Bir çok kişi kulan çınlamasını biri beni andı olarak yorumlar ve önemsemez fakat kulak çınlaması kalıcı ve geçici bir rahatsızlıktır. Kulan çınlamasının Tıp Dilindeki adı Tinnitus’ dur. Kulak çınlamasının tıptaki karşılığı ise kulak içerisinde bulunan normal haricindeki seslerin dışarıya yansımasıdır.
Kulak çınlaması nedir ve nasıl tedavi edilir.
Kulağın içerisinde genelde işitme kaybı esnasında uluşan seslerin kişi tarafından işitilmesine kulak çınlaması denir.
Kulak çınlaması, kulakta cızırtı, kulakta uğultu, kulakta su gürültüsüne benzer şeklindeki sesler olarak ifade edilir çoğu zaman.
Kulak çınlaması herkes tarafından farklı şekilde yorumlanır. Kulakta cızırtı, kulakta çınlama, kulakta uğultu, kulakta sus sesi en fazla kullanıla tabirlerdir. Kulak çınlamasındaki duyulan ses, gürültü veya uğultunun şiddeti genelde işitme kaybının oranına eş değerdir. Bu çınlama aslen beyin tarafından üretilir.
Kulak çınlaması oluşmasının diğer bir şekli ise kulaç çevresindeki haraketli kasların kendini sıkıp veya gevşetmesi ile de oluşabilir. Bu kas hareketleri ise çınlamaya neden olur. Kulak çınlaması çok farklı şekillerde de oluşabilir. Hızlı koşma, atlama, zıplama, yüzme, su kaçması gibi bir çok sebebi vardır.
Farklı şekillerde kulağın veya beynin ürettiği çınlamanın da sebebine göre farklı tedavileri bulunmaktadır. Geçici problemlerde önemsenmeyen Kulak Çınlaması’ nın devamı halinde evde tedavisi bulunmamaktadır. Mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Aksi taktirde bir çok olumsuzluğa hatta kulağınızın yüksek oranda işitme kaybına sebep olabilir.