Dinimizde bayramların ayrı bir yeri bulunmaktadır. Bu bayramlardan biri olan Kurban Bayramı Allah’a yakınlaşmayı, ibadeti, paylaşmayı, mutluluğu ve tefekkürü ifade ediyor.
Bu ibadet dinimizin emrettiği ibadetlerden birisidir. Allah’a kul olmak için onun rızası için namaz kılıyor, tekbir getiriyor, tehlil ile kurbanlarımızı kesiyoruz. Manevi değerlerimizi yaşamak ve bu değerlere sahip çıkmak öok önemlidir. Kurban Bayramı hakkında merak edilen ve cevap aradığınız soruların cevaplarını yazımızda bulacaksınız.
Kurban Bayramı Nedir?
Bu ibadet Hz. İbrahim ve Hz. İsmail arasında geçmektedir. Hz. İbrahim peygamber eğer bir oğlu olur ise onu Allah için adak edeceğini söylemişti.
Zaman geçmiş ve bir mucize olarak Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail dünyaya gelmişti. Hayli bir zaman sonra İbrahim peygamber evinde uyuduğu esnada rüyasında oğlu İsmail’i kurban ettiğini görmüştür.
Hemen adağını hatırlasa bile bu rüyaya itimat etmedi. Ama öyle ki bu rüyayı arka arkaya devamlı gördü. Artık şüphesi kalmadı ve kararını verdi. Mekke’ye gitti orada oğlu İsmail’i annesinin yanında gördü.
Ancak oğluna rüyasını hemen anlatmadı. Bir süre sonra oğluyla beraber yanına bir ip ve bir de bıçak aldı. Ev halkına da vadiden odun toplayacağım dedi.
Baba ve oğlu ilerlerken şeytan boş durmadı. İnsan kılığında girerek Hz. İbrahim’in yanına sokuldu. Allah’ın emrinin yapılmaması için desise ve vesveseler vermeye başladı. Ama Hz. İbrahim şeytanı dinlemedi ona itibar etmedi.
Bir süre sonra oğluna dönerek “Oğlum rüyamda ben seni Allah için kurban ediyordum.” dedi ve rüyalarını anlattı. Hz. İsmail babasından bu rüyayı duyunca dedi ki “Babacığım sana emir olunanı yap! Yalnız beni kurban edeceğin zaman, elindeki iple beni sıkı olarak bağla ki sana karşı bir şey yapıp ta ecrim eksilmesin. Hem beni yüzü üstü yere yatır ve alnımı yere koy. Zira yüzüme bakıp belki kalbin incelir de Allah’ın sana emrettiğini yerine getirmene mani olabilir diye korkarım!”
Hz. İbrahim peygamber tüm imtihanları vesveseleri yolları geçerek oğlunu dediği gibi yere yatırdı ve tam kurban ediyorken Yüce Allah ona “Ey İbrahim! Rüyana olan sadakatini gösterdin. Sana oğlunun yerine keseceğin bir kurbanlık, sen artık onu boğazla!” dedi.
Kurban Bayramı Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’i adak olarak adaması sonucu kurban etmek niyeti ve Hz. İsmail’in bunu kabul etmesi ile Allah’ın emrine gösterilen kamil bir sadakatin karşılığı bir hayvan kurban edilmesinin hatırasını taşır. Biz Müslümanlar bu günlerde yani Kurban Bayramı zamanında bu iki büyük peygamberin Allah’a karşı verdikleri büyük imtihanın sevincini hatırlar ve yaşarız.
Kurban Bayramı Hakkında Bilgiler
Allah’a olan kulluğumuzu ve yaratılışımızın bir sonucu olan namazların dinimizde özel bir yeri bulunmaktadır. Bayram namazını sabah namazından sonra eda ederiz. Cemaatle kıldığımız bu bayram namazı o kadar kalabalık olur ki dini yaşantısını az olanlar bile gelir.
Çünkü bayram namazları insanların toplumun manevi hayatında önemli bir yer etmiş ve bir gelenek haline gelmiştir. O Namaza rütbesi, mevkisi, serveti ne olursa olsun herkes gelir yüce Allah’a yönelir, huzurunda saf tutar, kul olur ve huzuru yaşar.
Namazdan sonra yüce Allah’ın Kudreti ve büyüklüğü tekbirlerle her yere ilan edilir. Akabinde Allah’ın rahmetin büyüklüğüne ve nimetlere karşı Elhamdülillah diyerek şükreder dua ederiz. Arkasından saf saf dizilen Müslümanlar kardeş olduklarını bayramlaşarak ilan ederler.
Bu sevinçle birbiriyle bayramlaşanlar sonra bayramın ikinci bir vazifesi olan kurbanlarını kesmek üzere dağılırlar.
Kurban Kesmek Farz mı?
