlığımızı geliştirmek için neler yapabiliriz hadi hep beraber inceleyelim.
İlginizi Çekebilir: Zeka geliştirmek için 7 mükemmel öneri
Kitap okuma alışkanlığını nasıl kazanırsınız?
Karar verin
Öncelikle ne tür bir kitap okuyabileceğinize karar verin gidin kitapçıya gerekirse saatlerce zaman geçirin tek tek inceleyin sizin hoşunuza gidebilecek sizi içine alabilecek bir kitap seçin.
Ağır kitap seçmeyin
İçerisinde çok fazla teknik terim veya bilmediğiniz ilgi alanınızın dışında olan kitaplara girmeyin. Bu tarz kitaplar sizin için sıkıcı olabilir. Bunu spora başlamak gibi değerlendirin. Nasıl yavaş hareketlerle başlıyor kademeli olarak hareketlerinizi hızlandırıyorsanız işte aynen o şekilde.
Kitabı yanınızda taşıyın
Her nereye giderseniz gidin işe, eve, gezmeye, arkadaşlarınızla buluşmaya kitabı mutlaka yanınızda taşıyın mümkünse kitabı elinizde gezdirin hiç bir yere bırakmayın. Unutmayın ki kitabınız yanınızda değilse okuma şansınızda olmayacaktır. Elinizde gezdirdiğiniz kitabın ise mutlaka içini açacaksınız. En azından ne yazmış bu adam diye merak edeceksiniz.
50 sayfa kuralı
Bir kitap okumaya başlayacağınız zaman ilk 50 sayfayı mutlaka okuyun. Kitap okuma alışkanlığınızı ancak zevk alacağınız kitaplarla kazanabilirsiniz. İlk 50 sayfada kitap sizi içine almıyorsa mutlaka bırakın başka kitapta şansınızı deneyin.
Sosyal medyayı kullanın
Okumaya başladığınız kitap içerisinde mutlaka hoşunuza giden bir takım bilgiler veya sözler geçecektir. Bu bilgileri sosyal medya hesaplarınızdan paylaşın. Mutlaka beğeni ve yorumlar gelecektir okuduğunuz kitaptan yaptığınız alıntı için. Bu beğeniler de sizin hoşunuza gidecek farkında olmadan takipçileriniz ile bu kitap hakkında bilgiler paylaşacaksınız. Buda sizin heveslenmenize yardımcı olacaktır.
Kulüpleri takip edin
Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır sorusunun cevapları içerisinde kitap okuma kulüpleri yer almaktadır. Sosyal medya hesaplarınızda takip edeceğiniz bu kulüpler sizlere kitaplar hakkında bilgi verecek içeriklerini anlatacak, okudukları kitapların ana fikirlerini paylaşacaklardır. Bu size bir sonraki adımınız için katkı sağlayacak okuduğunuz kitabı oradan tanıtmanıza imkan sağlayacaktır.
Yatmadan önce mutlaka okuyun
50 sayfa kuralını unutmadınız sanırım. 50 sayfa dediğiniz nedir ki bir çırpıda okunur gider. Ama yatmadan önce mutlaka kendinize okumak için fırsat yaratın ve kendinize mutlaka bir hedef koyun. 15 dakika okuma yapacağım veya başladığınız kitabın 20 sayfasını okumadan uyumayacağım gibi. Bunu kendinize alışkanlık haline getirin. İnanın bu sayede hem daha kolay uyuyacaksınız hem güne daha zinde başlayacaksınız. Uyumadan önce farkında olmadan zihninizi boşaltmak için kendinize terapi yapmış olacaksınız.
Haddimiz olmayarak bizim size tavsiyemiz okuyun, ister bir hikaye ister gazete, ister roman, ister dergi, ister çizgi roman isterseniz de internetten ilginizi çekecek bir kaç makale sadece okuyun. Kitap okuma alışkanlığı kazanmadan önce okuma alışkanlığı kazanmanız gerektiğini unutmayın.