Yüce kitabımız Kuran’da birçok ayette ve hadislerde kurban kesme ile bir yükümlük belirtilmiştir. Ama farz değildir. Hanifi mezhebine göre vacip diğer mezheplere göre sünnettir. Maddi imkânı olan bütün Müslüman’ın bu ibadeti yerine getirmesi gerekmektedir.
Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?
- Akıl sahibi olunmalı,
- Ergenlik dönemini geçmeli, Mukim (İkamet eden) olmalı
- Temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar maddi varlığı olmalı
- Borcu varsa üzerinden bir yıl geçmiş olmalı
Kurban Kime Düşer?
Bir kişi temel ihtiyaçları ve borcundan hariç 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip ise o kimsenin kurban kesmesi gerekmektedir.
Kurban kesmenin hükmü Hanefi mezhebinde vacip iken diğer mezheplerde sünnettir. Ayrıca vekalet verme yolu ile hayır kurumları aracılığıyla kurban kesilebilir. Hem bu şekilde mazlum olan hayatında hiç et görmemiş nice din kardeşimize hayrımız dokunmuş olur.
Kurbanın Önemi
Öyle ki bir Müslüman kestiği kurban kanıyla birlikte günahları dahi akıp gider denilmiştir. Kurban kesince bir hüzün ama arkasında bir sevinç bir huzur hissedilir. Bu ibadet ihlasla samimiyetle olunca da huzur ve sevinç adeta ikiye katlanır. Hem bu zamanlarda kardeşlik ve yardımlaşmak zirveye çıkar.
Kurban demek Allah’a teşekkürü, şükrü ve emrine itaati göstermek demektir. Kurban Bayramı demek ise bu şuur ve ibadetin her yıl belirli zamanlarda olmasıdır. Kurban Bayramı’nda ibadet olarak, şartları taşıyan hayvanları Allah için kesilir ve Allah’a feda edilir. Kurban fedakarlık yapmanın iyi bir örneği olup Allah’ın emirlerine teslimiyet demektir. Hem onu sevdikleriyle birlikte belalardan, musibetlerden, sıkıntılardan kurtarmaya olur. Onu adeta sırattan geçirir. İnşallah.
Kurban Nasıl Kesilir?
Kurban Bayramı hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden başlar dört gün süresince devam eden dini bir bayramdır. Dinimize göre urban nasıl kesilir? Peygamber efendimiz nasıl kurbanın keserdi? Nelere dikkat ederdi? Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Kurbanı keserken oldukça hassas davranılmalı
- Kurbanın gözü iyice bağlanılmalı
- Bir çukura iki kurban kesilmemeli
- Bir kurbanı diğerinin gözü önünde kurban etmemeye çalışılmalı
- Hayvana zulmetmeden, itilmeden ve sürüklenmeden götürülmeli
- Kurbanın yönü kıbleye döndürülmeli
- Kesecek olan besmele çeker ve tekbir getirir. Mümkün ise kendi eliyle kesmeli değilse vekalet verilmelidir.
Hz. Peygamber (sav) şöyle dedi “Ey Fatma kalk. Kurbanının yanında bulun. İyi bil ki onun kanından yere düşen ilk damla ile küçük günahların affedilir. Ayrıca bir seferinde Hz. Peygamber bıçakların bilendiğini görünce hayvanlardan gizlenmesini emrederek (Mealen) ”Hayvanı keseceği vakit o işi hızlıca yapsın. Allah her işi güzel bir şekilde yapmayı emretmiştir. Kestiğiniz vakit kesmeyi en iyi şekilde yapınız. Her biriniz bıçağını bileylesin ve hayvanını rahatlatsın. demiştir.
Kurban Nasıl Pay Edilir?
Müstehab olan şey etin üçte biri fakirlere, üçte biri komşulara, kalan kısmı da evde çoluk çocuğa ayrılmasıdır.
Kurban Bayramının Adapları
- Kurban Bayramı olduğunda sabah erkenden kalkmak, gusül etmek, misvak veya fırça ile dişleri temizlemek, güzel kokular sürünmek, temiz ve güzel giysiler giymek, sevinçli olmak, güler yüz göstermek, sadaka ile hediyeler vermektir.
- Bayram gecesini ihya etmek, bayram namazı için evden çıktığımızda bir şey yememek ve iftarı yani bu sabahki ilk yemeğini kesilen kurbanın etiyle yapmak, tekbir getirmek
- Namazdan evine dönerken camiye giderken gittiği yoldan başka bir yoldan gelmek, bayramlaşarak musafaha etmek, özellikle aile fertlerini ve hususen çocukları hediyeler ile sevindirmek, bayramın adaplarındandır.
- Bayramın 4. günü ikindi zamanına kadar farz namazların akainde teşrik tekbirleri getirmek vaciptir.
Kurban Bayramı Mesajları için linke tıklayınız. Yüce Rabbimiz bu kıymetli zamanlarda yaptığımız tüm ibadetleri kabul etmesi duasıyla sizlerin Kurban Bayramını tebrik ediyoruz. selametle kalınız.